Jak upewnić się, że bateria w lapie siadła?

Witam. Mam problem z moim laptopem, który ma już parę ładnych lat. Dzisiaj zauważyłem, że po niedługim czasie bateria się rozładowała. Kiedy podłączyłem do ładowarki, okazało się, że ładuje tylko do 4 % energii. Myślę, że na 99 procent to wina sprzętu i konkretnie baterii, ale czy mógłbym jakoś się upewnić przed zakupem nowej? Jeżeli są do tego jakieś programy, to prosiłbym pod Linuxa, bo tylko to mam zainstalowane obecnie.

Ładujesz godzinę i odłączasz od zasilania działającego laptopa - najlepiej w biosie lub uefi. Jak pochodzi krótko to bateria się skończyła. Możesz poprzez wine uruchomić to:

Testowałem na stacjonarnym - uruchamia się ale tu nie mam baterii…

1 polubienie

GNOME Power Statistics; wada, że pewnie “pobierze połowę” GNOME jak masz inne środowisko graficzne.

Może też nie działać na Ubuntu 18 - https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/gnome-power-manager/+bug/1753263 (wygląda, że na razie nie rozwiązano problemu).

To bateria do wymiany, możesz sprawdzić w konsoli.

acpi -ib

Wynik powinien wyglądać tak.

Battery 0: Charging, 53%, 01:46:30 until charged
Battery 0: design capacity 6600 mAh, last full capacity 6068 mAh = 91%

Jak widać u mnie bateria ma 91% pojemności początkowej.

1 polubienie

bash: acpi: nie znaleziono polecenia

No to zainstaluj acpi - wyświetla informacje o urządzeniach ACPI. Możesz do uzyskania tych informacji użyć też zwykłego cat.

cat /sys/class/power_supply/BAT*/*

1 polubienie
Battery 0: Unknown, 3%
Battery 0: design capacity 2500 mAh, last full capacity 2067 mAh = 82%
tomasz@tomasz:~$ 

No dobra, to by wynikało, że u mnie ma 82 procent pojemności początkowej? Z tego co widzę, wynika że kilkakrotnie mniej.

Wg tych statystyk nie jest źle. Może po prostu coś żre baterię?
Jaki to sprzęt dokładnie?
Jaki system?
Jaka wersja kernela?
Czyściłeś kompa z kurzu?
Pracujesz cały czas na jasności 100%?
Sprawdzałeś procesy pracujące w tle, ile zjadają czasu procesora?

Antergos na środowisku Open Suse, ale podobnie wyglądało też na Deepinie i Gnomie. Lap to: ACER Aspire E1-572G. https://www.acer.com/ac/en/KH/content/model/NX.M8JST.002 Nie wiem czy ta specyfikacja jest poprawna, na pewno ma 500 gb, a nie jeden tb, no i miał dobrą grafę jak na laptopa - 2 gb chyba. W każdym bądź razie - czy czyszczenie w środku może pomóc baterii? Bo faktycznie jestem po remoncie i chociaż z wierzchu lap jest czysty, to pewnie dużo kurzu mogło się dostać do środka. Co do procesów… Podejrzewam, że wątpię. System jest dzisiaj postawiony. Fakt, że jakieś ustawienia chyba mogą pochodzić z partycji home, której nie ruszałem, ale jednak chyba to nic wielkiego.

Powinno być że ładuje, naładowana “Full” 100% lub rozładowuje, no zepsuta. Możesz więcej informacji uzyskać przy pomocy upower. Tylko tu jest więcej do zrobienia, musisz znaleźć ścieżkę dla swojej baterii.

upower -e

Teraz to co znajdziesz dla swojej baterii wklej na końcu, podobnie do tego.

upower -i /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT1

Może być na końcu 0, sprawdź co będzie u ciebie.

Nieraz stare baterie pokazują że maja większą pojemność od pierwotnej, różnie to bywa. Jak się ładuje od 0 do tych 4 % to układ regulacji zasilania działa. Komputer bez baterii działa prawidłowo, wykrywa że jej nie ma ?

A, i we wszystkich graficznych środowiskach jest coś do pokazywania tych informacji. To tak dla tych co nie lubią konsoli.

Jeżeli to będzie dla ciebie mało możesz zawsze sprawdzić co dzieje się z zasilaniem na baterii przy pomocy powertop-a.