Kabel sieciowy podłączony ale nie można ustanowić połącznia. Jak to skonfigurować ?
Może napiszesz więcej szczegółów ?
Wpierw sprawdź kabel, może coś nie łączy.
http://cybertrash.pl/Tata/Neostrada%20T … rady…html
nie odnajduje adresu sieciowego - taki mam komunikat
korzystam z kablówki, problem występuje z drugim komputerem, ten z ktorego piszę działa bez zarzutu, to coś z konfiguracją łącza
Moim zdaniem (mam internet u podobnego dostawcy), problem lezy w adresie MAC twojej karty w drugim kompie. Masz internet i mozesz go uzywac tylko z jednym kompem tzn. u ISP jest zapisane, ze tylko karta sieciowa o danym nr MAC moze sie polaczyc. Jesli to prawda (moge sie mylic oczywiscie) to jedyne wyjscie to polaczenie tego kompa przez proxy, ktorym bedzie komp z dzialajacym netem. podaj wiecej info to moze znajdzie sie inne rozwiazanie.
Skoro masz 2 komputery podłączone bez żadnego routera pod jeden kabel dostarczający Ci neta, to nikogo nie będzie dziwiło że na jednym z komputerów nie będziesz miał internetu. W sieci nie mogą istnieć dwa identyczne adresy IP. By korzystać na obu komputerach z jednego łącza musisz zaopatrzyć się w np. router.
ok załóżmy że mam jeden komp i chcę na nim ustanowic połącznie z netem, poza tym nie ma to znaczenia ile komputerów mam, chcę podłączyć jeden, wcześniej udało mi sie skonfigurowac ale bylo to raczej metoda prób i błędów, czy mogę liczyć na pomoc ?
Na początek sprawdź usługi DNS oraz DHCP czy są uruchomione (tryb auto).
a mozesz blizej to okreslic ?
Start -> Uruchom -> services.msc
Odszukaj usługi DNS i DHCP (klient DHCP, DNS), a następnie przestaw je na tryb uruchamiania automatycznego.
odnalazłem, w jaki sposób przestawić to w tryb auto ?