Witam.
Chciałbym stworzyć plik .bat, który bedzie sprawdzal czy dysk jest zmapowany, jeżeli jest to zamyka program jeżeli nie to mapuje dysk.
Mapowanie dysku juz mam tylko nie wiem jak sprawdzić czy dany dysk jest zmapowany.
Dziękuję za pomoc.
Witam.
Chciałbym stworzyć plik .bat, który bedzie sprawdzal czy dysk jest zmapowany, jeżeli jest to zamyka program jeżeli nie to mapuje dysk.
Mapowanie dysku juz mam tylko nie wiem jak sprawdzić czy dany dysk jest zmapowany.
Dziękuję za pomoc.
Nie wiem jak to zrobić sensownie i czy ten sposób zadziała, ale pierwsza myśl przyszła mi taka:
echo "test" > literadysku:/testowyplik
if exist "literadysku:/testowyplik" (del literadysku:/testowyplik) else (echo "niezamontowany")
Zobacz może to:
Niby jakość odpowiedzi równa z usuń mapowanie dysków i wykonaj je ponownie, chociaż w komentarzach do odpowiedzi pokazali też jak porównać jaki zasób zmapowano pod literę „dysku” i niby kładą nacisk na wykrywanie offline/niedostępności.
Ogarnąłem w inny sposób
net use Z:\Serwer\Plik /P
Jeżeli dodamy dysk i powtórzymy komendę to cmd wyrzuci: „Nazwa lokalnego urządzenia jest już w użyciu.”. Także spokojnie (moim zdaniem) możemy użyć takiego skryptu