Witam, wiem ze banalne pewnie pytanie, ale nie moge znaleźc odpowiedzi nigdzie
Jak uruchomić DOS przy starcie systemu??
Wiem, ze można uruchomić jak już włączy sie Windows i wtedy z Menu Start, ale jak włączyć w chwili gdy się uruchamia??
Witam, wiem ze banalne pewnie pytanie, ale nie moge znaleźc odpowiedzi nigdzie
Jak uruchomić DOS przy starcie systemu??
Wiem, ze można uruchomić jak już włączy sie Windows i wtedy z Menu Start, ale jak włączyć w chwili gdy się uruchamia??
W Windows 98 jest chyba takie coś, jak uruchom komputer w trybie MS DOS, a sytemach NT to nie wiem. Wiem, tylko że w Windows XP można z utorzonej dyskietki startowej lub w trybie awaryjnym z wierszem pleceń.
Mam Widows 98 w laptopie, ale nie moge sie do niego dostać
Pisze, ze jest jakiś błąd Explorera i nic sie nie da uruchomić
Dlatego chce sie jakoś dostać do DOS-a i przywrócić mu wczesniejsz eustawienia, bo dzis mi ktoś cos wykasował i teraz nie można go uruchomić
Dlatego musze wiedzieć jak wejśc do DOS-a
znajdz kompa z windows 98 albo Me i zrob w nim dyskietke stratowa i bedziesz mial DOS ;]
Najprastszą i najszybszą metodą przywrócenia systemu do sprawności bedzie reinstalacja systemu (bez formatowania) , w przypadku uszkodzema systemu i niemozności wejscia w tryb DOS, jedynym rozwiązaniem(oprócz reinstalacji) bedzie uruchomienie tego tryby z uprzdnio utworzonej dyskietki startowej.
Pobierz sobie z http://www.bootdisk.com obraz dyskietki startowej Windows 98 i załaduj z niej system.
zrobiłą dyskietke, ale co zrobic zeby ją komputer czytał odrazu przy uruchomieniu??
Przestaw w biosie pierwsze botowanie z floopa a nastepnie restart z włożoną dyskietką startową
a jak to ustawić?
po włączeniu komputera wciskasz klawisz delete i wchodzisz do BIOS’u. W BIOS’ie wchodzisz (zazwyczaj jest to druga pozycja) w (Advance Settings - czy coś w tym stylu) i szukasz 1st Boot lub First Boot - klawiszami PgUp i PgDn zmieniasz opcje - ustaw na Floppy. Następnie ESC -> F10 potwierdzasz klawiszem Y -> Enter.
a wiec tak. jak kilkam del to nic sie nie dzieje (może laptopy compaq na to nei reagują).
czy mozna startowac z płyty? bo mi nie działa stacja dyskietek
a jesliz płyty to normalnie windows czy cos musze meic innego?
Złączono Posta : 13.02.2006 (Pon) 12:05
Dzieki z apomoc ale nic nie działa
Chyba bede musiała do jakiegos serwisu zanieśc
A moze coś z niego wyjąć co mu zresetuje całą pamięc?
często DEL jest zastąpiony przez inne klawisze; w moim Acer’ku jest to np. F2 - wszystko jest wyświetlane podczas ładowania (press xxxx to SETUP). Jeśli chcesz załadowac system z płyty to jeżeli nie masz boota ustawionego na CD to musisz zrobić wszystko tak jak Ci opisałem wyżej tyle tylko, że nie Floppy a CD/DVD-ROM.
w windowsie 98 aby wejsc w DOS’a wystarczy podczas uruchamiania komputera trzymac klawisz CTRL (lepiej naciskac bo jak za wczesnie zaczniesz trzymac t ogo komp oleje:P ) i wybrac z otwartej listy opcje “tylko wiersz polecen”
P.S. ale ci XP-kowcy to sie znają dyskietki startowe by tylko robili
PROSZĘ O POMOC NIE WIEM JAK ZAINSTALOWAC SYSTEM 95
ALE NIE Z OKIEN NORMALNYCH CO PULPIT WIDAC TYLKO ZARAZ NA SAMYM POCZĄTKU CO POKAZUJE ILE KOMP MA RAM
WŁOŻYŁEM PŁYTE NIC WŁOŻYŁEM DYSKIETKE STARTOWĄ (NIBY ) ALE TYLKO NAPED SIE ZAŚWIECIŁ I NIC NIE ZARAGOWAŁ
POMOCY!