Witam forumowiczów! Niedawno rozpocząłem naukę HTML i postanowiłem zrobić prostą stronę o charakterze informacyjnym dla moich znajomych. Okazało się to jednak zbyt skomplikowane Czy ktoś jest w stanie mnie wesprzeć swą pomocą?
Oto projekty:
Chciałbym, aby zaokrąglenia nie były wykonane za pomocą Nifty Corner Cube. Jeśli nie da się inaczej, no to trudno, pozostaną zwykłe divy.
To ucz się dalej Poszukaj w internecie tutoriali na temat budowania stron w (x)html bądź bierz gotowe szablony prostych stron i przeanalizuj ich kod źródłowy.
Fajny tekst i co z tego, jakbym nie wiedział co to jest css3. Dla Twojej informacji border-radius jest poprawnie interpretowane przez niektóre przeglądarki (webkit) bez konieczności używania przedrostka.
Co do tego tekstu to z tego co pamiętam to opacity działa we wszystkich obecnych przeglądarkach (w ie jest filter: alpha(opacity = ) ) więc jakiś nie na czasie ten wpis. Z tą szczątkowością też różnie bywa, obecnie do tyłu najbardziej jest ie reszta popularnych przeglądarek dosyć dobrze radzi sobie z css3 (oczywiście nie każda ze wszystkim) - http://caniuse.com/#agents=All&eras=All … cr,wd,ietf (oczywiście dane należy traktować pobieżnie).
No i ta “najzwyklejsza tabelka” prawdopodobnie też powinna być zrobiona na DIV-ach. Ale to zależy, co w niej będzie.
Zaokrąglone DIV-y jednak póki co najlepiej jest robić na obrazkach, bo CSS3 nie jest jeszcze obowiązującym standardem i nie wszystkie przeglądarki obsłużą ten znacznik.
@ szymmirr , zrób te zaokrąglenia jako tło, na razie chyba inaczej się nie da żeby było dobrze we wszystkich przeglądarkach. Niestety to jest trochę przycinania w Photoshopie lub Gimpie,ale sam też próbowałem i nic nie wyszło z ramek. Tylko div’y ewentualnie tabelki;)
Do zaokrąglonych rogów możesz skorzystać z CSS3. Dla przykładu
div { border: solid thick red;
border-radius: 1em }
Sprawdzałem, działa to na aktualnym Chrome, nie działa na FF 3.5.9 IE8.0 Safari 4.0.5 ale zapewne już nie długo będzie działało w większości porządnych przeglądarek (czyli różnych od IE).
a) wstawić w oparciu o tabelkę i przygotowane uprzednio pliki graficzne (po jednym na każdy z rogów).
b) wstawić tło z zakrąglonymi rogami (dobre gdy rozmiary div są stałe). Ewentualnie można generować odpowiedni plik w locie po stronie serwera, ale jest to bardzo nieefektywne.
c) skorzystać z js
d) wszelkie możliwe łączone kombinacje punktów a) b) c)
e) metoda na partyzanta: przed wstawieniem div zasadniczego, wstawić kilka div o mniejszych rozmiarach i dodać do nich tylko obramowanie boczne. Metoda działa, ale jest to straszliwie nie elastyczne rozwiązanie i strasznie zaśmieca kod więc absolutnie nie polecam
A tak na poważnie, to po co Tobie te okrągłe rogi? Tak w rzeczywistości większość dużych portali nie korzysta z okrągłych rogów i nie będzie korzystać tak długo jak nie da się porządnie tego zrobić w css czy czymś podobnym.
Dobrze ale skoro już robisz to powinieneś mieć już jakiś kod, który warto byłoby wstawić, a tuż pod nim listę problemów, których nie potrafisz rozwiązać (i choćby było na niej 200 pozycji to szybciej ktoś Ci odpowie na konkretne pytanie niż na taki np. Twój ostatni post). A jeśli nadal liczysz, że ktoś zarzuci kompletnym kodem według Twojego schemaciku w paincie to jeszcze długo poczekasz.