Czemu Wy cały czas mieszacie tu z zewnętrzne IP , przecież zewnętrzne IP jest płatne przynajmniej u mojego usługodawcy i ja mam wewnętrzne i nie jest to bzdurą bo byłem z banowany na niektórych stronkach po IP , a teraz mogę tam normalnie wchodzić i założyć nowe konto.
Gdybyś nie miał zewnętrznego IP, nie mógłbyś korzystać z Internetu.
62.69.210.30 to jest zewnętrzne IP twojego usługodawcy internetowego i pod takim jesteś widziany z zewnątrz. Podaj jakie jest twoje wewnętrzne IP i jakie miałeś wcześniej - zobaczymy czy jest różnica
Bo to wewnętrzne IP być nie może, chyba że twój dostawca ma u siebie zupełny bałagan.
To zewnętrzne IP widzi tylko strona która cie blokuje a wewnętrzne nawet jak zmienisz to i tak dalej dana strona będzie blokowała cię, tak mi się wydaje
Dlaczego dopiero teraz o tym piszesz? Do tego strona Twojego dostawcy, którą podałem wcześniej mówi coś innego (chyba, że masz inną ofertę, ale trochę w to wątpię).
Wygląda na to, że mylisz pojęcia - “wewnętrzne/wewnętrzne IP” ze “stałe/dynamiczne IP” - prawdopodobnie byłeś banowany po IP bop masz je stałe a nie po tym czy jest ono zewnętrzne czy wewnętrzne. Dostawca zmienił Ci IP (jakaś rekonfiguracja systemu?) i bana na tych stronkach już nie masz.
PS. Kpc21 już Ci napisał, że IP, które podałeś to IP zewnętrzne.
cedar , ja mam inną ofertę niż tą do której podałeś link, moja oferta jest już nie dostępna , a po za tym była tylko ofertą dla starych abonentów , tą ofertę do której podałeś link to jest net przewodowy , a ja mam ofertę bezprzewodową czyli sprezentowali mi router zwiększyli szybkość łącza.
Co do komendy ‘‘ipconfig’’ po jej wpisaniu na chwilę się ukazuje wiersz poleceń i znika , a już chciałem wszystko pięknie spisać , może jest jakiś inny sposób na to?
Kpc21 , a troszkę jaśniej z tym routerem mogę prosić?
jeśli tak to on powinien być stały, jeśli się zmienił to może, dali update rutera i dlatego , lub ciągle ci się uaktualnia oprogramowanie stąd problemy z netem
To jest tak. Jedną sieć komputerową ma twój ISP (dostawca usług internetowych), druga to Internet. Między tymi dwiema sieciami znajduje się urządzenie zwane routerem. I router ze strony Internetu widziany jest w taki sam sposób, jak komputer podłączony do Internetu bezpośrednio (np. za pomocą Neostrady TP) - czyli ma swój adres IP. Adres IP w Internecie. ZEWNĘTRZNY (publiczny) adres IP. I ten adres IP reprezentuje całą sieć ISP, wszystkie komputery - twój i wszystkich pozostałych klientów tej firmy. Sam twój komputer nie jest widoczny z Internetu - tylko router.
W sieci ISP komputery (klientów i inne np. serwery czy też router) również mają swoje adresy IP. Tyle że pod tymi adresami nie są widziane z poziomu Internetu - a jedynie w obrębie sieci lokalnej. I to są WEWNĘTRZNE (prywatne) adresy IP.
I serwer w Internecie który wysyła do ciebie np. stronę internetową albo jakiś plik, nie wysyła go pod twoje wewnętrzne IP, a pod IP routera, czyli całej sieci firmy gdzie masz łącze. Czyli pod zewnętrzne IP. Router te dane przyjmuje i wysyła do odpowiedniego komputera, dla którego one są przeznaczone.
Adresy IP podzielone są na klasy i część z nich dopuszczonych jest do użytku w sieciach publicznych (czyli Internecie), a część w sieciach prywatnych (jak w sieci twojego operatora).
ZEWNĘTRZNY adres IP możesz zobaczyć m.in. na stronach internetowych gdzie jest umieszczony odpowiedni skrypt, natomiast WEWNĘTRZNY tylko poprzez polecenie ipconfig lub inne narzędzia systemu operacyjnego, ew. z poziomu routera (do którego dostęp ma tylko ISP).
Tak to jest gdy użytkownicy mają przydzielony adres wewnętrzny - “dla świata” to tak jakby jeden komputer i stąd banowania na różnych serwerach, bo w tym samym czasie chce się połączyć z serwerem dwa lub więcej komputerów z tym samym IP. Były nawet przypadki zawieszania kont na Allegro, bo sprzedający i kupujący mieli takie samo IP - często spotykana sytuacja w dużych sieciach w jednym mieście.
Wyprzedziłeś odpowiedź na pytanie które właśnie chciałem zadać jeżeli bym dostał twierdzącą odpowiedź na moje poprzednie pytanie.
Dzięki Wam doszła mi większa wiedza w temacie adresu IP . dzięki bardzo , jeszcze chciałbym jedną kwestię roztrząsnąć , jakie mogą być powodu operatora że zmienił te IP jeżeli od 5 lat jak jestem ich abonentem tego nigdy nie robił?
O to musisz zapytać dostawcy, jeden z możliwych powodów podałem wcześniej - np. jakieś zmiany (lub awaria) w sprzęcie i potrzeba zmiany konfiguracji lub restartu części systemu.
To raczej bardziej jest prawdopodobne niż reset routera.W ciągu tych 5 lat mieli kilka awarii głównego serwera , ale nigy czymś podobnym się nie kończyło jak zmianą IP/
To jeżeli np. mam sąsiada który też ma neta w Global Connect i również ma wewnętrzne IP z zewnętrznym IP operatora i ja dostałem np. bana na IP na stronie dobreprogramy.pl to oznacza że sąsiad także ma zablokowaną możliwość wejścia na tą stronę?
Kpc21 Już rozumiem , myślałem że chodzi o mój router.