Czy da się jakoś sprawdzić jakie zabezpieczenia(WPA-PSK;WPA2-PSK TKIP;AES) ma siec bezprzewodowa nie logując się na router? Posiadam tylko hasło dostępu do internetu a muszę ustawić nowy profil w karcie edimax aby mnie łączyło. Problem w tym, ze nie wiem jakie mam tam podać zabezpieczania sieci. Z administratorem nie mogę się skontaktować.
karta wyświetli dostępne sieci bezprzewodowe , wystarczy kliknąć myszą na interesującą sieć i wyświetlic jej właściwości a tam będzie pisać jakim kluczem jest zabezpieczona sieć , lub dajesz na odpowiednią sieć połącz i również wyskoczy odpowiednie pole do podania hasła/klucza
A po drugie jeżeli masz do wyboru 2 zabezpieczenia(wpa,wpa2) z możliwością 2 szyfrowań (aes,tkip) to niewiele licząc wychodzi 4(cztery) kombinacje. To już z nudów bym je sprawdził.
A po 3 odinstaluj ten program od edimaxa i skorzystaj z windowsowskiego (on powinien sam wykryć rodzaj szyfrowania).
sugerowałem się swoim starym routerm linksys i sprawdziłem to teraz przy wpa psk nie pozwala mi wprowadzić więcej jak 8 znaków a przy wpa 2 więcej jak 16 chyba że zmienie opcje na wep to mogę zmienić siłe szyfrowania i tym samym wprowadzić więcej znaków .