Jak stworzyć partycje w XP

Witam

Chciałem stworzyć partycje posługując się opisem http://www.expressit.pl/porady-komputer … -partycje/

niestety jak otwieram menadżera dysków lokalnych (zarządzanie dyskami) to nie wyskakuje mi żaden dysk, który można zainicjować, tylko mój dysk C

Proszę o pomoc

Możesz programem Easus Partition Master pomniejszyć c: i wtedy utworzyć inną partycję, ewentualnie zabootować instlator XP, skasować c:, podzielić dysk od nowa i jeszcze raz wgrać system.

Ja dorzucam link do w/w: EASEUS Partition Master 9.1.0 Home Edition

Nie rozumie co znaczy pomniejszyć c?? Nie rozumie również co znaczy zabootować instalator XP :slight_smile:

Proszę kogoś o proste wytłumaczenie krok po kroku jak to zrobić. Gdybym był zaawansowanym użytkownikiem to bym nie zakładał postu na forum.

Osoby, które proponują podzielenie dysku poprzez EASEUS dobrze Tobie radzą. Przed tym należy wykonać defragmentacje dysku twardego. Program jest intuicyjny zazwyczaj wystarczy przyjrzeć się opcją pod PPM

Tu masz instrukcję jakbyś sobie nie mógł poradzić: http://www.hotfix.pl/instrukcja-easeus- … r-a339.htm

Pomniejszyć c czyli zmniejszasz miejsce na c i robisz z niego inną partycje

1. Pomniejszyć dysk C??

W EASEUSie zaznaczyć C: i przy pomocy PPM wybrać opcję RESIZE. Następnie tam gdzie masz aktualny rozmiar partycji wpisac mniejszą wartość od aktualnie posiadanej. Następnie APPLY / COMMIT (nie pamiętam dokładnie)

2. Zabootować instalator XP

Uruchomić instalator Windowsa XP z płyty lub pendriva. Opcja uruchamiania z nośnika innego niż HDD na 1902384% jest dostępna w BIOSie

3. Inne rozwiązanie: wyjmij dysk i podepnij go do innego działającego kompa na którym mozesz uruchomić EASEUSa

4. Jeśli NADAL nie widzisz partycji swojego dysku polecam go wyzerować i zremapować, ale z przebiegu dyskusji wnioskuję… Sorry, ale daj to do roboty komuś kto wie jak korzystać z MHDD

5. DARUJ SOBIE SYSTEMOWE ZARZĄDZANIE DYSKAMI :!: Zupełnie nie potrzebnie dokładasz sobie roboty…

Amen. :x