Witam
Mam pytanie chce zmienić DNS w routerze na ten z cloudflare czyli 1.1.1. 1 i chce sprawdzić czy jest szybszy od obecnego. Gdzie mam wpisac DNS w WAN czy DHCP? Połączenie mam ustawione w routerze na PPOE
Ok ale musze w nameserver wpisac np nr dns którego chce porównać do obecnego czy ten program automatycznie tylko sprawdza dns wbity w routerze i jak będę chcial sprawdzić inny dns to musze go wklepać do routera czy wystarczy ze wpisze go w programie namebench? W routerze mam zmienić DNS w WAN czy w DHCP? Chodzi ze chce porównać dns 1.1.1.1 z moim obecnym dns.
Możesz porównać czas odpowiedzi z innymi na liście, ale lista może być trochę stara i może zbyt ogólnikowa.
Tak, wpisujesz serwery, które chcesz porównać, np oddzielając ich adresy IP przecinkiem. Im więcej ich wpiszesz tym dłużej będzie to trwało
Ok a teraz powiedzcie mi proszę gdzie wpisac dns w routerze w WAN czy w DHCP?
I tu, i tu.
A jak zmienię tylko w DHCP to jaki to będzie miało wpływ?
To co jest w DHCP dotyczy tylko tych komputerów, które dostały adres IP i DSN z DHCP.
Czyli jak teraz robiłem testy namebench i miałem wpisany tylko w DHCP to bie będzie miarodajny test?
Nie rozumiem o co pytasz. Może napisz konkretnie co i konkretnie gdzie, chciałbyś osiągnąć?
Problem zaczął się od tego ze na wifi przestał działać Tidal, zalecono zmianę DNS, chciałem zmienić na szybazy i wyczytałem ze dns z cloudflare jest ok. Chciałem porównać cloudflare z moim dns. Wpisałem wiec dns cloudflare czyli 1111 w routerze w ustawieniach DHCP. Chciałem die doweidziec czy dobrze to zrobe czy źle oraz czy może jest coś lepszego niż cloudflare.
Tidal zaleca (ale nie mam zielonego pojęcia dlaczego) używanie DNS od Google:
Właśnie dlatego chcę zmienić ale na inny a nie googlowski. I teraz pytanie czy ten z cloudflare będzie ok czy szukać czegoś innego. Tam jest też test Alexa i pokazuje znów coś innego wiec co wybrać? Czy raz wybrany dns jest optymalny czy trzeba co jakiś czas zmieniać?
Zastanów się: Ty nie potrzebujesz obiektywnie najlepszego DNS tylko Ty potrzebujesz najlepszego DNS dla Tidala. Chodzi mi o to, że obiektywnie najlepszy DNS (czyli taki, który najlepiej pracuje w Twojej lokalizacji) wcale nie musi być najlepszym dla Tidala. Co za tym idzie, nie wyważałbym tutaj otwartych drzwi i po prostu, zgodnie z zaleceniem supportu Tidala użył DNS od google.
Ale przecież nie tyllo Tidal korzysta z Dns a ponoć mniej informacji gromadzi cloudflare.Ok nie przeciągajac tematu musze go zmienić w WAN I w DHCP?
W zasadzie możesz zmienić go tylko w tym urządzeniu, które korzysta z Tidala.
Z tym zbieraniem danych to pojęcie względne.
DNS a bezpieczeństwo to trzecia sprawa Po DNS dla Tidala i najszybszym DNS
Ja już wszystkie testowałem i ten 1.1.1. i Googlowy i ten 9.9.9.9 i najlepiej internet działą z DNS-ami operatora.