mam problem nie wiem jak ustaić w emule high ID. Mam łącze DSL 512kb. Pomóżcie.
Czasem wystarcza ustawić porty DL i UL na 80. Masz zew. adres IP?
Raczej się nie da tego zrobić. To zależy, czy masz publiczne, czy zewnętrzne IP.
To to samo.
Należało napisać - publiczny czy wewnętrzny (prywatny=> czasami nazywany nierutowalnym IP, co nie jest adekwatnym do nazwy, ponieważ te adresy są rutowalne ale w obrębie lokalnej sieci tzw. LAN).
Da się to zrobić. Szybkość łącza nie ma tu znaczenia, a rodzaj adresu IP. Jeśli nie masz w tej chwili to najprawdopodobniej korzystasz z prywatnego adresu IP.
A nazywa się to mapowaniem portów dla wirtualnych serwerów. Odbywa się to przy pomocy usługi translacji adresów (ang. Network Address Translation - NAT). Robi się to w taki sposób, że dla adresu prywatnego jaki może masz np. 192.168.1.30 przypisuje sie nr portu 4662. Jeżeli jesteś w sieci LAN musi zrobić to administrator na serwerze lub router’ze, czyli dla Twojego adresu przypisać odpowiedni port.
Jeśli masz router powinieneś mieć w konfiguracji NAT (Network Address Translation) z usługą Virtual Server, gdzie możesz ustawić mapowanie portów dla wewnętrzenego adresu Twojej sieci. W opcjach programu, który używasz jest nr portu, który wpiszesz i przypiszesz go do swojego wewnętrznego adresu.
Tak jest na moim routerze. Bez tego byłem Low ID, poprzez mapowanie portu do wewnętrznego IP jestem na High ID (używam eMule)
Pozdrawiam 8)
Problemem może też być firewall, jeśli go masz to albo odpowiednio skonfiguruj albo go usuń. W XP jest już zapora zintegrowana- wyłącz ją.