neostrada miała mi podłączyć od grudnia/stycznia 6mb/s internetu (dotychczas miałem 1). A tu patrzę kilka dni temu, pliki pobierają mi się 500-600kb/s. Odpaliłem kilka sieciowych testów, ale one pokazuja różnie. Speedtest.net podaje 5.96-6mb/s, ale inne testy np. czeski test dsl pokazuje 1mb… Jak to sprawdzić żeby mieć pewność?
Przy 6Mbit powinieneś tam mieć wynik max. 6144 kbps dla pobierania, odpowiednio też dla wysyłania. Mierz to o różnych porach dnia i po jakimś czasie będzie widać, czy parametry są w porządku.
o ile się nie mylę,to prędkość jaką oferuje dostawca dotyczy obrębu"własnej"sieci a poza może być różna i to bardzo.Nie jestem znawcą tematu więc nie traktuj tego jako pewnik,mnie sieć kablowa też obiecuje pewną prędkość choć rzadko jest ona osiągana.Razem z Tobą poczekam na odpowiedz kogoś bardziej oblatanego w temacie i właśnie,jak można to sprawdzić żeby w razie ew.reklamacji mieć się na czym oprzeć?
goldimir , Sprawdzałeś sposób, który podałem? To jest rzeczywiste pobieranie pliku z wielu źródeł, dodatkowo ja już dwa z nich też seduję (świeżo pobrane) a trzeci w najbliższym czasie.
Tester t-mobile nie działa od dłuższego czasu. Pomiar warto wykonać na kilku stronach aby mieć średni wynik to nam da podgląd na rzeczywistą prędkość internetu. Ze swojej strony mogę polecić http://speedtestonline.pl
Pogubiłeś się w jednostkach (bity i Bajty)1B = 8b Przelicznik. Operator podaje zawsze w bitach(Mb), a Ty liczysz w bajtach (MB) i dlatego są te różnice. Twój internet pobiera pełnym łączem.