dziwna sprawa z tym internetem według samego tłumienia to powinieneś mieć spokojnie powyżej 15Mb ale SNR margin masz już na granicy musiałbyś mieć ze 12dB przynajmniej a tak więcej już się nie da wycisnąć przy obecnym SNR ,nie wiem czemu tak słaby sygnał jest ,albo masz mocno zaszumioną linię co nie wydaje mi się bo na linii Neti rzadko się zdarza żeby były takie szumy, albo masz jakiś lipny kabel w domu od puszki do gniazdka lub od gniazdka do routera i gdzieś ci ginie po drodze ten sygnał , lub jeszcze na centrali masz ustawioną taką słabą moc nadawania, lub coś innego pogrzebane tam. Zadzwoń i powiedz że słyszysz szumy w słuchawce telefonu czasami to pomaga i coś tam pogrzebią ,i nagle wzrasta SNR
Witam, obecnie posiadam Neostradę 1Mbit, niedługo kończy mi się umowa i planuję wziąć Neostradę (do 10Mbit) + telefon. Zdaję sobie sprawę, że 10Mbit jest nieosiągalne, jednak nie potrafię określić jaką prędkość max mogę wyciągnąć z tej linii.
Dodatkowo takie pytanie- czy max obciążenie łącza pobieraniem pliku nie zakłóci połączenia telefonicznego w tym samym czasie? To samo tyczy się ewentualnego pakietu FunPack (w tym programy HD)- czy uda się pogodzić wszystko w tym samym czasie na jednej linii czy nie warto się pchać?
Screen z routera TP-Link pożyczonego od kolegi, na codzień używam D-Link DSL-G624M, ale w nim nie wyświetlają sie parametry linii.
powinno być coś koło 6Mb ,telefonu ci nie zakłóci może zdarzyć się w odwrotną stronę ,tak że gdy będziesz gdzieś dzwonił to może dochodzić do zerwania połączenia z internetem , telewizję wybierz poprzez antenę satelitarną a nie po kablu
tak tylko musisz się liczyć z tym że wieczorami i w weekendy jak ludzie najwięcej dzwonią i korzystają z internetu snr będzie spadać i będziesz miał wtedy mniej
Właśnie- w godzinach szczytowych dla internetu czyli wieczory i dni wolne będzie po prostu niższa prędkość synchronizacji i przez co niższa prędkość internety czy bardziej prawdopodobne jest wystąpienie zerwań i niestabilności? Chciałbym uniknąć jakichkolwiek komplikacji, umowa na 2 lata więc byłoby to męczące na dłuższa metę a potrzebne jest stabilne łącze (skype, gry online itp.)
generalnie jak masz dobry router to nie powinno ci nic zrywać jak spadnie snr o 2/3 dB to nic złego, spadnie prędkość synchronizacji i snr wzrośnie ,no chyba że masz snr 6dB i nagle w sekundę spadnie z 6 do 0 i wtedy może zerwać ,takie spadki normalnie nie występują bo inaczej wszystkim którzy mają opcje od 1 do 10 i od 10 do 20 ,a nie osiągają tego ,to by musiało im zrywać
takie duże nagłe spadki mogą się zdarzyć gdy skorzystamy z telefonu stacjonarnego ,ale po to są te filtry dodawane do każdego routera adsl żeby nie było zakłóceń chyba że dostaniemy jakiś lipny filtr sam taki dostałem i były czasami problemy ale są łatwo dostępne i kosztują grosze to z wymianą nie ma problemu
Kiedy pierwszego dnia odblokowali mi prędkość na loginie z 10Mb na 20Mb to download miałem rzędu 2,2MB-2,3MB/s Długo się nie pocieszyłem bo już dnia następnego synchronizacja była na poziomie 16660Kb i max dowload pliku to 1,7MB/s Pytanie moje to… czy synchro została przycięta odgórnie poprzez Rate Adaptive? Czy po prostu linia jest do bani i nie ma co dalej drążyć tematu?
masz zaniżoną moc powinno być około 19dB a ty masz moc 12dB poproś o ponowne skonfigurowanie/zresetowanie ustawień na centrali wyjaśnij że masz zaniżoną moc bo przez to masz niższy snr i synchronizację