Mam zamiar kupić laptopa i wybrałem sobie taki model: Laptop LENOVO IdeaPad 320-15IKB 80XL03XVPB . Wydaje mi się, że to dobra cena (2300 zł) w stosunku do parametrów. Dysk SSD, matryca 1920x1080, Intel Core i3. Powiedzcie mi czy ten laptop ma kartę graficzną zintegrowaną czy nie? Bo o kartach graficznych nie mam pojęcia i nie wiem jak się na to patrzy. I jaka była by lepsza? Mi pani w sklepie powiedziała, że zintegrowane są wydajniejsze co wywołało u mnie zmieszanie, bo myślałem, że zintegrowane są słabsze. Jak to wygląda? Wgl to karta graficzna niezintegrowana (czyli inaczej dedykowana?) weszła by do laptopa? Chyba jakaś miniaturka nie?
Karty graficzne dedykowane specjalnie przygotowywane do pracy w laptopie. Zwykle różni je od zwykłych to że chłodzi je się wodą i przez to nie muszą być takie ogromne tak że mieszczą się w laptopie oraz często jest obniżone taktowanie z uwagi na zmniejszony pobór energii.
/http://international.download.nvidia.com/geforce-com/international/images/geforce-gtx-titan-z/Titan_Z_0004_PCB-GPU-Focus-on-Power-Supply.png
Tutaj jest Titan Z z ściągniętą sekcją chłodzącą, jak widzisz nie jest to zbyt wysokie.
Co do wydajności to najczęściej taka karta jest kilka razy mocniejsza od zintegrowanej i jest używana tylko do wymagających zadań podczas gdy zintegrowana działa w każdym innym przypadku
Ten laptop ma dwie karty graficzne
Intel HD Graphics 620 - zintegrowana
NVIDIA GeForce 940MX - dedykowana
Kupiłeś coś i nawet nie wiesz co? Pewnie obudowa była ładna. A wiesz co to jest “google”? Wystarczy wklepać w przeglądarce “Lenovo… itd” i wyskakuje takie coś :
Umiesz czytać? Widzę, że nie. Może wizyta o okulisty coś da. Napisałem, że planuję zakup tego laptopa, którego nazwę podałem, a nie, że już go kupiłem. Widzę, że chęć wydęcia tutaj swoich złości na świat zaćmił ci umysł. Tak wiem co to jest Google. Noi co z tego jak ja chciałem skorzystać z tego forum? Google mi nie odpowie na pytania tak jak zrobił to synaptyk. Google dało by mi pewnie serię linków do wielu forum, gdzie 90% to denne komentarze takie jak twoje odsyłające spowrotem do Google.
Powiedzcie mi czy ten laptop ma kartę graficzną zintegrowaną czy nie
Ma, 940MX 2GB
LENOVO IdeaPad 320-15IKB 80XL03XVPB
Dysk SSD, matryca 1920x1080, Intel Core i3
Ma matryce FHD ale to TN-ka, ma SSD anie nie w slocie M.2, no i cały plasikowy …
że zintegrowane są wydajniejsze co wywołało u mnie zmieszanie
Hahaha, dedykowana są wydajniejsze, ale karzy procesor mobilny ma zintegrowaną tak żeby mógł pracować długo na baterii.
Acer Aspire 5 i3-8130U/4GB/1000/Win10 MX130 IPS (NX.GW1EP.002) [promocja na 3 letnią gwarancję]
Takiego Acera lepiej sobie kup i dokup dysk SSD M.2 i RAM.
A może ktoś posiada laptopa w tym przedziale cenowym 1900-2300 zł i mógłby coś polecić? Głównie zależy mi na dysku SSD i procesorze Intel Core i3 wystarczy. Po prostu chcę żeby się dość szybko wszystko wczytywało. Do obróbki zdjęć czy video to i spokojnie daję radę z dyskiem HDD i jakimś procesorem z najniższej półki, bo teraz mam laptopa za 1500 zł. Jak już się program załaduje to działam. No ale właśnie - zanim się załaduje. Krew mnie zalewa jak muszę czekać albo jak coś program nie odpowiada. Nie potrzebuję jakichś wodotrysków ktore tylko podnoszą cenę. Jak ktoś może coś polecić to bym był wdzięczny. Ja tam szukam sobie ciągle w sieci czegoś ale to mnie przerasta trochę. Jakieś taktowania procesora jakieś różne typy pamięci RAM, a teraz czym to się różni. Nie kumam tego
Nie jest zły, ale te 4 GB ramu trochę może być mało, zwłaszcza do obróbki filmów.
Poleciłbym Ci dołożenie do czegoś porządniejszego z dyskiem SSD na system i najważniejsze aplikacje + HDD na resztę danych z 8GB RAM.
120 SSD + 1 TB HDD, matryca IPS
256 SSD + 1 TB HDD, matryca prawdopodobnie TN
Jednakże i3 i obróbka filmów to może być mało, zwłaszcza wersja “U”. Chyba, ze Ci odpowiada taka mała wydajność.
Branie i3 mobilnej do obróbki zdjęć czy montażu wideo to jak kupowanie passata by jeździć na offrodzie.
Odnośnie pytania to masz 3 typy GPU (procesorów graficznych):
- Dedykowane - są to osobne karty instalowane na płycie głównej (uwaga 1)
- Zintegrowane na płycie głównej - są to słabe układy tylko właściwie potrafiące tylko wyświetlać pulpit, jak nazwa w wskazuje są one zintegrowane z płytą główną
- Zintegrowane APU - są to specjalne procesory APU (procesor CPU + karta graficzna), jest to tak naprawdę zestaw procesora CPU ze zintegrowaną kartą graficzną (uwaga 2)
Uwaga 1 - w przypadku laptopów karty dedykowane są słabsze od ich desktopowych odpowiedników. Dodatkowo w laptopach w większości pomimo iż są one dedykowane to ze względów konstrukcyjnych są one wlutowane w płytę główną laptopa i nie są wymienialne. Jednak są wyższe i droższe laptopy które pozwalają na ograniczoną, ale jednak możliwość wymiany karty graficznej.
Uwaga 2 - jest to obecnie najczęstszy typ zintegrowanych kart graficznych stosowany w laptopach.
Laptop często posiada dwie karty graficzne zintegrowaną (z pkt 3) oraz dedykowaną (z pkt 1) i w zależności od tego jakie jest obciążenie laptopa używa jednej. Jeśli nic wymagającego nie robisz na komputerze to ze względów oszczędzania baterii używa zintegrowanej, gdy potrzebujesz mocy przełącza się na dedykowaną.
Jeśli nie masz możliwości dołożenia do 3-3,5 tysiąca to chyba zdecydowałbym się na zakup jakiegoś używanego laptopa. Bo do komfortowej pracy z grafiką czy montażem to celowałbym w co najmniej i5 i chociaż 8GB RAM.
Wiecie mała wydajność wiadomo, że mi nie odpowiada ale w tym przedziale cenowym który podałem to chyba nic lepszego nie znajdę. Ten Lenovo ma Intel Core i3-7…, a pracuję też na laptopie z Intel Core i3-2310M i spokojnie daje radę. Jeszcze jak przejdę na SSD to jeszcze lepiej powinno się pracować. No nigdy nie korzystałem z laptopa z procesorem powyżej i3 więc nie wiem jak to jest i co to znaczy prawdziwa prędkosć
Dzięki wam za rady jakoś to posklejam w całość te informacje i coś wybiore i w koncu kupię
No sam nie wiem
http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i3-7130U-vs-Intel-Core-i3-2310M/m376899vsm159
vs
http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-3840QM-vs-Intel-Core-i3-2310M/m2451vsm159
w choćby takim dellu w tej samej cenie - http://allegro.pl/dell-m4700-fhd-i7-3840qm-16g-256ssd-k2000m-2gb-w7p-i7205289519.html
Jakoś dalej twierdzę, że w tych pieniądzach wole używanego.
Pewnie masz rację, ale ja jakoś jestem zbyt nieufny żeby kupić używany sprzęt. Wolę coś trochę słabszego ale nowego. Może dziwne ale tak mi lżej na duchu. Chyba że kupię jakis tanszy z Core i3-7 w MediaExpert przez neta, przetestuję i najwyzej zwrócę i wezmę cos lepszego jesli nie spelni moich wymagan
To jest bardzo trudny temat i wszystko zależy od bardzo wielu czynników.
A gdybym miał wybierać między Intel Core i5-7… i dyskiem HDD, a Intel Core i3-7… i dyskiem SSD, to która kombinacja skutkowałaby większą wydajnością, prędkością działania?
Odczuwalnie to ta z SSD, w aplikacjach i grach z i7. Ja bym wybrał i7, a później dołożył SSD. Oczywiście zależy jeszcze czy w którymś setupie nie ma niskonapięciowych procesorów bo to zmienia postać rzeczy.
Dokładnie, systemowy HDD staje się wówczas dyskiem na dane, a system i programy siedzą na szybkim SSD. Zmiana słabego procka jest bardziej kosztowna, bo stary musimy jakoś upłynnić i najczęściej nie osiągniemy zbyt dużej sumki za taki używany CPU - a to jest nasza wymierna strata.
Lenovo Ideapad 320 mają kiepskie odprowadzanie ciepła i nie da się wyjąć baterii bez jego rozkręcania.
To jaki nowy laptop do 2400 zł polecacie? Bo widzę, że każdy ma jakieś wady i zalety, a nie mam czasu teraz studiować informatyki, elektroniki, mechaniki i inżynierii, bo laptopa potrzebuję kupić do końca tego miesiąca i ręce mi opadają. Proszę pomóżcie. Aby był dysk SSD, wyświetlacz Full HD, RAM 4 GB, i reszta jak możliwie najlepsza w tej cenie. Max 2400 zł
Nic poza tym nie znajdziesz w takim razie: https://www.morele.net/laptopy/laptopy/notebooki-laptopy-ultrabooki-31/,2600,,,,,,,0,,,,18750O894203,18755O367587/1/
Kwestia tylko jaka konfiguracja, czy lepszy CPU czy może dyski sensowniejsze. Najlepszy kompromis chyba będzie ten https://www.morele.net/laptop-hp-hp-250-g6-1wz02ea-8-gb-ram-128-gb-m-2-windows-10-home-pl-1531417/. Ma dysk SSD na slocie M2 i chyba można dokupić do niego jeszcze dysk HDD 2,5 cala. Osobiście szedłbym w minimum 8 GB RAM, 4 to stanowczo za mało, to jest dobra ilość pamięci dla smartfona. Ewentualnie taki: https://www.morele.net/laptop-acer-aspire-5-nx-gp5ep-012-8-gb-ram-256-gb-m-2-500gb-hdd-windows-10-home-pl-1260832/ ten ma już SSD na slocie M2 i HDD.