Jak to jest z tymi adresami IP w DSLu od orange

Witam

Ponieważ kończy mi się umowa na neostradę a w mojej okolicy nie mam tak czy siak alternatywy na co innego to skusiłem się na przejście na DSLa dynamicznego bo zależy mi na stałym IP a przedstawione warunki były dość atrakcyjne jak na tą usługę. Instalacja ma być w poniedziałek no ale teraz mam trochę pytań co do tych IP

W usłudze dostaję 8 IP, 5 używalnych no więc contrenda od orange ustawię w tryb bridge a do niego wepnę swój router i temu routerowi przydzielę jeden z adresów IP. Następnie do niego podepnę np. część sieci, do tej pory jest to dla mnie jasne. No ale co w momencie gdy będę chciał przydzielić jakiemuś urządzeniu jeden z pozostałych IP? To co? Gdzie mam je wpiąć do contrenda w kolejny port LAN czy też do routera? Po drugie, jak później wygląda komunikacja pomiędzy urządzeniami ze stałym IP a tymi za routerem z wewnętrznymi IP?

Przypuśćmy, że mam 3 urządzenia w sieci, którym będę chciał przydzielić stałe adresy IP powiedzmy, że będą to 178.32.166.2, 178.32.166.3, 178.32.166.4 i 178.32.166.1 to IP routera a w sieci będzie np. drukarka sieciowa z IP wewnętrznym 192.168.1.10 czy komputery z IP 178.32.166.2 będzie mógł drukować drukarki pod IP 192.168.1.10?

Pytanie nr 2 to jaki router mogę wybrać do DSLa, obecnie przy neo korzystam z Fritzboxa 3480, mogę go użyć? Jeśli nie to co kupić, najlepiej takiego, żeby można było wgrać tomato bo wiele dobrego o nim słyszałem. Do tej pory miałem tylko routery z wbudowanym modemem VDSL więc tomato nie dało się wrzucić.

Adresy nie będą przydzielane z DHCP, więc wszystko musisz zapiąć na routerze. Na routerze podajesz adres sieci, bramę, po masce router sam rozpozna adres rozgłoszenia. Resztę adresów rozdzielasz na routerze.

Musisz mieć do tego odpowiedni router, np. Mikrotik. Router nie może być z wbudowanym switchem, musi mieć niezależne porty LAN. Dlatego piszę o Mikrotiku. Następnie robisz NAT na odpowiednie IP.

AD 1. Generalnie, w obrębie Twojej sieci, jeśli ustawisz odpowiednie trasy, będzie taka możliwość. Jednak jak pisałem, IPki rozdzielasz na NAT, więc wszystko możesz mieć w jednej podsieci. Wówczas pakiet nie będzie routowany, a przekazany, np. na bridge lub switchu.

AD 2. Podałem wyżej. Szkoda czasu na jakieś Tomato czy Gargoyle.

Ja tu się wtrącę. W temacie zamiast “w DSL-u” powinno być “na DSL-u”. :slight_smile: Przepraszam za drobiazgowość.

A dlaczego tak powinno być?

Ponieważ tu jest wyjątek i mówi się na określonym połączeniu, a nie w określonym połączeniu. Korzystasz z DSL, a na nim masz to i tamto… I niestety nie można powiedzieć w połączeniu lecz na łączu są jakieś protokoły. :slight_smile: