Witam! Mam takie pytanie - chciałbym sprawdzić czy mam już ten nowy Adres IP i nie wiem jak to zrobić.
Mam też ruter Edimax Br-6204Wg i nie wiem jak sprawdzić czy nadaje się do tego protokołu
Witam! Mam takie pytanie - chciałbym sprawdzić czy mam już ten nowy Adres IP i nie wiem jak to zrobić.
Mam też ruter Edimax Br-6204Wg i nie wiem jak sprawdzić czy nadaje się do tego protokołu
No mozesz wcisnac windows+r -> cmd -> ipconig. I jezeli masz 6 kropeczek (a nie masz) to masz ip6
kubus94 , start>uruchom>cmd>ipconfig>i jeśli koło Twojego adresu ip pisze IPv6 oznacza to, że masz IP v6
A jak sprawdzić czy ruter obsługuje ten protokół?
Podaj model routera.
Edimax Br-6204Wg
Czyli w takim razie skoro nie mam IPv6 i ruter tego nie obsługuje.
Do kiedy będę musiał przejść na nowy protokół IPv6 i czy będzie to się wiązało z zakupem nowego rutera?
Aby miec ipv6 może wystarczy zmienić mu firmware na alternatywny typu open wrt http://openwrt.org/
Przejściem na Ipv6 nie musisz się jeszcze martwić bo jego wdrażanie idzie jak krew z nosa.
A co muszę zrobić, żeby dostać nowy adres IP? Czy konieczna będzie wizyta u mojego operatora internetu?
IPv6 nie jest wdozone jeszcze jako standard sieci WAN wiec nic nie zrobisz wszytcy ISP posluguja sie IPv4 .
Czyli nie przejmować się IPv6 i dalej być na IPv4?
Tak.
Ok do dzięki. Pytałem bo gdzieś przeczytałem od, że od początku 2009 roku internet dla IPv4 zwalnia i pozostaje tylko jak najszybciej przeskoczyć na IPv6. Ale skoro jest bezpiecznie, to najlepiej zostawić wszystko po staremu