Witam, powiedzcie proszę, jak ustalić w XP SP3 wersję gniazda USB (1,2) i czy ono jest aktywne oraz gdy ono jest nieaktywne, jak je uaktywnić?
Windows XP z dodatkiem SP3 ma już zaimplementowaną obsługę USB 2.0, w systemie nie trzeba więc już nic uaktywniać. Ustawienia wersji USB znajdziesz w konfiguracji BIOS.
Mój XP byl aktualizowany kiedyś z SP2 do SP3… Czy jest możliwe, aby mimo to serwis stawiając system i instalując ponownie SP3, zainstalował mi USB 1? Gdzie to jest w BIOS-ie, co tam trzeba sprawdzić (zmieniić) i jak się do niego dostać (zapomnialam)?
Zainstalowane sterowniki do płyty głównej tzw. Chipset?
Zaktualizowany system przez Windows Update?
Nie zaszkodzi jak zainstalujesz i sprawdzisz jeszcze dodatkowo tą łatkę:
http://hostuje.net/file.php?id=d975d145c2506b9895689cc3ebdc640f
Po instalacji uruchom ponownie komputer…
Nie możliwe, chyba że płyta główna ma fizycznie tylko USB 1
Jak możesz instalować coś co już masz na płycie głównej?
Jeżeli MOBO ma USB 1.0 to system automatycznie zainstaluje sterowniki do magistrali w tym standardzie, a jeżeli na MOBO masz magistralę 2.0 (bardziej prawdopodobne) to system zainstaluje również odpowiednie dla tego standardu drivery. Jaki standard obsługuje twoja płyta znajdziesz w manualu do niej.
USB 2.0 nie mają tylko bardzo stare komputery - takie 10-letnie lub starsze. Windows XP sam dobierze odpowiedni sterownik. Czasami trzeba zainstalować sterownik chipsetu, by USB działały prawidłowo lub włączyć tryb USB 2.0 w BIOS. Najlepiej, jak byś sprawdził model płyty głównej, wtedy dowiesz się jakie USB ona obsługuje. A żeby sprawdzić tryb pracy USB czysto empirycznie, można zbadać transfer pendrive (np. programem HD Tune) i porównać go z wynikiem na innym komputerze, który ma na pewno USB 2.0.
mi się wydaje żę po prostu jest usb.1.0 tylko jak to komputer z amd athlon lub celeron takie przypadki zdarzały się dość czesto. naszzescie kontroler kosztuje grosze.
Sterrownik to Chipset?
Ta instalacja na XP?