Chciałem przeprowadzić przywracanie systemu do stanu początkowego z partycji recovery. Niestety dawno temu musiałem coś namieszać w trakcie tworzenia partycji programem Partition Wizard Home Edition. Uruchamiając laptop Sony Vaio przez przycisnięcie klawisza ASSIST i wybranie odpowiedniej komendy pojawiał się komunikat mniej więcej o treści iż brak parycji recovery.
Uruchamiając program Partition Wizard była widoczna. Pomyslałem, że jak usunę wcześniej utworzone partycje to system odnajdzie recovery. Rozpędziłem się i usunąłem również partycję systemową i tutaj nastąpił kolejny problem, który naprawiłem instalując system z USB. Teraz dysk wyglada jak w załączniku trudno się nie śmiać z ilości partycji.
Pod numerem 1 mamy system, pod 2 stara parycję recovery.
Moje pytanie:
Czy da się to jakoś uporządkować i uruchomić partycję recovery choć system nadal jej nie widzi? Chciałbym aby wszystko powróciło do stanu początkowego jak przy kupnie laptopa.
Straszliwie masz tu namieszane, ja nie do końca łapię co tu jest czym a czym być powinno.
System nie będzie widział oryginalnej partycji recovery bo zwykle ma ona ustawioną flagę Ukryta.
Jeśli ta oryginalna partycja recovery to ta która jest u ciebie na końcu to nie wiem czy tam jeszcze na niej jest coś użytecznego, jeszcze nie spotkałem się z tym aby recowery w laptopie była na końcu dysku tylko zawsze widziałem na początku więc wnioskuję że pewnie przesuwałeś partycje a w trakcie tego jej zawartość mogła zostać skasowana lub uszkodzona.
Zapewne w trakcie tych operacji namieszałeś też w sektorze rozruchowym w którym prawdopodobnie był specjalny bootloader Sony umożliwiający uruchomienie recovery.
Obawiam się że w obecnej sytuacji nie da się już uruchomić recovery
Możesz spróbować jakimś dobrym programem do zarządzania partycjami ustawić flagi tej oryginalnej partycji recovery na Bootowalna oraz Aktywna ale nie wiem czy to coś da (w razie co to można później ponownie ustawić flagi partycji jak było pierwotnie).
Jak wszystko zawiedzie to możesz jeszcze spróbować zainstalować jakiegoś linuxa (np. OenSUSE), może jego bootloader będzie w stanie wykryć i uruchomić recovery.
Ja innych pomysłów już nie mam, może jeszcze ktoś inny coś wymyśli.
Szczerze mówiąc nie wiem jak to się stało. Urządzenie nie jest moje i praktycznie z niego nie korzystam. Może dzieciaki coś namieszały.
To może zrezygnuję z partycji recovery? Czy mogę usunąc wszystkie partycje, następnie uruchomić laptop i z instalować system z USB? Czy muszę zostawić partycje pod numerem 3 i 4?
EDIT: Wykasowałem wszystkie partycje i zainstalowałem system ręcznie bez partycji recovery. Dziekuję @scripter1 za próbę pomocy. Pozdrawiam