Witam
Ponieważ kończy mi się umowa na neostradę a w mojej okolicy nie mam tak czy siak alternatywy na co innego to skusiłem się na przejście na DSLa dynamicznego bo zależy mi na stałym IP a przedstawione warunki były dość atrakcyjne jak na tą usługę. Instalacja ma być w poniedziałek no ale teraz mam trochę pytań co do tych IP
W usłudze dostaję 8 IP, 5 używalnych no więc contrenda od orange ustawię w tryb bridge a do niego wepnę swój router i temu routerowi przydzielę jeden z adresów IP. Następnie do niego podepnę np. część sieci, do tej pory jest to dla mnie jasne. No ale co w momencie gdy będę chciał przydzielić jakiemuś urządzeniu jeden z pozostałych IP? To co? Gdzie mam je wpiąć do contrenda w kolejny port LAN czy też do routera? Po drugie, jak później wygląda komunikacja pomiędzy urządzeniami ze stałym IP a tymi za routerem z wewnętrznymi IP?
Przypuśćmy, że mam 3 urządzenia w sieci, którym będę chciał przydzielić stałe adresy IP powiedzmy, że będą to 178.32.166.2, 178.32.166.3, 178.32.166.4 i 178.32.166.1 to IP routera a w sieci będzie np. drukarka sieciowa z IP wewnętrznym 192.168.1.10 czy komputery z IP 178.32.166.2 będzie mógł drukować drukarki pod IP 192.168.1.10?
Pytanie nr 2 to jaki router mogę wybrać do DSLa, obecnie przy neo korzystam z Fritzboxa 3480, mogę go użyć? Jeśli nie to co kupić, najlepiej takiego, żeby można było wgrać tomato bo wiele dobrego o nim słyszałem. Do tej pory miałem tylko routery z wbudowanym modemem VDSL więc tomato nie dało się wrzucić.