Jak sprawdzić realny zasięg Domowego LTE?

Witam.

Po ostatnich zmianach w ofercie poslatowskiego LTE zaczynam zastanawiać się nad przejściem do nich (mam dość orange). Interesowałaby mnie opcja domowego LTE, czyli tego, w którym do “łapania” zasięgu można wykorzystywać antenę telewizyjną.

Mój problem polega na tym, że mieszkam w małej miejscowości, w której wg oficjalnej mapki są miejsca z zasiegiem i są miejsca bez zasięgu (miejscowość na granicy zasięgu). Chciałbym jednak sprawdzić, jak realnie internet zachowywałby się w moim miejscu zamieszkania, o ile w ogóle by działał.

Czy ktoś ma doświadczennia z internetem od CP? Czy można jakoś “zamówić” technika, który zrobił by pomiar zasięgu, czy raczej trzeba w to wchodzić w ciemno?

Wiem że dają na tydzień za darmo do wypróbowania u siebie w domu. Bez sprawdzenia nie ma co brać.

To tak nie dział, chodzi ci o wynalazek IDU/ODU-100 (nie zalecany przy słabym sygnale), do działania internetu nie jest potrzebna antena telewizyjna. jest to dwuczęściowy zestaw, modem (z wbudowanymi antenami) umieszcza się na zewnątrz budynku i router połączony kablem antenowym.

Musisz sprawdzić w jakiej odległości jest od ciebie najbliższy nadajnik.

Czytałem że można się podłączyć pod antenę telewizyjną. Źle coś zrozumiałem?

Jak pisałem jestem na granicy zasięgu i taka antena wspomagana przez zasilacz podniosłaby moje szanse na złapanie zasięgu

Tak, ten zestaw można podłączyć pod instalacje telewizyjną (chyba w głównej mierze po to powstał).

Sugerowanie się mapkami nie jest wskazane, bardziej liczy się realna odległość od nadajnika, jakie przeszkody są na drodze i ilość użytkowników.

Antena telewizyjna nic nie zmienia w kwestii jakości sygnału LTE, po prostu modem z routerem jest podłączony pod istniejącą już instalację TV.

W dodatku zestaw o którym piszesz nie jest wskazany przy dużych odległościach od nadajnika (ma słabe anteny), lepiej kupić modem i do tego zewnętrzną antenę.

Na stronie rfbenchmark.pl można sprawdzić i porównać zasięg sieci operatorów komórkowych i jakość internetu pod danym adresem. Żywe pomiary. Jest też apa o tej samej nazwie

Plus ma najgorszy zasieg. Mój brat jak do niego dzwonie to mam zawsze wrazenie, że jest na Marsie bo przerywa go okrutnie.

To jest dużo lepsze od tego ODU/IDU Cyfrowego Polsatu.

Router zewnętrzny Zyxel LTE7460-M608 4G LTE-A jest wyposażony w funkcję krytyczną “drugiego WAN” - elastyczny tryb routingu z funkcjami mostu i routera, anteny wysokowydajne zapewniają lepszy sygnał i wydajność. Certyfikat IP65 zapewnia możliwość działania w trudnych środowiskach.

Dużo lepsze tak samo jak cena tego sprzętu, co najmniej 3 razy wyższa, niż ODU/IDU od polsatu :slight_smile:

Ktoś mi kiedyś powiedział przy zakupie sprzętu elektronicznego może niezbyt łądne przysłowie “Tanie mięso psy jedza” lub “Coś za cos” :slight_smile: