Mam kartę sieciową opartą o układ RTL8812BU, karta działa od strzału na Mint 18 Mate, ale na 19 i 20 nie. Dziś postawiłem świeżą instalację Mint 20 Mate, skorzystałem z poradnika z askbuntu:
Musisz zjechać z kernelem do wersji 4.19 i wtedy dopiero skompilować z githuba.
Tu masz więcej na ten temat:
Co prawda do Manjaro, ale podobnie musisz moduł dkms sterownika skompilować w Mint:
Nie wiem tylko, czy obniżając wersję kernela nie zepsujesz czegoś innego.
W każdym razie sterownik powinien się skompilować do max kernela 5.6
Należy też wyłączyć randomizację adresu MAC.
Kernel sam w sobie nie powinien nic popsuć, choć w łatanych przez dystrybutora wszystko możliwe. Zawsze można skompilować ze źródeł, posiłkując się konfiguracją z katalogu boot. Tyle, że aktualizacje spadają już na użytkownika.
Na szybko wróciłem do Minta 18, ten komputerek i tak służy tylko do Youtube, jest jakiś powód porzucenia tej karty ? Nie jest to jakiś archaiczny chip. Jaką kartę WIFI na USB z anteną (minimum 5dBi) polecacie ? I tak muszę kupić drugą i tak, więc ten komputerek dostanie nową, a ten realtek pójdzie do PC z Winzgrozą.
Powodem może być niekompatybilność rozwiązań zastosowanych fizycznie w tej karcie (OnTheChip) z nowymi kernelami lub porzucenie kodu sterownika dla tej karty przez osobę, która go przygotowywała dla kolejnych wersji kernela.
Generalnie wybierz kartę opartą o chip Intela najlepiej lub Atherosa.
Wynalazki na USB niestety duża szansa, że nie trafisz na dobrze działający, często ten sam model jest w różnych wersjach sprzętowych z różnymi chipsetami.
Musiałbyś dokładnie zweryfikować przed zakupem.
Atheros/Intel > ralink/realtek > broadcom (od najlepiej działających chip’ów do najgorzej pod Linux)
To jest komputerek złożony na płycie głównej Thin Mini ITX - ECS H81H3-TI2 więc PCI-E odpada bo nie ma jedynie Mini PCI Express X1 slot i taką kartę Atherosa mam z jakiegoś laptopa, tylko ktoś pamięta jak się nazywają te malutkie złącza do anten w laptopowych kartach wifi ? Muszę w takim razie tylko antenę dokupić.