Jak sprawdzić usterke w RAM?

Witam, zakupiłem kostkę 256 SD no i kilka dni chodziło wszytsko ładnie, ale po jakimś czasie restarty, BSOD-y i błędy, więc wyciągnąłem RAM i wszystko wróciło do normy. Mam pytanie odnośnie tego, czy mogę jakoś zdiagnozować przyczyne problemu i ewentualnie zadziałać żeby było jak trzeba? Czy raczej RAM jest do wyrzucenia?

Pozdrowienia

Tu masz wszystko opisane http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … highlight=

tak, wiem, ale nie chodzi mi o sprawdzenie za pośrednictwem komputera, lecz wzrokowo, lub coś takiego, kolega wziął moją kość do serwisu komputerowego i tam powiedzieli mu, że jest ona dobra tylko potrzebuje zasilacza o mocy 350W, czy jest to możliwe? mój zasilacz ma moc 300W

marka, model tego zasilacza by się przydało.

Nie tyle 350W, co dobre i stabilne napięcie.

Tak nie sprawdzisz - no chyba że widać jakieś zadrapania,uszkodzenia mechaniczne,spalenie,itp.

zasilacz ma prawo nie wyrabiać - ale zeby to była jedyna przyczyna to wątpię - robiłby różne , niestałe numery.

Rubikon = Codegen oznaczenie 250X1

Zmień na firmowy, ten zasilacz nie ma 300W.

Najgorsza seria, najbardziej łatwopalnych Codegenów wyszła w 2000r.

Może się spalić po roku 2, 6… 20 to bomby zegarowe, większość tanich zasilaczy pali się w ciągu 3 pierwszych miesięcy 25 czy 75% szansy (gdzieś na THG jest taka statystyka).

dzieki za odpowiedzi! coś mi się jednak wydaję, ze wina będzie bezpośrednio padniętego RAMu, czyli teraz jest właściwie do wyrzucenia

p.s. w 2001 roku ten zasilacz nie byl jednym z “tanszych” :stuck_out_tongue: