Jak uruchamiać programy zainstalowane przez Wine?

Witam.

Mam małe pytanie, jak to jest z wyszukiwaniem plików w uBuntu 9.10 tzn. jak wpisze w terminalu np. “ventrilo” powienien odpalić się dany program (jeżeli dobrze myślę), jest zainstalowany na dysku (ventrilo) przez program wine bo ma zakończenie *.exe. Może to jest ten problem?? Jestem zielony jeżeli chodzi o linuxa, ale mam zamiar go dobrze poznać. Początki są zawsze trudne nie?? :smiley: Na dysku zainstalowany jest Windows Xp Proffesional oraz uBuntu 9.10 (koliberek) nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. :slight_smile: :slight_smile:

edit///

Chyba że jest jakiś inny sposób na wyszukiwanie zainstalowanych plików. :smiley:

Jeśli zainstalowałeś aplikację przez wine, to szukaj jej w $HOME/.wine/

Lub uruchamiaj w terminalu w taki sposób:

wine $HOME/.wine/Program\ Files/dalsza/sciezka/do/programu.exe

Pozdrawiam!

Dzięki roobal i nr43

PS

Problem rozwiązałem sam ale dzięki za zainteresowanie szczególnie roobal i nr43

Może dodam, że zainstalowane programy przez WIne, są w Aplikacje i tam jest menu Wine, najeżdżasz na nie, i już masz zainstalowane programy.

Nie we wszystkich systemach i środowiskach.

Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi, jak pisałem już wcześniej problem rozwiązałem sam. :smiley:

Autor napisał, że chodzi mu o Ubuntu. A więc ja napisałem, jak jest w Ubuntu.

Witam. A w OSX ElCapitan wie ktoś jak znaleźć zainstalowane programy przez Wine? Instalacja programów przebiega bezproblemowo, ale skróty utworzone na biurku (pulpicie) nie działają :disappointed_relieved: W samym katalogu Wine też nie umiem namierzyć “c:”

https://www.davidbaumgold.com/tutorials/wine-mac/#part-6:-run-windows-programs-using-wine

Wielkie dzięki! Powolutku ogarniam więc konsolę :crazy_face: