Pamiętacie jak tworzyliście swoje pierwsze strony internetowe? Dużo czasu spędzaliście, a efekty nie były zbyt dobre. Zaczynam nagrywać serię poradników, jak w miarę szybko utworzyć ową stronę przy pomocy dostępnych oprogramowań, przy okazji oceniając serwisy hostingowe, kreatory itp. Nie każdy musi umieć html czy css-a, aby stworzyć taką stronę (chociaż powinien). Chcę pokazać, że aby stworzyć stronę, wystarczy trochę czasu spędzić, przy okazji rozwijam temat, jak to funkcjonuję, aby każdy zrozumiał, nie wchodząc w terminologię, która nie jest zrozumiała. Mam nadzieję, że materiał się przyjmie i dalej będę rozwijał kanał dla osób które nie mają pojęcia jak się do tego zabrać.
Na wstępie chce powiedzieć że tworzenie stron www jest moją pasją i zawodem więc moja opinia jest skrzywiona zawodowo
Uważam że podstawowa znajomość html i css to absolutne minimum. Kreatory on-line się nadają do tworzenia wizytówki on-line, a nie pełnoprawnej strony. Wyjątkiem od reguły może być www.squarespace.com słyszałem że jest całkiem dobre, choć nie nazwałbym tej usługi prostym kreatorem.
Życzę Tobie powodzenia w rozwijaniu projektu i w edukowaniu społeczeństwa
Zgadzam się z Tobą w 100%. Jednak materiał jest przeznaczonych dla widzów, którzy nie mieli wcześniej z tym styczności. Od czegoś trzeba zacząć, najlepiej by było od języków, jednak bardzo szybko ludzie się zniechęcają tym sposobem. Dlatego sądzę, że to co zaprezentowałem jest dość jasne i klarowane dla osoby, która chciałaby coś zrobić a nie wie jak. Myślę, że to dość przyjemny sposób, aby zacząć swoją przygodę właśnie ze stronami internetowymi.
Zacznij od podstaw HTML + CSS + CSS3, potem chociażby po miesiącu intensywnej nauki możesz wskoczyć w świat CMS. Oczywiście nie zapomnij, że WP, czy Joomla wymagają oprócz zainstalowania wiedzy jak je zabezpieczyć.
W temacie książek o CMS-ach oto ich zestawienie. Nie ukrywam że lekcje , nauka z kimś daje większe efekty, ale podstawy trzeba poznać samemu.