Jak uruchomić program z uprawnieniami Administratora na koncie Użytkownika standardowego

Nie nie jest. Podmieniasz tylko to co jest na niebiesko - już po tym, kiedy zostało wpisane hasło admina:

Sprawdziłem, że user może to zrobić we właściwościach skrótu:

Sprawdzałem tak samo i mi się nie uruchamiało🤔

Dokładnie, musisz dogłębniej potestować, a w sumie już nie musisz, bo zrobiłem to dawno temu za Ciebie. Sprawdź filmik.

Linczu nie będzie, ale rozejść się nie można. Zobacz filmik :wink:

Exec można odkompilować. Poza tym co to da?

Może uda się zrobić taki z pustym polem lub zablokowanym.

Widziałem oba warianty, wtedy trzeba by już używać jakiegoś edytora Hex lub 32 bitowego Windows z 16 bitowym edytorem tekstowym “edit.exe”.

Albo go wrzucić w folder pulpit profilu “default” / “allusers” (zmian nie zapisze użytkownik “standardowy”/“ograniczony”) lub może uprawnieniami systemu plików NTFS…

Nie każdy odkompiluje, dam z hasłem bez savecred.

Kolejna metoda bezpieczna to uruchomienie z harmonogramu zadań, hasło bezpieczne :slight_smile:

Ustawić aby program uruchamiał się albo po uruchomieniu komputera lub utworzyć skrót do zadania harmonogramu

Utworzyć skrót i wpisać do niego

C:\Windows\System32\schtasks.exe /run /tn “TaskName”

Albo rybki, albo akwarium. Nie ma prostego rozwiązania na takie akcje. Najlepiej by było puszczać to w innej powłoce, ale to zwiększa koszta.

To z harmonogramem może być ciekawe. Szkoda, że Microsoft nie ma takiego narzędzia jak sudo w Uniksach.

Zdradzisz szczegóły? Brzmi ciekawie.

Na szybko sprawdzałem, z harmonogramem są jakieś kłopoty - zabrakło czasu na dalsze testy

A ktoś tak próbował?

• Prawym przyciskiem myszy kliknij ikonę aplikacji i wybierz Właściwości .
  • Wybierz zakładkę Zgodność.
  • Kliknij Zmień ustawienia dla wszystkich Użytkowników
  • W sekcji Poziom uprawnień zaznacz Uruchom ten program jako administrator .
  • Kliknij Zastosuj .

A ShellRunas z pakietu Sysinternals zapisuje “poświadczenia”? Można ewentualnie spróbować PsExec na lokalnej maszynie.

Powłoka == VM?

Pewnie bym kombinował z dodatkową VM, lub jakieś środowisko Citrixowe, czy inna wirtualna aplikacja.

Poniżej, dla zainteresowanych, krok po kroku z zastosowaniem harmonogramu zadań
https://rivervalleygetaway.com/pl/productivity/673-use-the-windows-task-scheduler-to-run-apps-without-uac-prompts-and-admin-rights.html

Nie działa mi toto.

Pamiętamy że konto TEST bez uprawnień administracyjnych chce uruchomić program jako np. Administrator.

a takie cóś jak UAC Trust Shortcut ?

Tylko my właśnie nie chcemy uruchamiać jako administrator.

Z tego co widzę to nadajesz to prawo konkretnej aplikacji tyle że wszystkim użytkownikom ale jesli to za dużo to może RunAsTool portable. Dość ciekawe narzędzie. Daje prawo do uruchomienia bez możliwości zmiany.
P.S Dla mnie to raczej teoretyczne rozważania ponieważ każde z nas w domu ma własny sprzęt więc lokalne konta nie są potrzebne. Wiemy co instalujemy (sandbox) .

Przeczytaj post jeszcze raz, a najlepiej cały wątek.

Post jest prosty.

I tu juz jest wesoło. Trzy systemy, tylko jakie? Home czy Pro a to ogromna róznica. Jaka ? A dowiedz sie co do ustawiania uprawnień. No i w którym je mozna ustawić a w którym nie.
Rozwiazanie dla trzech systemów. A wy od razu wiecie jakie.
Osoba pisze .

Wy piszecie piszecie i piszecie więc osoba pyta

A wy i tak pojęcia nie macie. a przecież pytanie jest proste

Mam dalej cytować?

Ale w trakcie dyskusji poszliśmy dalej i wyszliśmy poza zakres pytania otwierającego temat :slight_smile: