Jak stworzyć konto z ograniczeniami - Kubuntu 7.04

Witam.

Zainstalowałem na komputerze Linuxa Kubuntu 7.04.

Stworzyłem konto administratora i chciałbym stworzyć drugie konto, z ograniczeniami.

Chodzi mi o to, że użytkownik na drugim koncie nie będzie mógł używać dysków wymiennych, korzystać z napędu DVD…

Ogólnie chodzi mi o to, że na drugim koncie możnaby było tylko korzystać z Internetu i aplikacji wbudowanych w system.

Na Ubuntu, udało mi się to po części osiągnąć.

Ograniczenia w Kubuntu próbuję zmienić w

System Settings -> User Management -> Modify. Wszystko robię w trybie Administrator Mode.

Jednak po przelegowaniu z konta admina, na drugie, można odczytywać pendrive’y itp.

Wie ktoś jak osiągnąć taki efekt, żeby stworzyć to drugie konto z możliwie maksymalnymi ograniczeniami ?

Przede wszystkim to proponowałbym zainstalować jakąś nowszą wersję, chociażby 8.04 z długim okresem wsparcia lub obecnie najnowszą wersję 9.10. Druga sprawa, Ubuntu tworzy ale nie uaktywnia konta administracyjnego i domyślne konto użytkownika nie posiada w ogóle praw administracyjnych, on je uzyskuje dopiero przy pomocy sudo. Użytkownik taki jest również co najwyżej przypisywany do pewnych grup, które pozwalają na korzystanie z napędów optycznych, napędów usb, modemów itp. więc aby odebrać prawa wystarczy tylko wywalić z odpowiedniej grupy użytkownika lub edytować zasady sudo.

Jeśli natomiast tworzysz nowego użytkownika w systemie oprócz domyślnego to on nie posiada żadnych praw, nie jest zdefiniowany w sudo ani nie jest przyłączany do grup, przynajmniej tak było kiedyś w Ubuntu i tak jest do dziś w Debianie i wielu innych dystrybucjach.

Do tego co Ty chcesz osiągnąć to usuń użytkownika z grup: adm , admin , cdrom , plugdev , np. takim poleceniem:

sudo gpasswd -d uzytkownik grupa
  • gdzie:

Plik, o którym pisałeś wygląda obecnie tak:

# /etc/sudoers

#

# This file MUST be edited with the 'visudo' command as root.

#

# See the man page for details on how to write a sudoers file.

# Host alias specification

# User alias specification

# Cmnd alias specification

# Defaults

Defaults !lecture,tty_tickets,!fqdn

# User privilege specification

root ALL=(ALL) ALL

# Members of the admin group may gain root privileges

%admin ALL=(ALL) ALL

Jak zmienić go, tak aby osiągnąć to co chciałem ?

Według tego co masz w /etc/sudoers , aby korzystać z sudo musisz należeć do grupy admin. W takim wypadku aby inny użytkownik nie mógł używać sudo, wywal go po prostu z grupy admin w sposób jaki opisałem wyżej. W /etc/sudoers nie musisz już nic zmieniać.

Załóżmy, że użytkownik nazywa user i usuwasz go z wybranych przez Ciebie grup, np. tych które podałem wyżej:

sudo gpasswd -d user adm

sudo gpasswd -d user admin

sudo gpasswd -d user cdrom

sudo gpasswd -d user plugdev

i cel osiągnięty.

Pozdrawiam!