Witam
Dostałem od szefa zadanie aby sprawdzić stan baterii w UPS-ach w firmie. Są to UPS różnych firm, czy samym miernikiem elektrycznym mogę jakoś sprawdzić ich stan ?
Witam
Dostałem od szefa zadanie aby sprawdzić stan baterii w UPS-ach w firmie. Są to UPS różnych firm, czy samym miernikiem elektrycznym mogę jakoś sprawdzić ich stan ?
Nie. Należy naładować do oporu, a następnie rozładowywać ok 80% nominalnej (nie maksymalnej). Można obciążyć jakimiś urządzeniami elektrycznymi. Np. żarówkami starego typu. Ponieważ większość UPSów, (o ile to nie jakieś wielkie konstrukcje) jest przeznaczonych do kilkuminutowej pracy, proces rozładowania nie powinien zająć wiele czasu.
Poprawność prądu, jaki generuje UPS nie sprawdzisz niestety bez oscyloskopu. Ale zwykle jeśli jest akceptowalny dla komputera PC, to jest wystarczający.
Jeśli okaże się, że jakiś nie trzyma, to wtedy pozostaje rozebranie, ładowanie poszczególnych ogniw osobno i testowanie pojedynczo.
Dziękuje za odpowiedź.
I tak wtedy wymienia się komplet, bo nawet jak tylko jeden z kilku akumulatorów jest słaby/uszkodzony, to reszta tak czy inaczej jest używana i wstawienie nowego na miejsce uszkodzonego mija się z celem.
Jeśli działające ogniwa trzymają prawidłowo pojemność, to wymiana ich na wszelki wypadek jest mało ekologiczna i nieekonomiczna. Zwłaszcza, jeśli czynność jest wykonywana za pomocą zasobów ludzkich dostępnych wewnątrz firmy. Jeśli robi to serwis zewnętrzny, to jest to kwestia kosztów usługi vs koszty akumulatorów.
Pytanie czy wewnętrzne zasoby ludzkie prawidłowo zmierzą rezystancję wewnętrzną i pojemność pojedynczych akumulatorów żeby dobrać do nich zamiennik. Znasz odpowiedź
To już zależy od zasobów. Ale w zasadzie wystarczy do tego specjalna ładowarka do takich akumulatorów, która umożliwia sprawdzenie pojemności i podstawowych parametrów.