Witam tak jak w temacie ! Dodam, jestem zielony oglądałem filmiki itp ale nie ogarniam, może ktoś krok po kroku mi to wyjaśni.
Posiadam komputer do którego mam podłączony internet z ROUTERA, a internet z laptopa biorę z WiFi właśnie.
Wiadomo, na komputerze mam dużo więcej danych itp, ale nieraz jest taka potrzebna że coś na laptopa musze skopiować z komputera, ale żeby nie chodzić 100x i kopiować, chciałem sobie jakoś dyski udostępnić poprzez sieć żebym widział je w laptopie.
Teraz pytanie… JAK TO ZROBIĆ ?
Posiadam Windowsa 10 na obu sprzętach. Bardzo proszę o pomoc.
Oba komputery mają mieć ustawioną tą samą grupę roboczą (prawym klawiszem myszy na Komputer -> Właściwości), folder udostępniasz we właściwościach, będziesz widział go na drugim komputerze w “Moje miejsca sieciowe”, czy jak tam ten folder się teraz nazywa (chyba po prostu “Sieć”).
Nie jestem pewien, ale chyba żeby to działało prawidłowo, trzeba mieć ustawione hasło do konta w systemie.
Przez grupę domową nie, przez udostępnianie zaawansowane dało się (zresztą przez zaawansowane dyski były by default udostępnione, tyle że do tego jeszcze zabezpieczone).
Lepsze rozwiązanie to udostępnienie konkretnego folderu. Szczególnie jeśli mowa o wifi - chodzi o bezpieczeństwo.
Chciałem po prostu udostępnić dysk z komputera na laptopa i nie wiem jak to zrobić, jak zrobilem grupe domową to wiadomo tam dysku nie ma, a ja chce dysk np. E ?
Znajdź najpierw gdzieś w opcjach (panel sterowania, opcje sieci, opcje internetowe) lub niech ci ktoś pomoże i włącz w komputerze i laptopie udostępnianie plików i drukarek tak aby twój komputer był widoczny w sieci (gdzieś tam coś takiego pisze w pomocy - może)… i to powinno już ci wystarczyć do samodzielnych dalszych kroków.
Co do bezpieczeństwa to jeśli używasz Windowsa tylko router i zapora w nim może co nieco, bo bezpieczeństwo i Windows trudno pogodzić (moje prywatne zdanie). Jeśli w oknie Mój komputer oprócz dysków lokalnych pojawi się sieć i nazwa drugiego komputera to dopiero możesz zobaczyć udostępnione na nim dane, najlepiej przenieść je do folderu dokumenty udostępnione, wtedy reszty nie musisz pokazywać światu. I jeszcze jedno - jeśli kabel internetu, z anteny, lub modemu wpięty jest do portu WAN to OK, jeśli w któryś z portów LAN to i dostawca internetu zobaczy udostępnione dane (oby go afrykański pomór dopadł - jeśli tak podłączył) - konfiguracja routera to odrębny temat-, chyba że masz światłowód bezpośrednio do routera to inna - lepsza - sprawa. Tyle ode mnie bo Win10 tylko instalowałem kilku znajomym i co nieco muszę o nim wiedzieć jeśli chcę używać SAMBĘ pod linuksem do tego samego celu.
Co do udostępniania całych dysków to robiłem to z sukcesem pod różnymi wersjami Windows, ale zabij mnie, nie pamiętam - krok po kroku - dedukcja wystarczała.
Pamiętam też że można wyłączyć używanie hasła gdzieś w opcjach, oczywiście wtedy każdy kto zaloguje się na router będzie miał pełny dostęp do udostępnionych (publicznych) danych i będzie widział twoje komputery w sieci , Ty jego też.