Jak szybko włącza Wam się PC...? (Win XP)


(Ky San) #1

Cześć wszystkim. Wczoraj postanowiłem sprawdzić w jakim czasie włącza się mój komputer :stuck_out_tongue_winking_eye: Okazało się, że ładuje się w 'jedyną' minutę i 10 sekund. Trochę długo nieprawdaż? Ostatnio także długo ładuje się w miejscu "Zapraszamy" w WinXP, trwa to jakieś 20-30 sek. Co na to poradzić?

W jakim czasie Wam włącza się system?

Proszę napiszcie jakieś porady, aby PC włączał się szybciej i w ogóle. Będę bardzo wdzięczny. Pozdrowienia.


(Przemoxmx) #2

moj jakies 3 minuty zanim zaladuje wszystkie programy, przestanie myśleć i zacznie mulić te programy ktore juz sam uruchamiam.... procek celeron 1 ghz , 256 ddr kingstona 400 mh ale działają na 200 bo płyta jest do niczego.... komp ma 5 lat a ramy 2 .. niezły zabytek nie?


(Wigrus1) #3

http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=7723

powyłączaj zbędne usługi

http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=5989&st=0?entry54469

6-10 post

mi po tych zabiegach włącza się błyskawicznie,dłużej trwa tam jak przelatuje ta kontrolka w pasku, zaś po wpisaniu hasła wchodzi jak błyskawica


(Ky San) #4

Ja mam Pentium IV 3.4GHz, 1GB Ram, Radeona X800XT, 160HDD :frowning: Wigrus dzięki, zaraz to zrobie ;d


(Ickmetan) #5

windows xp jakąś minute ,a mój slackware 10.2 w 30 sek :mrgreen:


(Monczkin) #6

I teraz wszyscy będą pisać jak szybko ładuje się Wam system ??

Posty takie będą usuwane. To nie jest dział na luzie. Więc jeśli ktoś nie ma nic konkretnego do napisania w kwestii przyspieszania ładowania systemu, to proszę nie pisać

razielek proszę zmienić tytuł na związany z problemem, a nie pytaniem "ankietą"


(El Presidento) #7

Przy takiej konfuguracji komputer łąduje się zdecydowanie za długo.

Wchodzisz: Start-Uruchom-msconfig (zakłądka uruchamianie).

Wklej screena co ci się tam uruchamia.

A pozaniej wklej loga z HijackThis sprawcą mogą byc wirusy :wink:


(Golden Finger) #8

Jeżeli zdecydownanie za długi , to jaki jest czas ładowania, do którego można się odwołać ??

1 sekunda

10 sekund

30 sekund

60 sekund

Czy jest w ogółe jakiś czas, do którego będziemy mieli odwołanie, kiedy mamy wrażenie , że nasz komp uruchamia się za długo.

To, że ktoś ma konfigurację podbną, jak kolega razielek, nie oznacza, że komp ma się dopalić w 10 sekund, czy nawet 30.

Minuta i 10 sekund nie jest długim czasem, biorąc pod uwagę podłączenie kompa do Neta, bo to również spowalnia odpalenie systemu, ponieważ wiąże się to z posiadaniem programów chroniących, których nie powinno się wyłączać czyli powinne ładować się wraz z systemem.

Oczywieste jest, że można przyspieszać ładownie sytemu, ale 1minuta i 10 sekund wg mnie nie jest czsem zdecydowanie za długim :slight_smile:

:okulary:

Złączono Posta : 18.01.2006 (Sro) 11:57

Wg mojego sprawdzania ładowania po instalicji sprawa wyglada następująco.

Po instalacji XP z SP1 pasek ładowanie pod "Zapraszamy" przewija się kilka razy (kilka sekund).

Po zainstalowaniu SP2 pasek przewija się kilkanaście razy.(kilkanaście sekund)

Po pobraniu poprawek krytycznych pasek przewija się do 4 razy. (kilka sekund)

:okulary:


(Kosior6) #9

na moim kompie (konfiguracja w podpisie) system winxp ładuje sie 25 sekund wystarczy miec czysto w autostarcie i uzyc programu M$ BootVis Opis:

regularnie (np. co 2 miesiące) przeprowadzac defrag partycji systemowej i nie ma z tym problemu. Mi przed uzyciem Bootvista ładował sie 40 sekun więc 15 sekund róznicy :stuck_out_tongue:


(Marcinb677) #10

Na moim kompie system uruchamia sie jakieś 40 sek. (Celeron 433 Mhz 192 MB ram) Tylko nie dziwcie sie ze na moim sprzecie chodzi ten system bo chodzi normalnie tylko troche wolno sie włącza co czasami jest bardzo uciażliwe ale to nie tylko zależy od szybkości procka ale też od tego jakie oprogramowanie mamy zainstalowane mam na mysli(antywirus , firewall itd.) Jesli chodzi o moj komputer to mam zainstalowanego Nortona 2006 i troche wolno sie uruchamia ale za to po uruchomieniu system dość szybko chodzi :).


(El Presidento) #11

Własnie dlatego chcę zobaczyć co kolega ma w autostarcie 8)

To jest dosyć niepokojący objaw na dodatek ze :

A oczywiscie ze zgadzam się z tobą Golden Finger , tylko moze przesadziłem niech będzie ze system uruchamia mu się nieco wolno. :slight_smile:


(Ky San) #12

Log z Hijack'a:


(pysiu) #13

nie ma sie co dziwic jak masz nortona Internet securiti :wink:


(Ky San) #14

W takim razie co proponujesz?

Ehh.. A BootVis zamiast przyspieszyć włączanie systemu zwolnił.. Teraz czekam 1min. 30sek. :confused: Tragedia..


(Monczkin) #15

proponuję to --> kłódka

Jeśli chcesz odblokowania tematu - proszę o kontakt na PW ze mną lub innym moderatorem z propozycją nowej nazwy tematu