Jak sprawdzić jakie zabezpieczenia ma bezprzewodowa sieć?

'witam

Czy da się jakoś sprawdzić jakie zabezpieczenia(WPA-PSK;WPA2-PSK TKIP;AES) ma siec bezprzewodowa nie logując się na router? Posiadam tylko hasło dostępu do internetu a muszę ustawić nowy profil w karcie edimax aby mnie łączyło. Problem w tym, ze nie wiem jakie mam tam podać zabezpieczania sieci. Z administratorem nie mogę się skontaktować.

karta wyświetli dostępne sieci bezprzewodowe , wystarczy kliknąć myszą na interesującą sieć i wyświetlic jej właściwości a tam będzie pisać jakim kluczem jest zabezpieczona sieć , lub dajesz na odpowiednią sieć połącz i również wyskoczy odpowiednie pole do podania hasła/klucza

No właśnie to nie jest tak. karta wyświetla sieci ale podaje kilka zabezpieczeń.

50a64710a7acdc83m.jpg

WPA to hasło max 8 znaków WPA2 to powyżej 8 znaków chyba do 16 max szyfrowanie AES

Po co zakładasz 2 podobne tematy (xxx)

A po drugie jeżeli masz do wyboru 2 zabezpieczenia(wpa,wpa2) z możliwością 2 szyfrowań (aes,tkip) to niewiele licząc wychodzi 4(cztery) kombinacje. To już z nudów bym je sprawdził.

A po 3 odinstaluj ten program od edimaxa i skorzystaj z windowsowskiego (on powinien sam wykryć rodzaj szyfrowania).

Gdzie wyczytałeś takie głupoty?

sugerowałem się swoim starym routerm linksys i sprawdziłem to teraz przy wpa psk nie pozwala mi wprowadzić więcej jak 8 znaków a przy wpa 2 więcej jak 16 chyba że zmienie opcje na wep to mogę zmienić siłe szyfrowania i tym samym wprowadzić więcej znaków .

Tematy są może podobne, ale o co innego pytam. Próbowałem takich kombinacje wcześniej i tez nic nie dały. A jak uruchomić ten program windiwsowski?

Możesz uruchomić program inSSIDer 1.2.7.0311 http://www.dobreprogramy.pl/inSSIDer,Pr … 17095.html