Jak ustawić niestandardową rozdzielczość?

Witam.

Chciałem użyć panelu sterowania Nvidia do ustawienia niestandardowych rozdzielczości, niestety się nie da. Gdy zaznaczam opcję “Zezwól na tryby wyświetlana, których ten monitor nie obsługuje” i biorę zastosuj to automatycznie to się odznacza. W XP ten sposób działał.

Mam jakąś wąską rozdzielczość 1360x768, a w XP korzystałem z 1280x960.

Istnieje może jakiś program lub sposób, który umożliwiałby taką zmianę??

piotrek93.20 ,

Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.

To pomoże ktoś?? Bo nie chce mi sie innego monitora kupować , no i też nie mam za co.

Ten program to Windows. Klikasz na pulpicie PPM (prawy przycisk myszy) i wybierasz Właściwości. W tym okienku są zakładki. W ostatniej można ustawiać rozdziałke. ;] Nie wiedziałeś o tym?

To są standardowe rozdzielczości. Te które monitor wyświetla prawidłowo. Ja w monitorze nie mam dostępnej tej rozdzielczości, której potrzebuje.

A w win XP za pomocą panelu sterowania Nvidia mogłem sobie ustawić jaką chciałem, a teraz w win 7 nie mogę. Tak ciężko przeczytać dokładnie pierwszy post?

Aktualizowałeś sterowniki karty graficznej?

Tak, te sterowniki co były na płytce to nie działały i ściągnąłem takie do win 7. Sterowniki do płyty głównej instalowałem już z dołączonej płyty i te pod viste dało się zainstalować na windows 7.

Podaj model swojego monitora i karty graficznej.

LG Flatron w1941s - optymalna rozdzielczość 1360x768, a ja potrzebuje 1280x960.

Nvidia GeForce 9600 GT

Nie wiem, czy 7-ka bardzo różni się od XP-ka, ale zobacz, czy o to chodzi:

pomocniestandardowerozd.jpg

Dodane 09.04.2010 (Pt) 13:44

Wiem, słabą mam kartę, ale to 3-letni komp i za niedługo inwestuję w nowy ;]

Dodane 09.04.2010 (Pt) 13:45

Nie uruchamia Ci się to okno, tak? Dlatego nie możesz ustawić?

Dodane 09.04.2010 (Pt) 13:46

Czy uruchamia się, ale ustawienie nie działa?

Uruchamia mi się to okno, takim suwakiem można tylko te standardowe dla monitora (te które wyświetla niby prawidłowo).

Ja wchodzę w zarządzanie dostosowanymi rozdzielczościami i muszę zaznaczyć opcję “Zezwól na tryby wyświetlana, których ten monitor nie obsługuje”, w XP wszystko było w porządku, ale w siódemce gdy klikam na zastosuj opcja ta się odznacza.

Sprawdzałem przed chwilą u siebie i bez problemu mogę dodać “nieobsługiwaną” rozdzielczość ekranu. Sterowniki do karty graficznej instalowałeś ze strony nvidii czy przez WU?

Jakie WU??

Ściągnąłem z neta sterownika do mojej karty graficznej dla Visty i 7-mki. Możliwe, że te sterowniki są jakieś wadliwe. Wejdę na stronę Nvidii i stamtąd sobie ściągnę.

WU czyli Windows Update

Teraz pobrałem ze strony Nvidia, wszedłem w series 9 i był podany mój model więc pobrałem i jest zupełnie inny ten panel sterowania nvidia.

Teraz WU robię. Uruchomię ponownie i zobacze czy będzię działać.

Dodane 09.04.2010 (Pt) 21:15

Nie widzę różnicy. :frowning:

Muszę dobre sterowniki ściągnąć, tylko nie wiem, którą serię mam wybrać.

Dodane 09.04.2010 (Pt) 21:20

wybrałem niby 9, ale ten panel sterowania wygląda jakby do jakiejś dużo starszej karty.

Byłoby dużo łatwiej gdybyś pokazał nam jak ów panel sterowania Nvidii u ciebie wygląda. Jeśli podobnie jak u mnie to może tak:

Panel sterowania Nvidia -> Zmiana rozdzielczości -> przycisk dodaj rozdzielczość i w kolejnym okienku zaptaszkować opcję “włącz rozdzielczości nieobsługiwane…” i przycisk utwórz rozdzielczość dostosowaną.

nvidia.jpg

Dokładnie tak samo wygląda. Właśnie zaznaczyłem tą opcję, wpisuje rozdzielczość 1280x960 i pisze, że monitor tego nie obsługuje. W ogóle nie mogę powiększyć wartości “linie w pionie”, a to najbardziej mnie interesuje

Przecież to jest oczywiste. Wytłumacz mi, jak monitor może wyświetlić obraz w rozdzielczości, której nie obsługuje? Nawet jakby Ci się udało, mogłoby to poskutkować zgonem monitora…

No jakoś w XP mogłem tak zrobić i jakość obrazu nie była wcale gorsza. W win7 ta opcja jest tak jakby zablokowana. Żaden program raczej tego nie blokuje, bo wszystkie zapory wyłączyłem.

A tak wogole to po co ci potrzebna tamta rozdzielczosc? Nie mozesz miec ustawionej zalecanej dla twojego monitora? Dziwne.