Jak uruchomic plik .exe na stronie internetowej?


(Onlybarca) #1

Witam wszystkich

Mam program napisany w Fortranie 95, wyeksportowany do pliku .exe.

Chcialbym zeby moi klienci mieli do niego dostęp na stronie internetowej, po zalogowaniu sie - ale bez możliwości ściągniecia go.

Chodzi o to żeby program był uruchamiany z serwera i używany w przeglądarce. Jest to prosty program w command-line.

Z tego co sie dowiadywałem, większosc serwerów nie pozwala na uruchamianie plików .exe ze względów bezpieczenstwa.

To samo dotyczy przeglądarek internetowych.

Czy jest jakis sposob zebym mogl umiescic ten program na mojej stronie?

Może da sie wyeksportowac Fortran do innego formatu niż .exe?

Prosze o pomoc


(darek0107) #2

Nie można uruchomić w przeglądarce takiego programu. Może być uruchomiony ale tylko na serwerze FTP (jest to wtedy jakby inny dysk podłączony do komputera). Teoretycznie można zrobić stronę www na której jest odpalenie aplikacji ale to już wyższa szkoła jazdy bo i tak to się dzieje na FTP. Nie łatwiej sciągnąć go i odpalić na własnym komputerze ?

Ale możesz na stronie umieścić link do FTP, wtedy ktoś wchodzi w to miejsce i uruchamia plik wykonywalny. To tez może być rozwiązanie.


(Onlybarca) #3

hmm co masz na mysli z tym linkiem do FTP na stronie?

chodzi o to że chciałbym aby dostęp do programu miały tylko te osoby które opłaciły go (i dostają login/haslo na określony czas) wtedy mogą go uzywac, a kiedy czas mija, zeby nie mogli sie juz zalogowac.

Dlatego nie moze byc opcji ściągniecia programu


(Sawyer47) #4

Jeśli ma jakiś prosty interfejs w linii komend, można by zrobić w tym stylu:

http://llvm.org/demo/index.cgi

http://tryruby.org


(darek0107) #5

Jeżeli tworzysz stronę internetową to wgrywasz ją na serwer pod adres ftp/..... itd - to jest twoje miejsce na serwerze. Możesz udostępnić takie miejsce innym lub podkatalog tego miejsca na login/hasło. Ale jak chcesz żeby było logowanie do tego miejsca na określony czas dla danego loginu to musisz to zrobić przez www i tam trzeba napisać program. I to nie w html - bo w tym się nie da. Sprawa jest prosta i trudna. Trzeba mieć płatne narzędzia do tego. Nie gniewaj się ale myślę że sobie z tym nie poradzisz. Natomiast przy udostępnienia miejsca w podkatalogu to tylko na dany czas i wszystkim komu dasz to samo hasło bo login musi też być ten sam.

Musiałbyś zrobić przekierowania dla loginów i haseł do podkatalogów z WWW.

To jest tak jakbyś funkcjonalnie połączył jakieś forum np. z płatnym rapishare. A zrobienie czegoś takiego to kosztuje parę tysięcy. :frowning:


(kostek135) #6

Proponuje się zapoznać z tym jak działa protokół HTTP. Bo generalnie nie można czegoś uruchomić w internecie, wszystko od tekstu po obrazki jest kopiowane na lokalny dysk (w postaci strumienia bajtów) i lokalnie interpretowane oraz odtwarzane. To co chcesz zrobić, robi się mniej więcej tak. Napisz stronę gdzie ktos zakłada sobie konto i wykupuje powiedzmy opcję premium na 30 dni. Aplikacja ma okienko do wpisania loginu i hasła, użytkownik je wpisuje, a do serwera aplikacja wysyła pytanie o to czy premium jest aktywne, jesli odpowiedź zwrotna jest pozytywna, to pozwala robić co tam jest przewidziane.


(nnick) #7

Przepisz program do Javy/Java Script/PHP/Action Script 3 i sprawa załatwiona


(darek0107) #8

do kostek135

W przypadku aplikacji która nie wymaga instalacji możesz ja odpalić na zdalnym serwerze. FTP to jest miejsce na dysku sieciowym. To znaczy tak - jak ją odpalisz np. jak jest na Pendrive to i tam ja odpalisz - oczywiście powtarzam jak nie wymaga instalacji w systemie. Chodzi tylko o ustawienie praw do tego miejsca. Natomiast zrobienie z tymi Loginami i płatnym dostępem to jest trochę gorsza sprawa. Nie wiem niestety jak działa to twoje okienko bo nigdy czegoś takiego nie robiłem. Ale może istnieje jakaś usługa płatna która pozwala na dostęp do jakiejś przestrzeni na login i hasło jakoś generowane dla użytkowników - tak jak to jest w niektórych portalach czy grach sieciowych. Tego nie wiem, ale jak jest to na pewno jest to płatne a kolega chyba chce to zrobić za darmo.

Pozdrawiam

a co do nnik to z jav'ą było by prościej ale myślę, że jego programu się nie da napisać w javie

A jeszcze jedno.

Może zrób to przez "loader" - wysyłasz po opłacie mu taki "loader" on sobie ściąga aplikacje i może ją nim odpalić przez określony czas. Loader możesz sobie napisać np. w turbopaskalu albo w byle czy. Albo prościej jeszcze - sciągnieta aplikacja uruchamia się na komputerze np. przez miesiąc - prosto to zrobic tak jak jest to w Trialach (mały wpisik w rejestr przy pierwszym uruchomieniu i kontrola za każdym uruchomienie, albo licznik uruchomień)


(slepcu) #9

a co to jest za serwer, twoj wlasny czy dedykowany tobie serwer czy zwykly hosting www;

to robi wielką różnice; jeśli masz pełny dostęp do plikow mozesz zrobic interfejs w postaci strony www do twojej aplikacji; Jesli nie to trzeba bedzie to przepisac bądź postawić na innym serwerze;

jesli to fortran to moze najprościej bedzie przepisac to do Fortress (dla JVM) i postawić na hostingu z Javą, albo zrobić aplet i uruchamiać z przeglądarki, z zabezpieczeniem że tylko z tej strony da się to włączyć.

Co to za aplikacja ? Jak Fortran to pewnie obliczenia, wymaga to większej mocy komputera?