Jak ustawić domyślnie swój nowy Windows na starym dysku?

Cześć ! Mam właśnie twardy dysk, który jest podzielony na 2 partycje C (główny dysk z Windows) i D, razem mają ok 500 GB. Niedawno dostałem nowy komputer z nowym twardym dyskiem (posiada tylko 1 partycje, 110 GB ) i chciałbym pozbyć się partycji C ze starego dysku, ponieważ po podłączeniu go do mojego nowego komputera, ustawia się domyślnie mój stary Windows i gdy wchodzę w “Ten komputer” wyświetlają się 3 partycję C, D i E a ja jestem przyzwyczajony jedynie do dwóch partycji niż do trzech. Mam jedynie na swoim pc 110 GB a jest to cholernie mało pomimo, że na starym twardym dysku, jak wcześniej wspomniałem mam 500 GB i chcę sprawić, żeby było 610 GB z moim NOWYM Windowsem. Czy ktoś wie, w jaki sposób można to wykonać ? Proszę o pomoc, będę wdzięczny !

Ps. Jeśli wybrałem zły dział i tytuł na ten temat to bardzo przepraszam. Dziś nie mam głowy…

Hej,

Generalnie można to zrobić korzystając z systemowego zarządzania dyskami - partycję ze starym systemem usuwasz, rozszerzasz partycję z danymi na cały obszar dysku, przypisujesz nowej partycji literkę D i gotowe. Oczywiście przed podjęciem zadania warto wykonać back-up najważniejszych danych, gdyby w czasie procesu wydarzyło się coś nieoczekiwanego (na przykład brak w dopływie prądu). Pomocne mogą być poniższe filmiki.

Pozdrawiam,
Dimatheus

Załóżmy, że na starym dysku mam Windows 7 a na nowym Windows 10 i gdy podłączam swój stary dysk do mojego nowego komputera, to domyślnie ustawia mi się Windows 7 i tu zaczyna się mój problem, ponieważ chcę aby na nowym komputerze był ustawiony Windows 10. Jak tego dokonać ?

• A jak podłączysz tylko nowy dysk, to system Windows 10 startuje prawidłowo?
  • Chcesz na tym komputerze tylko Windows 10?

1.Tak, system Windows 10 chodzi prawidłowo, tylko że po jakimś czasie przestał mi działać przycisk start, lupa i widok wydarzeń (mam namyśli te 3 ikony u dołu ekranu po lewej stronie).

2.Chcę na tym komputerze tylko Windows 10, ponieważ gdy podłączam swój stary dysk to wyświetla mi się moje stare konto, pomimo że mam już na nowym dysku nowe konto.

Ustaw w BIOS dysk z Windows 10 jako pierwsze urządzenie, z którego startować ma komputer. Potem stary dysk możesz zaorać czy to tam chcesz z nim zrobić.

Inaczej … dysk z W10 powinien być podłączony do portu SATA0 (zero), ale teraz jak zmienisz to nie wiem czy nie namieszasz (jeśli tak nie jest).

Laptop - model?
Stacjonarny - płyta główna - model?

Cześć ! Przepraszam, że długo nie odpisywałem, chcę tylko powiedzieć, że dałęm z tym święty spokój. Dziękuję wszystkim za pomoc !