Jak sprawdzić jaki internet maksymalnie na moim łączu?

od lutego będe miał 10 mb od tepsy przy tch ustawieniach routera wyciągne tyle?? bo z tego co kedyś rozmawiałem z gościem z tpsy max i to chyba z trudem uciągnie 6mb

http://img189.imageshack.us/img189/7076/ustawieniae.png

Domcio181 ,

Attenuation (dB):35.0 teoretycznie powinno działać 10Mb przy takim ale trochę za niski SNR żeby było 10Mb popraw instalacje w domu wymień kable jeśli masz cienki płaski na kabel YTKSY najlepiej cała instalacja takim kablem bo kiepski kabel zazwyczaj pogarsza sygnał SNR

opos23 ,

gościu miał rację obecnie to jakieś 3Mb max

możesz ustawić w routerze modulation na g.dmt i zobaczyć wtedy może lepsze parametry będą , przejrzyj instalację może coś da się poprawić skrócić kabelki

w komputerze poniżej który jest bezpośrednio przy ruterze wyniki sa takie :

czy może mi ktoś powiedziec na jakie wartości należy szczególnie zwracac uwage a jakie można pominąć

http://img827.imageshack.us/img827/5345/pppmu.png

Trochę poprawiłem kable chyba powinno pójść więcej :

Downstream Upstream

SNR Margin (dB): 16.1 23.5

Attenuation (dB): 32.5 14.8

Output Power (dBm): 19.1 12.3

Attainable Rate (Kbps): 9856 1161

Rate (Kbps): 4959 637

I poprawił się ping na speedtest.pl mam około 11-15 ms.

Mam neta 2Mb z Netii na starych liniach TP Netia kiedyś chciała podpisać ze mną umowę na 20Mb a teraz jak pytałem o szybszą prędkość niż 2Mb to mi mówią że więcej nie pociągnie moje łącze a TP czy tam orange nie wiem jak to tam jest teraz :stuck_out_tongue: ostatnio dzwoniło i proponowali mi 10Mb. Chciałbym wiedzieć mniej więcej co da radę pociągnąć na moim łączu

cinekp89 ,

tłumienie masz niskie co by znaczyło że centrale masz gdzieś blisko ,i według niego powinno chodzić 20Mb

ale masz obecnie za mało SNR 16dB wystarczy ci na niecałe 6Mb ,może być coś nie tak z mocą nadawania na centrali , albo w domu z filtrem od telefonu lub bardzo kiepskim kablem ,jeśli posiadasz telefon to odłącz go z tym filtrem na chwile i zobacz wtedy czy zmienią się parametry jak masz inny kabel to podłącz nim router do gniazdka bo nie wiadomo co powoduje że jest taki słaby sygnał przy tak krótkiej linii jak twoja powinno być znacznie więcej około 30dB SNR

Domcio181 ,

parametry trochę się poprawiły ale SNR tylko troszkę minimalna wartość do której spada SNR to 6dB ty masz 16dB i każde 3dB SNR to jest około 1Mb więc po podniesieniu prędkości SNR który masz w zapasie zostanie wykorzystany na to i zostanie 6dB dla poprawnego działania internetu ,czyli 10dB które masz w zapasie zostanie wykorzystane ,a te 10dB daje ci do tego co masz jakieś 3,5Mb zakładając żę 3dB SNR daje około 1Mb mam nadzieje że zrozumiałeś coś z tej mojej pogmatwanej paplaniny :smiley:

Witam,

Chciałbym zapytać, czy mam jakieś szanse na swojej linii na internecik w okolicach 20Mb/s

Oto parametry:

tp.jpg

Z góry dzięki :wink:

powinieneś mieć od 14 do 16Mb max

sygnał szum odległy koniec 1dB to chyba jakiś błąd pomiaru liveboxa bo przy takim powinno rwać połączenie i sypać błędami a ich nie masz

jak zmienisz opcje prędkości to przydałby ci się lepszy router możesz poszukać TP-link W8960N uniwersalny na każdą linie :slight_smile:

Witam,

mam prośbę a mianowicie proszę sprawdzić ile tutaj da radę u mnie:

http://imageshack.us/photo/my-images/69 … metry.png/

Korzystając z okazji proszę uprzejmie także o sprawdzenie parametrów kolegi:

http://imageshack.us/photo/my-images/209/kolegae.png/

Proszę także o podanie możliwych sposobów na zmuszenie Orange’a/TP S.A do poprawy ogólnego stanu instalacji telefonicznej.

Z góry dzięki za odpowiedź :smiley:

Pozdrawiam

EDIT:

Zapomniałem dodać że u mnie w domu instalacja jest jak najbardziej w porządku, chodzi mi dokładniej o modernizację centrali, zbudowanie nowej lub skrócenie i optymalizacja linii. Czy jest coś takiego możliwe “na życzenie” ? Jeśli tak to w jaki dokładnie sposób, bo skontaktować się drogą e-mailową próbowałem kilka razy ale zero odpowiedzi.

EDIT 2:

Tutaj wstawiam moje parametry z innego routera (TP-LINK DSL-2640B)

http://imageshack.us/f/442/tplinkmojeparametry.png/

Czekam zatem na odpowiedź 8)

popiram osobe wyzej…

Witam. Prosiłbym o opinię czy wyciągne coś więcej niż te 2Mb/s.

http://img204.imageshack.us/img204/9014/25334571.jpg

Pozdrawiam i czekam na odpowiedż.

Witam czy mógł by ktos powiedzieć jaki internet mi pójdzie maksymalnie bo chciałem przedłużyć umowę z orange i wyższy internet wziąć mam obecnie 1mb

charakterystyka techniczna

1.16

tłumienie w górę

30.5 dB

1.17

tłumienie w dół

58.7 dB

1.18

margines zakłóceń w górę

22 dB

1.19

margines zakłóceń w dół

11 dB

1.20

maximum upload rate

392 Kb/s

1.21

maximum download rate

1976 Kb/s

1.22

synchronizacja w górę

326 Kb/s

1.23

synchronizacja w dół

1312 Kb/s

1.24

moc w górę

12.4 dB

1.25

moc w dół

0 dB

1.26

pakiety odebrane

nieaktywny

1.27

pakiety wysłane

nieaktywny

1.28

stracone pakiety

nieaktywny

1.29

link retrain

nieaktywny

1.30

błędy FEC (góra/dół)

0

1.31

błędy HEC (góra/dół)

129

1.32

błędy CRC (góra/dół)

Ten co masy to jest max…

Teoretycznie router pokazuje e 1976 kb/s,ale to raczej jest niemożliwe. Masz zbyt duże tłumienie, i DLM i tak ci do 1 Mb/s obetnie w najlepszym wypadku…

Witam, mam 1 mb na neo i chciałbym się dowiedzieć czy to cudo wyciągnie więcej…

charakterystyka techniczna

1.16

tłumienie w górę

18.9 dB

1.17

tłumienie w dół

32.9 dB

1.18

margines zakłóceń w górę

28 dB

1.19

margines zakłóceń w dół

12 dB

1.20

maximum upload rate

1048 Kb/s

1.21

maximum download rate

12444 Kb/s

1.22

synchronizacja w górę

322 Kb/s

1.23

synchronizacja w dół

9576 Kb/s

1.24

moc w górę

12.4 dB

1.25

moc w dół

0 dB

1.26

pakiety odebrane

nieaktywny

1.27

pakiety wysłane

nieaktywny

1.28

stracone pakiety

nieaktywny

1.29

link retrain

nieaktywny

1.30

błędy FEC (góra/dół)

0

1.31

błędy HEC (góra/dół)

3

1.32

błędy CRC (góra/dół)

1

Router to “Livebox FTTH v2” więc też szału nie robi

wkamil50 ,

synchronizacja w dół

9576 Kb/s wychodzi że masz teraz jakieś 8Mb ,a nie masz przypadkiem jakiejś telewizji w pakiecie nie przez antenę sat tylko po kablu ?

to cudo wyciągnie u ciebie full 10Mb pod warunkiem że nie będziesz korzystał z TV po kablu :wink:

idradar ,

masz już max

To prawda, do routera jest podpięty dekodera ale zazwyczaj jest on uruchamiany dopiero wieczorami… a podczas kiedy działa w trybie czuwania możliwe jest, że się łączy z jakimś serwerem?

Dzięki za odp. :slight_smile:

dsdsdo.jpg

Jaki internet mi pójdzie ?

Witam! Czy mógłby ktoś powiedzieć mi czy opłaca się przy tych parametrach brać neo fiber 40 czy lepiej zwykłe 10 lub 20?

beztytuudidv.jpg

beztytuudidv.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Bez-tytulu.jpg

kizkais ,

około 6Mb

wkamil50 ,

podczas uruchamiania się łączy ,ale w stanie czuwania raczej nie

ziemomysl ,

opłaca się nawet 80Mb tylko nie wiem czy te modemy wyciągają tyle po wifi :smiley: ale na kablu będzie full

Dodane 27.01.2013 (N) 15:48

djjupi ,

będzie około 17/18Mb jeśli nie załączy się DLM u ciebie masz neostrade?

jeśli będzie u ciebie dostępne VDSL warto pomyśleć nad 40Mb będzie lepiej działać i powinno być pełne