Muszę zoptymalizować kompa z vistą pod swoje potrzeby. Czy można założyć nowy profil(?) visty w którym mogę zmienić ustawienia systemowe (wszystkie/większość), aktywne usługi, uruchamiane programy etc? Jednocześnie chcę zostawić stary, aby inny użytkownik mógł korzystać z dotychczasowych ustawień. Dostałem ten komputer od kogoś, ale poprzedni właściciel czasami go używa.
Można, tylko musisz zwrócić uwagę co jest uruchamiane z autostartu AllUsers / które ustawienia dotyczyć będą maszyny, a nie użyszkodnika.
Damaxer
Proszę zapoznać się z tematem i poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj, umieszczonego w prawym dolnym rogu swojego posta, następnie opcji Użyj pełnego edytora, znajdującej się pod edytowanym postem.
Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.
Ale jak to zrobić? Przypominam, że chodzi także o ustawienia z panelu sterowania i usługi systemowe.
Z programami jest to w miarę proste: sprawdzasz czy wywołanie pochodzi z katalogu/klucza rejestru danego użytkownika, czy nie i ewentualnie przenosisz gdzie trzeba.
-
powyłączać usługi których nie chcesz i wywołać uruchamiać je dla tego drugiego użytkownika po zalogowaniu
-
zostawić usługi “jak są” i wyłączać je skryptem po zalogowaniu tego nowego użyszkodnika, którego masz zamiar stworzyć
Przyda się poczytać to:
http://www.computerperformance.co.uk/powershell/powershell_service_set.htm