Jak sprawdzić czy zasilacz się uszkodził?

no więc ostatnio jak grano na komputerze (crysis w którym ustawienia trochę zawyżone byly jak na posiadany sprzęt) po jkichś 20 min. po zakończeniu gry komputer się zrestartował , potem kolejnego dnia resetował się już z taką częstotliwością że nawet windows nie zdążył się załadować , myślę ze to wina zasilacza ponieważ czasami jak się uruchomi do nawet wiatrak od zasilacza sie nie zdąży porządnie zakręcić i już się wyłącza(dosłownie w pół sekundy ), chyba nic innego jak zasilacz nie wywoływało by tak szybko resetu?oczywiście zdarza się że się uruchomi i działa przez dłuższy czas tak jak teraz działa mi już od godz 13:00 ale włączyłem crysisa znów dla sprawdzenia i oczywiście po 10 min gry nastąpił reset, jednak wolałbym się upewnić zanim oddam go do serwisu czy to na pewno wina zasilacza . Więc jak sprawdzić czy zasilacz jest uszkodzony ?

podaj konfiguracje sprzętu i markę zasilacza to się ustali czy nie był za słaby do twojego sprzętu, a to resetowanie to na 99% wina zasilacza, pewnie nie był to jakiś markowy tylko zwykły szrot i jak to z nimi bywa nachodził sie:P

Kiedy komputer był ostatnio odkurzany?

Czy możesz rozkręcić komputer? Jest na gwarancji?

Jak się nie boisz, to rozkręć zasilacz, najczęstszą awarią jest padnięcie kondensatorów (są wybrzuszone).

Podaj konfigurację komputera i po ewentualnym oczyszczeniu podzespołów i przedmuchaniu zasilacza, sprawdź wartości napięć miernikiem. pomiar-standardowych-napiec-zasilaczu-t64002.html

kondensatory na plycie głównej to pierwsza rzecz jaką sprawdziłem , a komputera nie musiałem rozkręcać bo jest cały czas rozkręcony :stuck_out_tongue: i tym samym o porządek w środku dbam :slight_smile: a co do konfigu to specjalnie nie podawałem bo odrazu było by psioczenie na zasilacz a chodzilo mi żeby wszystko inne wyeliminować z usterek , ale podam konfig

E5200

GF 8600GT (podkręcona chyba na maxa 8) )

2GB ramu (kości sprawdzałem poprzez wyjmowanie jednej i wkładanie drugiej i zawsze było tak samo więc to raczej nie ich wina )

samsung F3 500GB + WD 80GB

• jeszcze karta TV ale to mało istotne raczej …

no i sam mistrz MODECOM Feel 3 500W

dziwi mnie tylko to że np. przy GTA 4 nawet wytrzymał i to często było grane a jedna rozgrywka w Crysis’a go zgładziła(o ile to zasilacz padł)

A jeszcze chciałem dodać że przypuszczenia o uszkodzeniu zasiłki wzięły sie stąd że przy poprzednim TRACERze też pojawiły się podobne objawy po czym zasilacz poszedł z dymem (dosłownie)

Jeśli się nic nawet nie włącza,diody na obudowie się nie palą to zasilacz,jeśli to są z poprzedniej serii to szrot,ciekawe,czy jeszcze ze sobą czegoś nie wziął,jeśli reszta będzie działała,to kup coś markowego.

Cheftec,Corsair,Tagan,gdzieś tu jest lista dobrych i złych zasilaczy więc ją poszukaj

Te podkręcenie na maksa karty mogło zadecydować,jeśli 500 W to było za mało to,bye bye PSU (Power Source Unit)

proszę, jak sie wypowiadacie już to czytajcie całe posty poprzednie … napisałem że się włącza komputer jak się uda, poza tym on się nie wyłącza całkowicie tylko resetuje jeśli już coś a zresztą nie ma sensu dwa razy tego samego pisać … a karta była podkręcona od dawien dawna wiec jakby to miało zadecydować to już dawno temu by dało o sobie znać.Zasilacz oczywiście będę kupował teraz lepszy bo zbliża się wymiana na i5(o to zresztą już sie pytałem w osobnym temacie) ale ten zasilacz chciałem dać do słabszego kompa.

Dziwi mnie trochę to że dzisiaj (nie licząc próby z crysisem) działa komputer cały dzień bo jakby był uszkodzony to chyba by mi nie pozwolił użytkować z komputera, więc może on tylko podczas dużego przeciążenia “zasłabł” tylko, a nie się uszkodził ? ale z kolei dziwne jest znowu to że resetował się wczoraj podczas włączania i np. podczas logowania do systemu albo przeglądania internetu :expressionless: marudzę tak bo nie wiem w końcu czy on uszkodzony czy za słaby czy go oddać do serwisu czy nie :roll:

To ok,ale może być zasilacz za słaby,albo nawet przegrzewanie,Crysis jak wiemy,wyciąga dużo mocy przez grafikę i może tu nie wytrzymał (maks grafika - więcej mocy nawet o 100 W) - dlatego akurat przy Crysisie ci się wyłączył,niedobór mocy zasilacza w najlepszym wypadku będzie skutkował wyłączaniem się,w najgorszym wypadku spaleniem czegoś w środku,sprawdż jeszcze pamięć ram memtestem x86,płyta główna nie może mieć wybrzuszonych kondensatorów

W wypadku zasilacza musisz pomierzyć napięcia na trzech liniach