Jak uaktywnić porty na słuchawki i mikrofon z przodu kompa?


(SOGA) #1

Witam

Jak mam uaktywnic porty na słuchawki i mikrofon z przodu kompa?

Korzystam z karty dźwiękowej Audigy (jakiś juz starszy model) i mam do niej podpięte głośniki 5.1 z czego grają tylko 3.1 - dwa tylnie i centralny i subwofer bo w jednym wejściu są podłączone słuchawki i obok mikrofon.

Sterowniki jakie ins. to zawsze tylko te do tej karty dzwiekowej.

Chciałbym dojść do tego bym z przodu miał podłączone słuchawki i mikrofon a z tyłu w karcie dzwiekowej głośniki. By wszystko grało jak należy a w razie potrzeby bym tylko wył. głośniki na pilocie albo wył. słuchawki. Czy jest to mozliwe? Jak tak to jak tego dokonać...?

Dodam tylko że porty USB z przdu działają jak należy.

Prosze o pomoc.

Dzieki i pzodro.


(Mass9595) #2

Przednie wejścia muszą być podłączone pod MoBO.Rozkręć obudowę i zobacz czy tak jest. :stuck_out_tongue:


(SOGA) #3

Hym, skoro działają USB, to chyba tak jest?

Podłanczałem też słuchawki z tyłu kompa w płycie gł. ale też nie grają... Czy to nie bedzie czasem wina sterowników?

Z płytki dodanej do płyty gł. zawsze ins. jakies drivery, ale te chyba nie mają nic wspólnego z dźwiękiem...

Jakie powininem zains. do mojej pł. gł. GiGabyte GA 965P-DS3?

Siostra w kompie nie ma karty dźwiękowej, nie wiem też jaka w tym kompie jest płyta gł. i zawsze u niej ins. Realtek AC'97 Audio V3.64 i głośniki grają...


(Cosik Ktosik) #4

Zobacz w menedżerze urządzeń, czy nie ma wykrzykników lub znaków zapytania.

Tutaj Masz wszystkie sterowniki do płyty głównej: http://www.gigabyte.com.tw/Support/Moth ... uctID=2314

Tych do dźwięku zapewne brakuje, oto one: Klik


(Lukaszalewski) #5

Przeczytaj to: viewtopic.php?f=19&t=251425&start=15


(SOGA) #6

cosik_ktosik - ściągam sterowniki audio, transf. az 20kb\s :? - ale mam nadzieje ze pomogą

W menadzerze zadań jest tylko jeden znak zapytania "nieznane urządzenie"... zawsze to wył.(nie wiem czy dobrze robie?)

W dniu 28.06.2008 , o godzinie 13:21 został dopisany post przez SOGA

Zains. i nic... ani z przodu ani z tyłu nie gra :?

W ustawieniach Audio wszedzie widnieje "Creative SB Audigy LS", nie ma nawet możliwości zmiany na Realtek'a...

Moze po ofrmacie zains. te do płyty gł. Realteki i bedę korzystac z możliwości Audi z płyty gł. a nie z kart dźwiękowej Audigy? Ktora powinna byc lepsza?


(Cosik Ktosik) #7

Audigy jest lepsza. Te sterowniki co podałem są do tej od płyty. Kliknij PPM na tym urządzeniu, co ma znak zapytania i spróbuj dać aktualizuj.


(xomo_pl) #8

witam, aktualnie masz aktywną karte audigy więc ta zintegrowana jest wyłączona i dlatego wejścia tylne/przednie z płyty nie chodzą.

Wejścia przednie na 99.9% są podłączone do karty zintegrowanej i

-albo przełąśczysz się na tą zintegrowaną

-albo przełączysz wejścia przednie na audigy (jak niewiem...)


(SOGA) #9

Kiedy daje aktualizuj pisze ze nie znaleziono czegoś tam i cały czas widnieje ten znak tam...

Przełącze tzn. jak mam tego dokonać?

A jak przełączyc przednie wejscie na Audigy też nie wiem... moze ktos wie?

Z tego co też sie dowiedziałem, karta Audigy jak i zintegrowana nie może działać jednocześnie... wieć, lipa.


(Cosik Ktosik) #10

Jeżeli chcesz używać zintegrowanej, to wyciągnij Audigy. Jak chcesz tą drugą, to zintegrowaną wyłącz w biosie. Potem zainstaluj stery do audigy (poprzednie usuń).


(Patrykzielke) #11

Naprawiłem takie cudo wczoraj u kumpla choć jestem kompletnym laikiem.

Rozkręciłem obudowę i spojrzałem które kable idą od przednich gniazd audio (po postawieniu kompa gdzie na wprost miałem płytę główną, w prawym dolnym rogu płyty głównej znajdują się te gniazda niższe ma 3 bolce a wyże 4, podłączone było do tych 3 więc przełączyłem na ten co miał 4 i zaczęło działać:D). Nie wiem czy cokolwiek z tego co napisałem się przyda, bo nie jestem specem i nie mam aż tak obszernej wiedzy ale widać udało mi się zdiagnozować problem :slight_smile: