Jak tworzyć strony w XHTML


(Tomek) #1

Witam

Mam pytanie odnośnie pisania stron w XHTML. Ponieważ jestem początkujacy mam parę pytań.

  1. Jak powinno zapisywać się pliki w xhtml? W html tworzę np. index i ma on rozszerzenie html. A jak wygląda to w xhtml?

  2. Jaka jest specyfikacja XHTML? W html jest

A jak jest w xhtml?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.


(Diabełek666) #2

pliki najlepiej zapisywać jako rozszerzenie .xhtml lub .xml

Złączono Posta : 10.11.2007 (Sob) 22:00

chyba, że robisz po części w html, a torche w xhtml wtedy zapisuj do rozszerzenie .html


(Tomek) #3

Dzięki.

A drugie pytanko to czy dobrze wpisałem specyfikacje

<?xml version="1.0"?>

/p>

"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

Czy raczej coś pokręciłem?

Stronę tworzę w pajączku i zapisałem rozszerzenie xhtml. Teraz plik ma nazwę index.xhtml. Gdy otworzę go w pajączku to zakładka ma nazwę index.xhtml.html. Czo jest źle?


(Diabełek666) #4

Musisz pamiętać, zapisując plik by nie pojawiało się na liście rozwijanej 'pliki html' tylko 'wszytskie pliki' i wpisujesz nazwę index.xhtml


(Tomek) #5

Bardzo dziekuje za odpowiedź.

Zastanawia mnie jescze jedna rzecz. Tworze w xhtlm i gdy piszę polskie znaki w treści strony to pojawiają mi się krzaki. Zamiast ł symbol dolara. Co zrobić aby po wpisaniu np. słowa państwa widoczne było słowo państwa a nie jakiś krzak?


(Airborn) #6

a deklarujesz w dokumencie kodowanie znaków i kodujesz z poziomu programu w takim samym kodowaniu?


(Tomek) #7

Deklaracja to:

<?xml version="1.0"?>

/p>

"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

a kodowanie to:

Byc może źle to robie ponieważ to są moje początki w xhtml.


(Airborn) #8

(Tomek) #9

Wiesz, zrobiłem błąd taki że w wierszu <?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-2"?>

nie wpisałem kodowania i stąd te krzaki. W mecie napisałem jakie kodowania a na początku nie. Dzięki za poświęcony mi czas :smiley: