Jak stworzyć przeglądarkę internetową - kod?


(Matx7) #1

Witam,

Mam problem: zrobiłem interfejs mojej przeglądarki internetowej ,

ale jaki kod wpusać naprzykład do przycisku przejdź obok pola tekstowego?

Albo po kliknięciu np. http://www.dobreprogramy.pl można było wejść na stronę dobreprogramy?

Pozdro matx7


(Elenka1984) #2

ale w jakim języku?? C#?? (wnioskując z tego że chciałeś zrobić program ze sprawdzaniem) kilka tematów niżej... P.S. pomogło co napisałam??)


(mktos) #3

W jakim języku piszesz?

Możesz skorzystać z gotowych kontrolek i komponentów zawierających cała logikę działania przeglądarki internetowej - najczęściej wykorzystuje się kontrolkę ActiveX (którą można zaimportować jako komponent np. w Delphi) WebBrowser, która udostępnia "silnik" Internet Explorera.

A jak już masz to spojrzyj do pomocy. Chyba funkcja Navigate2().


(Matx7) #4

C#


(Bionicman) #5

Nie myśl nad przyciskami tylko najpierw napisz silnik przeglądarki, bo z tego co napisałeś wnioskuję, że zrobiłeś tylko szatę graficzną.


(Wajrak) #6

Jeżeli planujesz średnio-zaawansowany projekt to od razu możesz sobie odpuścić bazowanie na c# enginie ie. Na dłuższą metę sie do niczego nie nadaje :slight_smile:


(Ryan) #7

Jak w przypadku każdego języka programowania to zdanie jest prawdziwe, jeśli programista nie potrafi się językiem posługiwać. Dobre wychowanie nakazuje też argumentować swoje wypowiedzi, w innym przypadku stają się śmieszne.

matx7: chcesz samemu przetwarzać i wyświetlać HTMLa, czy używasz kontrolki ActiveX Internet Explorera?


(C4x) #8

Podejżewam, że chce tylko stworzyć interfejs. Silnik to już dużo poważniejsza sprawa. I ludzie jak was proszę istnieje też gecko (imo jeden z najlepszych silników), a nie jakieś kontrolki Syfternet Explorer szajs ediszyn serwis pak ćwierć. Co, jeżeli chciałby kiedyś wyeksportować przeglądarkę na inne systemy niż "wiodący", wtedy korzystanie z kontrolek IE, czy nawet Delphi nie ma najmniejszego sensu.


(Matrix) #9

hehe rozumiem że kożystasz z Visual C#...

zrób sobie pole GroupBox następnie wstaw w to miejsce kontrolke WebBrowser :slight_smile: i czymś takim jakimś magicznym sposobem napisze sam sie silnik identyczny do IE :smiley:


(Matx7) #10

korzystam z kontrolki ActiveX Internet Explorera


(Ryan) #11

Dla VS03: jeśli masz w "References" AxSHDocVw i SHDocVw, a Twój obiekt typu AxSHDocVw.AxWebBrowser nazywa się axWebBrowser1, textbox to textBox1, to kod zdarzenia obsługującego kliknięcie przycisku to:

object o = null;

axWebBrowser1.Navigate(textBox1.Text, ref o, ref o, ref o, ref o);

O ile mnie pamięć nie myli VS05 ma wbudowaną kontrolkę .NET i nie musisz dłubać w kontrolce COM.


(Kubociag 13) #12

No zobaczmy jeżeli w Visual Basic .Net(edycja 2008) to mogło by wyglądac tak:

Private Sub btnCostam_Clik(bysral cośtam..............) Handles btnCostam.Click

If txtAdres.text IsNot Nullable then

WebBrowser.Navigate(txtAdres.text)

 else

  MessageBox.Show("Musisz wpisać adres!")

end if

end sub

Jakieś pytania?


(adpawl) #13

Tak, mam jedno:

-co to bawisz się w archeologa? (ostatni post z: 18 Marzec 2007, 16:50:57) :smiley: