Sprawdzałem na dwóch krótszych kablach RJ11, a gniazdko było świeżo montowane przez monterów. Po dawnych 10Mbit pozostało wspomnienie, teraz jest 5Mbit.
możesz zadzwonić na infolinie i powiedzieć że na początku było 10Mb a teraz masz 5Mb powiedz że łącze przy 10Mb było stabilne i chcesz je z powrotem
najlepiej to byłoby gdyby przyjechał technik i zbadał linie ,bo przycinanie prędkości jest spowodowane dużą ilością błędów ,a coś je musi powodować że tak sie dzieje
ustawienia mogą ci zresetować i będzie znowu 10Mb ,ale za długo nie podziała ,bo znow automat obniży z powodu błędów
kuba6767 ,
przy tłumieniu 34.2 powinno być pełne 10Mb
mimo że masz za niski stosunek sygnału do szumu teraz to nie powinno być problemu bo jak zmienisz na 10Mb to i moc nadawania się zwiększy i sygnał,
ale najlepiej upewnij się co do tego na infolinii poproś o odczyt z twojej centrali informacji o obecnej mocy nadawania
bo może być u ciebie 19dB a to już jest maksymalna moc i 10Mb wtedy nie będzie ,ale jak jest mniejsza przykładowo 10dB to nie ma się czym martwić bo ze zmianą prędkości zwiększy się moc
Od kilku dnia mam neostrade 10mb, wcześniej miałem 1mb, ale odczuwalnej różnicy nie czuje. Poniżej moje dane z rutera, proszę o info jaka jest maksymalna wydajność mojej linii:
to są moje parametry, dziś przedłużyłem umowe z 2mega do 1-10 mb czy jak tam się to nazywa. moje pytanie wiec takie czy będę tę prędkość uzyskiwał.
problem nr 2 ostanio przez caly tyg. mialem duze pingi nie moglem grac w gry online,ogldac filmow i strony chodzily fatalnie :), skad wział sie taki problem?? mi sie zdaje że umowa sie konczyla i po prostu mi cos zmniejszyli. Bede czekac do konca tyg. jak sie nie poprawi wraz z nową szybkoscia internetu no to ,bye bye neo~
Witam, mam internet 1 Mb/s i chciałbym wykupić ofertę do 10Mb. Oczywiście proszę o ocenę możliwości łącza.
Tylko przy odpowiedzi niech ktoś zaznaczy: “Snowsky, Twoje możliwość to…” bo było dużo pytań i chciałbym wiedzieć, która odpowiedź jest dla mnie Z góry dziękuję.
jeśli jesteś podpięty do karty adsl2+ to to co masz to już max jeśli jesteś w adsl1 to będzie 10Mb jeśli cie przełączą na adsl2+
grzesiek_30 ,
około 5Mb
Skajper4
coś masz nie tak z tymi parametrami obecnie masz już max ale przy twoim tłumieniu powinno być trochę więcej około 15/17Mb a jeśli jest dostępny VDSL to 40Mb nawet ,ale masz za niski sygnał może masz ustawioną za niską moc na centrali ,zadzwoń na infolinie i spytaj jaka jest moc nadawania u ciebie i czy jest prawidłowa
wioska1 ,
Data Rate 4091 970 to masz w porywach 3Mb i więcej już się nie da
xxxxxoskixxxxx ,
około 5Mb
damian221 ,
masz 10Mb na tej linii powinno iść nawet koło 15Mb
może masz centrale przeciążoną i przez to takie pingi ,a prędkość działa pełne 10Mb ?? jeśli tak to możliwe że wcześniej miałeś tryb fast ustawiony a teraz zmienili na interleaved i są dwa razy większe niż były
masz adsl2+
Snowsky ,
obecnie jesteś w G.DMT to jest adsl1 i tu pójdzie około 7Mb jeśli dostawca przełączył by cię na adsl2+ to będziesz miał w okolicy 10Mb a może nawet pełne 10Mb
jest jeden minus przejścia na 10Mb bo teraz masz tryb “Fast” ustawiony i przy 10Mb ustawi ci się automatycznie interleaved co pogorszy ping u ciebie jeśli teraz przykładowo do wp.pl masz 10ms to będziesz miał około 30/40ms szczególnie w grach odczujesz to jeśli grasz w jakieś CS czy coś :roll:
Lepiej 5 jak 2 obecnie na płaskich kablach mających ponad 20 lat. Ciekaw jestem czy tylko wymiana kabla od skrzynki do routera coś by dała, czy wszystkich kabli do polepszenia działania nie tylko internetu, ale też telefonu, ponieważ dość często “szumi”?
Witam, parametry mojej lini to: Margin up 5 dB, margin down 12 dB, line attenuation up 54,2 dB, line attenuation down 45 dB(Mój modem to ztezxdsl852v1 prawdopodobnie nie ma opcji podglądu parametrów linii.- sposób z v2 nie działa. Te dane, które mam podał mi konsultant orange/tpsa) Obecnie mam opcję 2mb, ale rzadko kiedy są pełne, zazwyczaj jest to około 1,8.
Proszę o ich interpretację. Z tego co sam wygoglowałem to jest to raczej maks dla mojej linii, ale może…
parametry w sam raz na 10Mb ,zanim zamówisz spytaj na infolinii o odczyt parametrów z centrali i porównaj z tymi z routera Line Attenuation: 24.0 czy jest podobne bo czasami routery błędnie je odczytują.spytaj również czy te 10Mb zostanie puszczone w adsl2+ (wtedy będzie pełne 10) bo obecnie jesteś w adsl1 ,i max to około 7/8Mb http://pl.wikipedia.org/wiki/G.DMT
Witam, niedługo kończy mi się umowa na neostradę i chcę zmienić na jakąś lepszą ofertę. Mam doprowadzone łącze Netii ADSL oraz TP, z którego teraz korzystam.