Po ostatnich zmianach w ofercie poslatowskiego LTE zaczynam zastanawiać się nad przejściem do nich (mam dość orange). Interesowałaby mnie opcja domowego LTE, czyli tego, w którym do “łapania” zasięgu można wykorzystywać antenę telewizyjną.
Mój problem polega na tym, że mieszkam w małej miejscowości, w której wg oficjalnej mapki są miejsca z zasiegiem i są miejsca bez zasięgu (miejscowość na granicy zasięgu). Chciałbym jednak sprawdzić, jak realnie internet zachowywałby się w moim miejscu zamieszkania, o ile w ogóle by działał.
Czy ktoś ma doświadczennia z internetem od CP? Czy można jakoś “zamówić” technika, który zrobił by pomiar zasięgu, czy raczej trzeba w to wchodzić w ciemno?
To tak nie dział, chodzi ci o wynalazek IDU/ODU-100 (nie zalecany przy słabym sygnale), do działania internetu nie jest potrzebna antena telewizyjna. jest to dwuczęściowy zestaw, modem (z wbudowanymi antenami) umieszcza się na zewnątrz budynku i router połączony kablem antenowym.
Musisz sprawdzić w jakiej odległości jest od ciebie najbliższy nadajnik.
Tak, ten zestaw można podłączyć pod instalacje telewizyjną (chyba w głównej mierze po to powstał).
Sugerowanie się mapkami nie jest wskazane, bardziej liczy się realna odległość od nadajnika, jakie przeszkody są na drodze i ilość użytkowników.
Antena telewizyjna nic nie zmienia w kwestii jakości sygnału LTE, po prostu modem z routerem jest podłączony pod istniejącą już instalację TV.
W dodatku zestaw o którym piszesz nie jest wskazany przy dużych odległościach od nadajnika (ma słabe anteny), lepiej kupić modem i do tego zewnętrzną antenę.
Na stronie rfbenchmark.pl można sprawdzić i porównać zasięg sieci operatorów komórkowych i jakość internetu pod danym adresem. Żywe pomiary. Jest też apa o tej samej nazwie
To jest dużo lepsze od tego ODU/IDU Cyfrowego Polsatu.
Router zewnętrzny Zyxel LTE7460-M608 4G LTE-A jest wyposażony w funkcję krytyczną “drugiego WAN” - elastyczny tryb routingu z funkcjami mostu i routera, anteny wysokowydajne zapewniają lepszy sygnał i wydajność. Certyfikat IP65 zapewnia możliwość działania w trudnych środowiskach.