Blog, który prowadzę od kilku miesięcy waży już 1 GB, nie wiem jakim cudem, gdyż zdjęcia które wrzucam są zmniejszane. I do końca nie mam pojęcia, co może tak dużo ważyć. Mam połączenie serwerem, przez Total Commandera, jednak nie widzę żadnej możliwości sprawdzenia wielkości poszczególnych folderów.
PS. Nawet mam specjalną wtyczkę, która automatycznie zmniejsza zdjęcia, bez widocznej utraty ich jakości.
Pamiętaj jednak, że na FTP może to działać bardzo wolno. Z tego co się orientuję FTP umożliwia pobieranie informacji o rozmiarze jedynie plik po pliku. Licząc opóźnienie 50-100ms w obie strony (dla każdego pliku), może to chwilę zająć.
Bez wtyczek możesz też po prostu pobrać wszystkie pliki i zobaczyć pod Windowsem (albo nawet użyć WinDirStat).
@kowgli, mowa tutaj o wejściu na hosting (mam na linuxpl.com) i pobraniu całej strony na dysk? (Chciałem zrobić backup jednak nie mogę znaleźć opcji, żeby wszystko ściągnąć na PC)…
@ziggurad, w czym jest lepszy WinSCP od TC? Da się w nim zobaczyć wielkość plików?
Jak chcesz zrobić kopie i łatwo przejrzeć sobie co ile waży i gdzie znika miejsce to zaloguj się do FPT przy użyciu TC lub czegoś innego i ściągnij wszystkie pliki na swój dysk, następnie w panelu hostingu szukaj czegoś takiego jak phpMyAdmin czy zarządzanie bazą danych. Ściągnij kopie bazy danych na dysk. Masz i kopie i możesz sprawdzić ile zajmują poszczególne foldery w wordpress i co zjada miejsca, a i masz kopię bazy danych, rozmiar bazy danych powinieneś widzieć też w phpMyAdminie bez jej pobierania.
Może to “też” jest mylące, ale chodziło mi że albo w panelu albo w phpmyadminie. Może jeszcze zamiast przecina przed tą częścią powinna być kropka, ale i tak nigdzie nie napisałem by sprawdzić rozmiar bazy danych za pomocą sprawdzania rozmiaru kopii bazy danych.