Jak to jest z jezdzeniem po piciu

ostatnio zastanawiałem się do ilu czasu po wypiciu “niewielkiej” dawki alkoholu przy kontroli drogowej może mi wykryć jakieśtam promile. Jeden znajomy powiedział mi ze do 48 godzin nie można jeździc ale nie bardzo chce mi sie w to wierzyć. Czy ktoś wie jak to z tym jest?

michu151 :x

Każdy organizm inaczej reaguje na alkohol.

wszystko zależy od tego ile i co wypiłeś, z pewnym zaokrągleniem można przyjąć, że organizm spala około 10mg etanolu w ciągu godziny, półlitrowa butelka pięcioprocentowego piwa zawiera 25mg etanolu, więc zostaje spalona przez organizm w około 2,5h, pół litra 40% wódki zawiera 200g etanolu, więc powinno zostać spalone w ciągu około 20h

tak

dodam, że po tej “dawce” dorosły mężczyzna o masie ok. 75kg może doznać stężenia nawet do 0.5 promila. A więc bujdą jest rozumowanie, że po jednym piwku można siąść za kierownicę!

acha no to wielkie dzieki. Ktos mi wlasnie wmawial ze po jednym piwku moge spokojnie bez strachu jezdzic :stuck_out_tongue:

najlepiej wytrzeźwieć albo nie pić :stuck_out_tongue:

Zabaw się tym programem: http://alkomaty.biz/testery/wirtualny.html

Wynik do oceny pozostawiam Tobie :wink:

michu151

Proszę używać polskich znaków,opcja zmień i popraw posty.JNJN

BTW. na kursach nas uczyli że po “mocnej libacji” nie należy siadać za kółkiem do nawet 72h

dzięki :smiley:

mi znajomy mówił, że 48h muszę odczekać, ale coś mi się to nie widzi bo spokojnie po 12 godzinach nic już alkoholu w organizmie nie czuć

no ja nie wiem… pamiętam jak ostatnio policja sprawdzała trzeźwość kierowców i wielu ich złapali z promilami mimo że pili zeszłej nocy.