Witam… tak jak w temacie. Mam Viste i chcę ustawić na niej IP stałe zewnętrzne… tylko jak? Mam dwa kompy podpięte pod router (TP-Link W8901G). Proszę o pomoc…
– Dodane 14.01.2011 (Pt) 14:12 –
Aaa… i mam Neostrade normalną… samą, bez telefonu ani telewizji… i 2 mb/s
Jeśli Twój dostawca internetu dostarcza Ci łącze z IP przydzielanym dynamicznie to od Ciebie nie jest to zależne i tego nie zmienisz. Jakiego typu masz łącze (Neo, kablówka, itp)? Do czego potrzebujesz stałe IP?
– Dodane 14.01.2011 (Pt) 14:16 –
Widzę, że dopisałeś, że to jest Neostrada - czyli łącze niesymetryczne z IP przydzielanym dynamicznie - w każdym połączeniu masz inne IP.
Neo… zwykłe, takie z modemem dostałem ale sobie na router zmieniłem bo to są dziadostwa. IP stałe to mi potrzebne do gry (Call of Juarez) żeby serwery stawiać. No i mam zmienne, ale myślałem, że mogę to jakoś na ustawieniach routera zmienić ;P. Ale jak się nie da to szkoda ;/
może http://www.dyndns.com/ ci pomoże (lub inny tego typu serwis) jeśli router posiada taką funkcję Dynamic DNS
The Dynamic DNS service allows you to alias a dynamic IP address to a static host name in any of the many domains, allowing your router to be accessed from other locations on the Internet.
Jeśli bardzo zależy Ci na stałym IP może warto zainteresować się rozwiązaniami pośrednimi, takimi jak no-ip.com/. Co i jak zrobić znajdziesz tutaj. Oczywiście oprócz samego programu, przy zakładaniu serwera konieczne będzie przekierowanie portów, na których łączy się gra na konkretną maszynę w sieci lokalnej.