Jak to jest z aktywacją, gdy zmieni się podzespoły w komputerze mając Windows 10

Witam,
Chciałbym się upewnić, ale też dowiedzieć, jak to jest z aktywacją Windows 10, gdy wymieni się sam procesor, lub procesor i kartę graficzną lub samą kartę graficzną itd. I to przy OEM. Czytałem, że mając OEM i dowolna zmiana podzespołu, wymaga konsultacji z działem MS. Szczególnie,gdy zmieni się płytę główną. A jak będzie, gdy zmieni się z Ryzena na nowszego Ryzena(z 3 na 5 lub 7…9) ? Jak to jest? Wiem czym jest OEM, ale nie wiem jak jest z aktywacją przy Windows 10 mając OEM a taką mam.
P.S. Ja tylko pytam.

Przy płycie głównej mogą być komplikacje. Grafikę czy procesor możesz spokojnie wymienić.
Najlepiej chyba jednak wymieniać po jednym elemencie, co by MS nie stwierdził, że tak wielka zmiana to już nowy komputer :smiley:

Przy zmianie płyty głównej, może faktycznie być problem. Z tego co się orientuje, to MS rozpoznaje twój komputer po adresie MAC.

Wczoraj czytałem tu i też na innych forach, że przy zmianie karty graficznej lub procesora, też trzeba aktywować system i to prze telefon. Czytałem, że jak padnie płyta lub inny podzespół i gdy jest na gwarancji, to problemu nie ma. A co jeśli chce wymienić, gdy procesor lub karta graficzna nie są uszkodzone? Nie pytam o aktywacje, gdy coś już padnie i trzeba wymienić.

Płyty to nie zamierzam wymieniać. Ewentualnie procesor i dorzucenie pamięci RAM.Ale jak będzie na to potrzeba.

Nawet jeśli trzeba zadzwonić, to co to za problem? Taka rozmowa trwa nie dłużej niż 10 minut.

1 polubienie

Moi znajomi to przerabiali kilka razy - za każdym razem sukces.

Dla mnie to żaden problem, aby zadzwonić, tylko zapytałem o aktywację, gdy wymieni się kilka podzespołów. To dziwne, ale gdy wybrałem komponenty i złożyli mi w Komputroniku, to zainstalowali swoją wersję a nie z mojej płyty. Musiałem tylko aktywować. Akurat wtedy miałem inne ważne sprawy i nie miałem czasu, aby samemu złożyć.

Nie musieli dzwonić do MS po zmianie podzespołu?

Chodziło zawsze o wymianę płyty głównej.
Wyjaśnienie jest proste - kiedy instalujesz W10 i go aktywujesz generowany jest ID Twojej konfiguracji (z kilku podzespołów jak mobo, CPU, itd.) i wiązany z kluczem instalowanego Windowsa. Na serwerach MS sprawdza się, czy ten klucz nie jest już zarejestrowany i jeśli jest to czy przypisano go do Twojego ID. Jeśli tak to aktywacja się powiedzie (pomijam tu kwestię licznika aktywacji - MS wprowadził możliwość ograniczonej liczby reinstalacji systemu), jeśli nie - wiadomo, trzeba będzie dzwonić do MS. Udana aktywacja oznacza, że klucz zostanie zapisany w BIOSie płyty głównej. Ot, i cała tajemnica dlaczego jej wymiana będzie wymagać kontaktu z MS.

Każdy ważniejszy podzespół kompa ma przypisaną pewną ilość punktów (z reguły 1 punkt). Jeśli zmieniasz podzespoły to punkty są sumowane. Po przekroczeniu pewnej ilości (o ile dobrze pamiętam to 5) system zażąda ponownej aktywacji. Płyta główna ma znacznie więcej punktów i z automatu jest wymagana aktywacja po jej wymianie. Ja sam musiałem ponownie aktywować system (i to telefonicznie - normalna nie przechodziła) po kilkukrotnej wymianie podzespołów (bez płyty głównej) i to mimo, że był w wersji BOX.

Nawet w wersji BOX? Zanim założyłem temat, to wcześniej czytałem ten:https://www.morele.net/wiadomosc/oem-a-box-czym-sie-roznia-licencje-windows-jaka-wybrac/2063/

Ale dla pewności postanowiłem Was zapytać.

Tak nawet BOX.

1 polubienie

No to jesteś stary wyjadacz MS. ja mam wszystko w kopertach lub w plastikowych pudełkach z CD/DVD.

Używasz konta Microsoft?

Na jednym kompie tak na drugim nie.

Nie przerabiałem wymiany CPU, natomiast rozbudowa RAM, dołożenie SSD, wymiana grafiki w znanych mi przypadkach nie wymagała ponownej aktywacji - przecież klucz za każdym razem siedział w BIOSie, więc czemu miałaby służyć (re)aktywacja?
Konta MS również nie były używane w tych przypadkach.

Klucz siedzi w biosie żebyś nie musiał go ponownie wpisywać, to nie ma nic wspólnego z aktywacja która się odbywa przy każdej instalacji automatycznie jak tylko uzyskasz połączenie z internetem. Problem się zaczyna kiedy wymienisz dużo sprzętu na raz i ta aktywacja się nie odbędzie automatycznie, bo ms stwierdzi ze to nowy komputer, a twoja wersja oem nie pozwala się przenosić.

@anon47021787 a gdzie win 3.1 95, Me, Me SE? :smiley:

Klucz do aktywacji systemu jest w BIOSie tylko w laptopach i “gotowcach”. Komputery składane w domu tego nie mają i trzeba to robić ręcznie.

2 polubienia

Sorry, miałem ale tylko OEM. Teraz poluję na Win 2K na ebayu.

Na stronie Microsoftu jest dokładnie opisane co i kiedy możesz.
Tam masz informacje a nie tu czy na jakiś morelach.
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/20530/windows-10-reactivating-after-hardware-change
Jak masz wątpliwości to skontaktuj się z…
https://support.microsoft.com/pl-pl/contactus/

" gdy wymieni się sam procesor, lub procesor i kartę graficzną lub samą kartę graficzną" - to nie wymaga reinstalacji W10.