Jak to jest z chłodzeniem w budzie?

No bo przecież chłodzenie na karcie graf jest, na procku radiator i wiatrak jest, na zasilaczu wiatraczek wytłaczający(?) powietrze z kompa, na ramach radiatory są… Czy jeszcze trzeba w budzie zakładać jakieś wiatraki?

jasne…całe śmigło od samolotu…to co podałeś wystarczy, chyba że jesteś maniakiem niskich temperatur

Można, nie trzeba. Jeżeli temperatury są w normie to nie trzeba, ale zawsze można dla dodatkowego poprawienia cyrkulacji powietrza. Trzeba, jeżeli temperatury są za wysokie (szczególnie karty graficznej z pasywnym chłodzeniem). Montuje się dodatkowe wentylatory na dole, z przodu obudowy, które zasysają powietrze do środka. Można jeszcze zamontować wentylator wyciągający powietrze. Montuje się go z tyłu obudowy, u góry.

podstawą w razie wątpliwości jest monitorowanie temperatur…

-i zmiana ewentualnie…lub montaż nowych wentylatorów…

Nie trzeba ale “zdrowo” jest założyć 2-3 acutake 120mm za 15zł jeden na allegro :stuck_out_tongue:

W dniu 03.05.2008 , o godzinie 23:06 został dopisany post przez sk91

Ja nie mam wiatraków i muszę mieć otwartą obudowę bo inaczej chipset się rozgrzewa podczas grania strasznie i czasami przycina, jak otworze obudowę to wszystko ok. Dlatego polecam coś założyć :slight_smile:

Także polecam Acutake, kupiłem sobie jeden 120mm i jeden 80mm, ponieważ na przód większy mi się nie mieści… Temperatury spadły bardzo bardzo, a hałasu w sumie nie słychać :slight_smile: Myślę, że warto dla bezpieczeństwa zamontować.

To gdzie, ile i jakie mam umieścić? Obudowa CoolerMaster Elite 331, OCZ StealthXStream 500W SLI, TR Ultra 120 eXtreme + ACUTAKE FAN 120 PRO, GALAXY GeForce 8800GT CoolerMaster HeatPipe. BARDZO mi zależy ciszy(komp 3m od łóżka i chce w spokoju spać z włączonym)… Bo te wiatraki cały czas przecież będą pracowały… i właśnie od czego to zależy na jakich obrotach będą pracować?

Mam pytanie. Mieści Ci się Thermalright do Elite 331?

Jeden z przodu obudowy, masz na pewno miejsca na wentylator, takie dziurki :stuck_out_tongue: Drugi z tyłu tak aby wyciągał ciepłe powietrze. Obroty masz podane: http://www.allegro.pl/item352277141_acu … wa_fv.html - 1200 obrotów.

Poczytaj sobie jeszcze tutaj: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2034

Dobrze by było gdyby był jeszcze jeden z boku i dmuchał trochę na chipset i kartę graficzna.

Eh sam mi go poleciłeś:P A tego kompa będę kupował w czerwcu, dlatego tyle pytam.

A no właśnie… 1200 obrotów czyli chodzi cały czas na maxa = cały czas 15dBa, 3x 15dBa = 45dBa + zasilacz + karta graf… ehh czyli komp będzie głośny…

ejj. ale db sie nie sumuje :smiley: btw. Nie bierz Elite 331 bo Thermalright Ci nie wjedzie. Komp będzie Cichy. Głośność komputera będzie wyznaczać jeden najgłośniejszy wentylator. Tak więc możesz mieć i 5 acutake to i tak będą cichsze od wentylatora np 30db :slight_smile:

W dniu 04.05.2008 , o godzinie 0:06 został dopisany post przez sk91

Skoro jeden Acutake będzie pracować z 15db to 3 będą też :slight_smile:

To jaką mam brać budę? Myślałem że Elite 331 będzie dobra… jest duża, ładna i w odpowiadającej mi cenie :/. No to tak z przodu obudowy wentylator Acutake (ile na ile mm??), który będzie wtłaczał powietrze do kompa… no a z tyłu jest w zasilaczu wentylator który wytłacza… Jest sens tam montować?

Z przodu 120 x 120, bo z tego co wiem w tej obudowie się mieści no i z tyłu też 120 x 120. Także z boku możesz zamontować tak jak pisał sk91.

Oprócz tej obudowy całkiem fajna jest też Sharkoon Rebel 9, cena podobna.

a w Sharkoon Rebel 9 zmieści się Thermalright 120 eXtreme ?

I co to znaczy:

Wentylacja:

* Front wykonany z siatki

* 1 x wentylator 120 mm z przodu (opcjonalny)

* 1 x wentylator 120 mm z tyłu (opcjonalny) zamiennie z 2x80 mm z tył (opcjonalny)

* 2 x wentylator 120 mm z boku ( opcjonalny)

?

Edit:

Elite 331:

Wysokość 413 mm

Szerokość 203 mm

Głębokość 486 mm

Sharkoon:

435(wys) x 200(szer) x 486 (gł) mm

?

Wiesz, co do Elite 331 to chodzi o to że producent napisał że obudowa ma 20,3cm a taką szerokość ma tylko przedni panel. Reszta obudowy ma tylko 18cm, a żeby zmieścił się Thermalright to potrzeba 18,5cm. Wiem bo mam i moja obudowa ma 18cm i wystaje 3 mm. Wygiąłem boczną ściankę ale w tym misceju obudowę mam specialne wgłębienie taki jak by uchwyt i nie moge zamknąć. Musisz wziąć obudowe minimum 20cm na wypadek gdyby miała ten uchwyt-wgłebienie to i tak 20cm starczy.

Najgorsze jest że nie wiadomo ile tak naprawdę te obudowy mają bo zazwyczaj podają szerokość panela który jest szerszy od reszty.

Co do wentylatorów. Najpierw kup kompa i sprawdz jakie Ci wentylatory wchodzą.

Aha i jeszcze jedna sprawa. W czerwcu napisz nowy temat bo wszystko się może zmienić i tzreba Ci będzie złożyć nowego kompa. Cenny lecą w dół. Więc nie kupuj w czerwcu to co Ci poleciłem tylko w czerwcu napisz nowy temat to sie zrobi ewentualne poprawki. Przez 2 miechy to wszystko się może zdarzyć :slight_smile:

W dniu 04.05.2008 , o godzinie 0:20 został dopisany post przez sk91

to znaczy że możesz wsadzić 4 wentulatory acutake 120mm ale w twoim przypadku tylko 3 bo jeden się mieści na wysokości chłodzenia i by się nie zmiesciło do obudowy. Upewnij się jeszcze czy ta obudowa ma 20cm. Nie przedni panel a cała obudowa. :!: :slight_smile:

Elite 331:

Wysokość 413 mm

Szerokość 203 mm

Głębokość 486 mm

Sharkoon:

435(wys) x 200(szer) x 486 (gł) mm

Może ma…

Edit: “tylko 3 bo jeden się mieści na wysokości chłodzenia i by się nie zmiesciło do obudowy.” Tzn? Gdzie jeden się mieści na wysokości chłodzenia?

Elite nie ma na 100%, pytałem kogoś kto ma tą obudowę i powiedział ze ma 18cm.

Co do Sharkoon to nie mam pojęcia. Najlepiej napisz do sprzedawcy.

To gdzie mam te wentyle zamontować np w takim Sharkoon Rebel 9? Jeden z przodu Acutake 120mm x 120mm(to gdzieś na dole, tak?) wtłaczający powietrze i jeden z tyłu 120mm x 120mm wytłaczający powietrze? + jeszcze będzie na TR Ultra jeden Acutake i na zasilaczu… To jakie jest zastosowanie wentyla na zasilaczu?

W dniu 04.05.2008 , o godzinie 13:02 został dopisany post przez noname321

He? no jak to jest? I w ogóle to jak zamontować te wiatraki? no bo chyba jakiś jeden musi być odwrócony czy coś, żeby oba nie wtłaczały powietrza do budy… Jeden ma wtłaczać a drugi wytłaczać więc jak to je zamontować?

Btw ma ktoś w ogóle tą budę Sharkoon Rebel 9?

Ej nie no zal - bo inaczej tego nazwać nie można.

Kompa będziesz kupował za miesiąc a już wiesz jakie części … no to brawo.

ps wiatraczki dasz na tył 120x120, przód 120x120 i wystarczy :!: Z boku jest nie potrzebny będzie przeszkadzał obiegowi :!: Jak na NB to kup i przyczep do radiatora, wtedy coś da :!: