No bo przecież chłodzenie na karcie graf jest, na procku radiator i wiatrak jest, na zasilaczu wiatraczek wytłaczający(?) powietrze z kompa, na ramach radiatory są… Czy jeszcze trzeba w budzie zakładać jakieś wiatraki?
jasne…całe śmigło od samolotu…to co podałeś wystarczy, chyba że jesteś maniakiem niskich temperatur
Można, nie trzeba. Jeżeli temperatury są w normie to nie trzeba, ale zawsze można dla dodatkowego poprawienia cyrkulacji powietrza. Trzeba, jeżeli temperatury są za wysokie (szczególnie karty graficznej z pasywnym chłodzeniem). Montuje się dodatkowe wentylatory na dole, z przodu obudowy, które zasysają powietrze do środka. Można jeszcze zamontować wentylator wyciągający powietrze. Montuje się go z tyłu obudowy, u góry.
podstawą w razie wątpliwości jest monitorowanie temperatur…
-i zmiana ewentualnie…lub montaż nowych wentylatorów…
Nie trzeba ale “zdrowo” jest założyć 2-3 acutake 120mm za 15zł jeden na allegro
W dniu 03.05.2008 , o godzinie 23:06 został dopisany post przez sk91
Ja nie mam wiatraków i muszę mieć otwartą obudowę bo inaczej chipset się rozgrzewa podczas grania strasznie i czasami przycina, jak otworze obudowę to wszystko ok. Dlatego polecam coś założyć
Także polecam Acutake, kupiłem sobie jeden 120mm i jeden 80mm, ponieważ na przód większy mi się nie mieści… Temperatury spadły bardzo bardzo, a hałasu w sumie nie słychać Myślę, że warto dla bezpieczeństwa zamontować.
To gdzie, ile i jakie mam umieścić? Obudowa CoolerMaster Elite 331, OCZ StealthXStream 500W SLI, TR Ultra 120 eXtreme + ACUTAKE FAN 120 PRO, GALAXY GeForce 8800GT CoolerMaster HeatPipe. BARDZO mi zależy ciszy(komp 3m od łóżka i chce w spokoju spać z włączonym)… Bo te wiatraki cały czas przecież będą pracowały… i właśnie od czego to zależy na jakich obrotach będą pracować?
Mam pytanie. Mieści Ci się Thermalright do Elite 331?
Jeden z przodu obudowy, masz na pewno miejsca na wentylator, takie dziurki Drugi z tyłu tak aby wyciągał ciepłe powietrze. Obroty masz podane: http://www.allegro.pl/item352277141_acu … wa_fv.html - 1200 obrotów.
Poczytaj sobie jeszcze tutaj: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2034
Dobrze by było gdyby był jeszcze jeden z boku i dmuchał trochę na chipset i kartę graficzna.
Eh sam mi go poleciłeś:P A tego kompa będę kupował w czerwcu, dlatego tyle pytam.
A no właśnie… 1200 obrotów czyli chodzi cały czas na maxa = cały czas 15dBa, 3x 15dBa = 45dBa + zasilacz + karta graf… ehh czyli komp będzie głośny…
ejj. ale db sie nie sumuje btw. Nie bierz Elite 331 bo Thermalright Ci nie wjedzie. Komp będzie Cichy. Głośność komputera będzie wyznaczać jeden najgłośniejszy wentylator. Tak więc możesz mieć i 5 acutake to i tak będą cichsze od wentylatora np 30db
W dniu 04.05.2008 , o godzinie 0:06 został dopisany post przez sk91
Skoro jeden Acutake będzie pracować z 15db to 3 będą też
To jaką mam brać budę? Myślałem że Elite 331 będzie dobra… jest duża, ładna i w odpowiadającej mi cenie :/. No to tak z przodu obudowy wentylator Acutake (ile na ile mm??), który będzie wtłaczał powietrze do kompa… no a z tyłu jest w zasilaczu wentylator który wytłacza… Jest sens tam montować?
Z przodu 120 x 120, bo z tego co wiem w tej obudowie się mieści no i z tyłu też 120 x 120. Także z boku możesz zamontować tak jak pisał sk91.
Oprócz tej obudowy całkiem fajna jest też Sharkoon Rebel 9, cena podobna.
a w Sharkoon Rebel 9 zmieści się Thermalright 120 eXtreme ?
I co to znaczy:
Wentylacja:
* Front wykonany z siatki
* 1 x wentylator 120 mm z przodu (opcjonalny)
* 1 x wentylator 120 mm z tyłu (opcjonalny) zamiennie z 2x80 mm z tył (opcjonalny)
* 2 x wentylator 120 mm z boku ( opcjonalny)
?
Edit:
Elite 331:
Wysokość 413 mm
Szerokość 203 mm
Głębokość 486 mm
Sharkoon:
435(wys) x 200(szer) x 486 (gł) mm
?
Wiesz, co do Elite 331 to chodzi o to że producent napisał że obudowa ma 20,3cm a taką szerokość ma tylko przedni panel. Reszta obudowy ma tylko 18cm, a żeby zmieścił się Thermalright to potrzeba 18,5cm. Wiem bo mam i moja obudowa ma 18cm i wystaje 3 mm. Wygiąłem boczną ściankę ale w tym misceju obudowę mam specialne wgłębienie taki jak by uchwyt i nie moge zamknąć. Musisz wziąć obudowe minimum 20cm na wypadek gdyby miała ten uchwyt-wgłebienie to i tak 20cm starczy.
Najgorsze jest że nie wiadomo ile tak naprawdę te obudowy mają bo zazwyczaj podają szerokość panela który jest szerszy od reszty.
Co do wentylatorów. Najpierw kup kompa i sprawdz jakie Ci wentylatory wchodzą.
Aha i jeszcze jedna sprawa. W czerwcu napisz nowy temat bo wszystko się może zmienić i tzreba Ci będzie złożyć nowego kompa. Cenny lecą w dół. Więc nie kupuj w czerwcu to co Ci poleciłem tylko w czerwcu napisz nowy temat to sie zrobi ewentualne poprawki. Przez 2 miechy to wszystko się może zdarzyć
W dniu 04.05.2008 , o godzinie 0:20 został dopisany post przez sk91
to znaczy że możesz wsadzić 4 wentulatory acutake 120mm ale w twoim przypadku tylko 3 bo jeden się mieści na wysokości chłodzenia i by się nie zmiesciło do obudowy. Upewnij się jeszcze czy ta obudowa ma 20cm. Nie przedni panel a cała obudowa. :!:
Elite 331:
Wysokość 413 mm
Szerokość 203 mm
Głębokość 486 mm
Sharkoon:
435(wys) x 200(szer) x 486 (gł) mm
Może ma…
Edit: “tylko 3 bo jeden się mieści na wysokości chłodzenia i by się nie zmiesciło do obudowy.” Tzn? Gdzie jeden się mieści na wysokości chłodzenia?
Elite nie ma na 100%, pytałem kogoś kto ma tą obudowę i powiedział ze ma 18cm.
Co do Sharkoon to nie mam pojęcia. Najlepiej napisz do sprzedawcy.
To gdzie mam te wentyle zamontować np w takim Sharkoon Rebel 9? Jeden z przodu Acutake 120mm x 120mm(to gdzieś na dole, tak?) wtłaczający powietrze i jeden z tyłu 120mm x 120mm wytłaczający powietrze? + jeszcze będzie na TR Ultra jeden Acutake i na zasilaczu… To jakie jest zastosowanie wentyla na zasilaczu?
W dniu 04.05.2008 , o godzinie 13:02 został dopisany post przez noname321
He? no jak to jest? I w ogóle to jak zamontować te wiatraki? no bo chyba jakiś jeden musi być odwrócony czy coś, żeby oba nie wtłaczały powietrza do budy… Jeden ma wtłaczać a drugi wytłaczać więc jak to je zamontować?
Btw ma ktoś w ogóle tą budę Sharkoon Rebel 9?
Ej nie no zal - bo inaczej tego nazwać nie można.
Kompa będziesz kupował za miesiąc a już wiesz jakie części … no to brawo.
ps wiatraczki dasz na tył 120x120, przód 120x120 i wystarczy :!: Z boku jest nie potrzebny będzie przeszkadzał obiegowi :!: Jak na NB to kup i przyczep do radiatora, wtedy coś da :!: