Chciałem użyć panelu sterowania Nvidia do ustawienia niestandardowych rozdzielczości, niestety się nie da. Gdy zaznaczam opcję “Zezwól na tryby wyświetlana, których ten monitor nie obsługuje” i biorę zastosuj to automatycznie to się odznacza. W XP ten sposób działał.
Mam jakąś wąską rozdzielczość 1360x768, a w XP korzystałem z 1280x960.
Istnieje może jakiś program lub sposób, który umożliwiałby taką zmianę??
Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.
Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.
Ten program to Windows. Klikasz na pulpicie PPM (prawy przycisk myszy) i wybierasz Właściwości. W tym okienku są zakładki. W ostatniej można ustawiać rozdziałke. ;] Nie wiedziałeś o tym?
To są standardowe rozdzielczości. Te które monitor wyświetla prawidłowo. Ja w monitorze nie mam dostępnej tej rozdzielczości, której potrzebuje.
A w win XP za pomocą panelu sterowania Nvidia mogłem sobie ustawić jaką chciałem, a teraz w win 7 nie mogę. Tak ciężko przeczytać dokładnie pierwszy post?
Tak, te sterowniki co były na płytce to nie działały i ściągnąłem takie do win 7. Sterowniki do płyty głównej instalowałem już z dołączonej płyty i te pod viste dało się zainstalować na windows 7.
Uruchamia mi się to okno, takim suwakiem można tylko te standardowe dla monitora (te które wyświetla niby prawidłowo).
Ja wchodzę w zarządzanie dostosowanymi rozdzielczościami i muszę zaznaczyć opcję “Zezwól na tryby wyświetlana, których ten monitor nie obsługuje”, w XP wszystko było w porządku, ale w siódemce gdy klikam na zastosuj opcja ta się odznacza.
Sprawdzałem przed chwilą u siebie i bez problemu mogę dodać “nieobsługiwaną” rozdzielczość ekranu. Sterowniki do karty graficznej instalowałeś ze strony nvidii czy przez WU?
Ściągnąłem z neta sterownika do mojej karty graficznej dla Visty i 7-mki. Możliwe, że te sterowniki są jakieś wadliwe. Wejdę na stronę Nvidii i stamtąd sobie ściągnę.
Byłoby dużo łatwiej gdybyś pokazał nam jak ów panel sterowania Nvidii u ciebie wygląda. Jeśli podobnie jak u mnie to może tak:
Panel sterowania Nvidia -> Zmiana rozdzielczości -> przycisk dodaj rozdzielczość i w kolejnym okienku zaptaszkować opcję “włącz rozdzielczości nieobsługiwane…” i przycisk utwórz rozdzielczość dostosowaną.
Dokładnie tak samo wygląda. Właśnie zaznaczyłem tą opcję, wpisuje rozdzielczość 1280x960 i pisze, że monitor tego nie obsługuje. W ogóle nie mogę powiększyć wartości “linie w pionie”, a to najbardziej mnie interesuje
Przecież to jest oczywiste. Wytłumacz mi, jak monitor może wyświetlić obraz w rozdzielczości, której nie obsługuje? Nawet jakby Ci się udało, mogłoby to poskutkować zgonem monitora…
No jakoś w XP mogłem tak zrobić i jakość obrazu nie była wcale gorsza. W win7 ta opcja jest tak jakby zablokowana. Żaden program raczej tego nie blokuje, bo wszystkie zapory wyłączyłem.