Jak uruchomić program z uprawnieniami Administratora na koncie Użytkownika standardowego

Jesteśmy cały czas w temacie.

Czyli na chwilę obecną to zastosować metodę i mieć nadzieję że użytkownik nie będzie umiał jej wykorzystać.

Ja chyba będę kompilował do EXE bo to jeszcze bezpieczniej.

Naszło mnie również czy za pomocą Powershella dałoby radę coś wykombinować

Wystarczyłby Ci tylko jeden mały exe odpalający inne programy z poświadczeniami admina, który lokalizację celu brałby z pliku tekstowego też należącego do administratora i… tadam! Prawie sudo pod Windowsem :smiley:

ps.
Jakoś się to pewnie da zrobić, ale ja się nie znam https://stackoverflow.com/questions/15967949/how-to-run-application-with-admin-privileges-using-manifest-file-in-visual-studi :joy:

To załóżcie własny temat. Tak trudno ?. Na pewno jest ciekawy ale ktoś kto zwraca sie z konkretną prośbą nie tego oczekuje.

Wszystko w tym temacie jest w ramach zadanego pytania, nie wiem o co toczysz pianę

W ramach to są obrazy.

Np taki: “Jak uruchomić program z uprawnieniami Administratora na koncie Użytkownika standardowego aby rozwiązanie było maksymalnie bezpieczne?”? :wink:

1 polubienie

Może? Ponieważ tu tematem jest.

Owszem. Jednak ten problem został rozwiązany już w poście #2 :wink:

Naprawdę.Ja czytam i widzę ze jedni uwazają ze tak a inni ze nie.
Ostatecznie w dalekim poście (19 -ty) od drugiego ktoś pyta.

Nie ktoś ale autor tematu. Poza tym to już jest inny problem (w nawiasie napisze, że jeszcze tutaj nie rozwiązany), więc zgodnie z przedstawioną tutaj przez Ciebie propozycją, winien założyć nowy temat :stuck_out_tongue_winking_eye:
ps. Swoją drogą, ciekawi mnie, dlaczego nie jesteś wierny własnemu poglądowi i sam nie założysz nowego tematu dotyczącego zakładania nowych tematów przy każdej zmianie rozszerzającej pierwotne zagadnienie opisane w temacie?

2 polubienia

Nudzisz.

To może odpowiem - nie, nie jest to w pełni bezpieczne. Ale nic nie jest w pełni bezpieczne, wszystko zależy od sytuacji. Jest to obejście problemu, bo problemem są tak naprawdę same programy, które są tak napisane, że wymagają takich uprawnień.
Niemniej - jeśli nie ma innych możliwości, a program “ma działać” - to jest to jakieś rozwiązanie.
Sam używałem CPAU, ale to w czasach XP, nie wiem, czy teraz by zadziałał.

A w jakiej wersji Win 10 to bezpieczne. Co można zrobić mając coś więcej niż Home. Co można wiecej niż Pro. Czy jest jeszcze coś wyżej.? Ręce opadają