Jak sprzedać swój program (nie posiadając firmy)?

Witam!

Jestem studentem informatyki. Napisałem program komputerowy przy pomocy legalnych narzędzi programistycznych. Chciałbym ten program sprzedać, ale nie posiadam działalności gospodarczej. Jest jakaś możliwość legalnej sprzedaży? Słyszałem o umowie o dzieło ale w tym przypadku to odpada, gdyż nie mogę odsprzedać także kodów źródłowych programu i przy wielu zamówieniach jest to niewygodne. Proszę o poradę. Z góry dziękuję.

Wejdź w spółkę z jakąś firmą handlującą oprogramowaniem, spiszcie umowę partnerską określając podział zysków ze sprzedaży i sprawa załatwiona. Możesz także wystawiać program na Allegro

Znajdź sobie wydawce, tak będzie najprościej. Możesz też na Allegro sprzedawać, ale nie jestem pewien, czy to zgodne z prawem będzie. Ostatecznie możesz założyć własną działalność :wink:

A np. mój ojciec ma działalność ale tylko w charakterze serwisowania komputerów i płaci stałą składkę ZUS czy jakoś tak. Mógłbym na jego działalność sprzedawać moje programy? A co do Allegro nom słyszałem ale faktycznie chyba tam też musiałbym mieć działalnośc o charakterze wytwarzania oprogramowania.

http://www.aukcje.org/archives/2006/04/ … ji-cz2.htm

Z tego co się orintuję, to musisz mieć działalność gospodarczą i kasę fiskalną. Głupota, ale kasa jest potrzebna, nawet jak sprzedajesz na Allegro.