Przez przypadek uszkodziłem swojego Win 10 do tego stopnia że nie było szansy na naprawę, udało mi się odzyskać jakiś klucz z kopi zapasowej rejestru który znalazłem w pozostałościach Windowsa, tylko problem jest taki że nie wiem do jakiej wersji Win jest to klucz, ogólnie to miałem Win 8 który aktualizowałem do 8.1 a następnie do 10 :/. Zdążyłem sprawdzić klucz ten na instalacji 10 i 8.1 i nie wiem czemu nie wchodzi :/. Windowsa tego miałem z Dreamsparka.
W przypadku Win 10: instalujesz system na komputerze na którym był już Win 10, w czasie instalacji gdy instalator poprosi o klucz klikasz “Pomiń” i instalujesz do końca. Po uruchomieniu systemu masz go automatycznie aktywowanego bez potrzeby wprowadzania jakiegokolwiek klucza (pod warunkiem, że masz aktywne połączenie internetowe)
Na tym kompie nie był Win 10, żadnego Win tam nie było, to składak. Jak mówię mam klucz który wyciągnąłem z rejestru uszkodzonego Win ale nie chce on wchodzić, czy wersje z DreamSparka wymagają innego iso?
Nie możesz instalować systemu z ds nie mając licencji na żaden system na maszynie na której chcesz go zainstalować.
drobok mam klucz, przecież pisałem że go mam, legalny z ds. Tylko że wyciągnąłem go z uszkodzonej instalki 10 która była aktualizowaną 8.1 a ta była aktualizowaną 8 i niestety ten klucz nie chce mi wchodzić do żadnej wersji teraz.
jakbyś przeczytał licencję dreamsparka to byś wiedział, że to nie jest legalny klucz, ponieważ klucze z dreamsparka są tylko na jednorazową instalację. Chcesz zainstalować jeszcze raz system - złóż wniosek o nowy klucz.
To ciekawe dlaczego one są boxowe, a nie oemowe…
On i tak tego klucza nie odpali, bo klucze z Windowsa 10 pochodzące z darmowego upgrade są zawsze oemowe.
Czyli co? Zakładając że klucz ten jest z Win 10 to potrzebuję obraz instalacyjny Win 10 OEM?
Nie, to oznacza, że musisz zainstalować system Windows, na który masz licencję (Windows 7 lub 8) i dokonać darmowej aktualizacji na nowym sprzęcie. Aktualizacja OEMowa w tym sensie znaczy to, że aktualizacja Windows 10 jest przypisana do sprzętu, na którym przeprowadzałeś aktualizację i nie możesz jej przenieść na inny.
No właśnie też tak myślałem… tylko że klucz ten nie wchodzi mi do 8 :/. No dobra, MS i jego kombinację, wezmę sobie nową licencję na 10 z ds. Temat do zamknięcia.
Problem z kluczem, to już zupełnie inna sprawa