Jak ustawić WMP jako domyślny odtwarzacz w przeglądarkach?

Witam.

Otóż nurtuje mnie taki problem.

Jak ustawić odtwarzacz Windows Media Player jako domyślny odtwarzacz w przeglądarkach IE 8 , FF , Chrome , Opera?

Czy trzeba to zrobić w jakichś ustawieniach własnych przeglądarek, jeśli tak to w jakich ?

Czy też może znaleźć to w innych ustawieniach ?

WMP mam ustawiony jako domyślny odtwarzacz plików multimedialnych w Eksploratorze Windows , ale w przeglądarkach do wyświetlania materiałów video np. z witryny tvp.pl wciąż używam Silverlighta - najnowszego, dobrze działającego, trochę się co prawda buforuje, ale chcę go zmienić na WMP właśnie.

Kiedyś w IE 8 korzystałem właśnie z WMP , teraz w tej i w innych przeglądarkach nie wiem czy to jest możliwe.

Jak sprawdzić jaki odtwarzacz jest obecnie domyślny dla tych przeglądarek poza oczywiście samym oknem odtwarzacza gdzie to widzę, ale w jakich ustawieniach ?

A jak z wtyczkami do przeglądarek, bo ja w Chrome , FF i Operze mam już taką wtyczkę:

Windows Media player Plug-in Dynamic Link Library w wersji 3.0.2.629.

Jakie wtyczki (z nazwy) odpowiadają za prawidłowe wyświetlanie się treści video pod WMP w przeglądarkach ?

W IE 8 natomiast nie bardzo się orientuję jaka to może być w ogóle wtyczka. #-o

O tym jaka wtyczka będzie użyta przy odtwarzaniu materiału wideo decyduje autor strony i nie mamy najczęściej pod tym względem żadnego wyboru.

Podobno jednak w przyszłości nie będą potrzebne żadne wtyczki jako, że będzie w powszechnym użyciu technologa html5.

Czas pokaże co z tego wyjdzie bo jak na razie, to każdy sobie rzepkę skrobie.

http://www.komputerswiat.pl/blogi/blog-redakcyjny/2011/11/koniec-flasha-i-silverlighta-wtyczki-pojda-w-odstawke.aspx

No to zostawmy już te wtyczki, chociaż z tym nie do końca się zgadzam i nie rozumiem - przecież większość odtwarzaczy działa w oparciu o flasha , a więc wtyczka Adobe Flash , lub z czym coraz częściej się spotykam na podstawie języka html5 z którego nie korzystam.

Piszesz, że autor decyduje o rodzaju wtyczki, hmm to mnie zastanowiło - bo idąc dalej tą ścieżką to autor danej strony decyduje chyba też o tym jaki aktualnie to jest odtwarzacz itp. Całkiem możliwe to jest.

Istnieją przecież różne witryny i każda z nich rządzi się swoimi prawami.

Ale czy rzeczywiście tak jest, no przecież chyba jakaś podstawa musi zostać zachowana no choćby np, technologia flash - ta obowiązuje wszędzie, odtwarzacz natomiast nie musi.

A przykładowo, Ty z jakiego korzystasz playera np. na tvp.pl? - Silverlighta , bo ja tak właśnie.

I gdybym go np. odinstalował całkowicie to czym bym wtedy odtwarzał te materiały ?

Mnie chodziło raczej o to jakie konkretne wtyczki wspomagają odtwarzanie w WMP , bo np. Silverlight w Chrome ma taką wtyczkę Silverlight Plug-In?

Ale przede wszystkim chodzi mi o to gdzie i w jakich ustawieniach przegladarek lub też może w innych jeszcze ustawieniach sprawdzać i zmieniać je dla domyślnych odtwarzaczy ?

Jak to wygląda dla poszczególnych przeglądarek ? :o

http://forum.idg.pl/topic/216923-jak-us … 85darkach/

W przeglądarce Chrome wpi wpisz na pasku adresu: chrome:plugins

otrzymasz listę wszystkich zainstalowanych wtyczek które można włączać i wyłączać.

Wyłącz np. wtyczkę :silverlight, a następnie spróbuj wejść na stronę http://tvp.pl i odtworzyć jakiś filmik.

Nie pozostanie ci nic innego jak włączyć ponownie wtyczkę albo zrezygnować z odtwarzania. Sprawdź.

Nie ma czegoś takiego jak odtwarzacz domyślny w przeglądarkach internetowych.

Jakieś 15-20 lat temu lub na jakiś stronach amatorskich na których jest tylko podany link do pliku muzycznego czy video to można by o czymś takim mówić bo plik był czy będzie odtwarzany przy pomocy aktualnie zainstalowanej wtyczki lub ściągany na komputer i tu odtwarzany przez odtwarzacz domyślny (w Windowsie można sobie ustawić odtwarzacz domyślny).

Sprawdziłem to we _ Wtyczkach _ Chrome , rzeczywiście masz rację bez tej wtyczki Silverlight Plug-In albo po jej wyłączeniu odtwarzacz nie będzie działał. Zobacz: tutaj

Co do odtwarzacza zaś, to już jestem prawie pewien że nie mogę mieć żadnego wpływu na niego w przeglądarkach.

Na tvp.pl chociażby, ale też w wielu innych witrynach jest to właśnie obecnie Silverlight (choć dawniej pamiętam był to WMP ), na jeszcze innych stronach także inne, to twórca danej witryny decyduje o odtwarzaczu, wtyczkach i w ogóle chyba o wszystkim.

Teraz sobie przypominam, że była kiedyś nawet w tym serwisie informacja o przejściu z Windows Media Player na Silverlight-a (którego ja wówczas nie miałem, więc musiałem zainstalować).

Także dzięki za to wyprowadzenie mnie z trochę błędnego dotychczas toku myślenia. ![-o<

No i oczywiście nie ma odtwarzaczy domyślnych w przeglądarkach, bo o tych ustawieniach w związku z powyższym decyduje autor strony czy portalu i tylko on.

Domyślne mogą być tylko takie odtwarzacze które ja sam zainstaluję (wyjątkiem jest chyba WMP ) i je tak ustawię w systemie, czy tak ?

Poza tym korzystając z tej okazji chciałbym jeszcze zapytać gdzie w przeglądarce Internet Explorer 8 takiej jaką ja mam znajdę ustawienia i listę obecnych wtyczek, bo np. w nowszych przeglądarkach, które też posiadam czyli oczywiście Chrome , Firefox i Operze są one w ich ustawieniach ? A w IE 8 gdzie dokładnie ?

Czy znajdują się one w _ Zarządzaniu dodatkami _ Wszystkie dodatki? Bo tam klikając na nie prawym myszki pisze wszędzie, że są to nie wtyczki, a formanty ActiveX. Czy to jest to samo ?

Poza tym zrobiłem test: taki sam jak dla Chrome tzn. wyłączyłem tam na liście dodatek Microsoft Silverlight i po włączeniu odtwarzacza video w IE 8 pokazało się to samo okienko, które już pokazałem na screenie.

Po włączeniu dodatku odtwarzanie ponownie wróciło ? :wink:

w IE9 dodatki są w “Narzędzia” > “Zarządzaj dodatkami”, w okienku, po lewej masz listę opcji do wyboru wyświetlenia dodatków (wszystkie, używane itd).

co do odtwarzaczy na stronach internetowych to wiąże się to z wszystkimi kwestiami DRM. materiały te są “chronione” a ich odtwarzanie kontrolowane, dlatego serwisy używają różnych odtwarzaczy lub specjalnych pluginów do “standardowych” odtwarzaczy czy przeglądarek. i nic z tym nie zrobisz, bo działa to na zasadzie instalujesz i oglądasz albo nie instalujesz i nie oglądasz.

Mam XP i ostatnią dostępną dla niego jak już pisałem przeglądarkę czyli IE 8 , IE 9 nie jest dla tego systemu dostępna nie wiem więc czemu o niej piszesz.

Rozumiem, że nawiązujesz do podobieństw - jeśli tak to dobrze oczywiście zgadzam się.

Ale i tak już jestem pewien o tym, że to w Zarządzaniu dodatkami i po lewej w opcjach i w menu kontekstowym wszystko jest, m.in. dodatki, rozszerzenia i wtyczki (choć de facto nie ma tam tego pojęcia, są tam jako formanty).

Nadto w Opcjach internetowych >> zakładka _ Zabezpieczenia _ >> button Poziom Niestandardowy mam na liście zaznaczone na _ Włącz _ opcję _ Uruchamianie formantów ActiveX i dodatków plug-in _ - jako potwierdzenie tego.

Zgoda, znaczy to na pewno dotyczy tvp.pl , czy także innych witryn i portali - nie jestem w tej chwili pewien.

Zakładam, że tak ale to by trzeba było po kolei analizować konkretne witryny czy serwisy internetowe. =D>

właśnie sprawdziłem i w IE8 jest tak samo “Narzędzia” > “Zarządzaj dodatkami” w nowym oknie po lewej wybierz a liście “Wszystkie dodatki” i wypełni Ci się okienko po prawej wykorzystywanymi przez przeglądarkę dodatkami. możesz je tam włączyć/wyłączyć lub sprawdzić wersje

dotyczy wszystkich serwisów “z chronionymi materiałami audio-video”. przykładowo itvp czy vod.onet wykorzystuje silverlight, a serwis z filmami iplex używa wtyczki vividas

Silverlight nie jest tylko odtwarzaczem ale całą technologią/techniką obsługi materiałów multimedialnych i jeśli materiały w tej technologii są dostarczane, nie możesz zmienić na coś innego.

Poczytaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Silverlight

Wracając jeszcze do domyślnego odtwarzacza w przegladarce. Otóż na stronie Pomocy tvp.pl znalazłem jeszcze coś: takiego, ciekawe bo tam pisze m.in., że do tego odtwarzania można korzystać też z Windows Media Playera. Tylko, że w aktualnej wersji.

Więc nie wiem co w tym przypadku znaczy aktualna wersja ? Czy aktualna w ogóle, czy tylko dla wersji systemu ?

W odnośniku Windows Media Player pisze o aktualnych wersjach dla różnych systemów.

Ja mam XP , a więc jest to wersja WMP 11 i taką mam teraz, w ogóle najnowszą oraz dla Win 7 oraz 8 jest wersja 12 WMP.

A więc myślę może to właśnie ta nieaktualna wersja WMP (choć nie wiem w jakim sensie) jest powodem niemożności odtwarzania tam ?

Silverlighta mam najnowszego (automatycznie się aktualizuje), więc tutaj to by się zgadzało - potrzeba najnowszej wersji i jest taka wersja.

Test DRM zrobiłem, pokazał że licencję mam przyznaną.

Service Pack 2 posiadam, natomiast te komponenty KB podobno są zintegrowane z WMP 11 , czyli posiadaną przeze mnie wersją.

Ale to są tylko takie moje spostrzeżenia, na które się natknąłem - pewności nie mam.

Niestety, ale źle zrozumiałeś, bo tam pisze, że do prawidłowego odtwarzania potrzeba zarówno WMP jak i Silverlight, a przynajmniej tak należy ten tekst rozumieć. Jeżeli braknie jednego z tych komponentów odtwarzanie nie będzie możliwe.

Mylisz się dobrze zrozumiałem, co więcej wspomniałem już o tym wcześniej co będzie jak np. usunę komponent Silverlight.

Poczytaj uważnie, a znajdziesz to.

No więc jeżeli braknie dajmy na to Silverlighta , to chyba logicznym jest według tego toku rozumowania, że jego miejsce powinien zająć WMP (u mnie wersja 11 na XP ).

A z naszych dotychczasowych rozważań wynika, że to jest w ogóle niemożliwe.

Robiłem też test, z którego wynika, że bez wtyczki od SL odtwarzanie staje się obecnie niemożliwe.

A więc wychodzi na to, że WMP powinien w takim razie odtwarzać, a nie odtwarza. Być może nie są spełnione jakieś wewnętrzne warunki, o których m.in. tam pisze.

Chyba, że to jest tak że to WMP warunkuje jakoś działanie odtwarzacza Silverlight , bo odwrotnie to raczej nie.

Piszesz, że jeśli braknie jakiegoś komponentu to nie będzie możliwe odtwarzanie, no dobrze, ale tym czym mogę odtwarzać będzie i tak Silverlight , WMP już nie a więc to jest jakieś błędne kółko.

Nie rozumiem tego przecież nie może być dwóch playerów na raz, albo jeden, albo drugi ?

Więc jaka w tym jest ta tajemnicza rola WMP?

Być może o czym już wspomniano tutaj na to wszystko nakłada się mechanizm blokujący DRM ściśle związany z SL i dlatego ? :?

Za dużo kombinujesz i za dużo trzeba by pisać, ale możesz szukać w internecie jak taki jesteś ciekaw. :slight_smile:

Tu masz przykład jak np. może to działać:

http://floyd59.akcja.pl/counter4.php?id … rlight.rar

Po ściągnięciu i wypakowaniu uruchom plik siverlight.htm

W linii:

var cfg = {height:“480”, width:“640”, file:“video.wmv”};

Możesz wstawić nazwę innego pliku wideo, ale musi to być plik z rozszerzeniem .wmv

Ja nic nie kombinuję, tylko próbuję zrozumieć o co tu chodzi.

Jak to wiesz to po prostu napisz krótko na czym to polega.

W necie szukałem np.: tutaj i znalazłem m.in. to: http://forum.dobreprogramy.pl/robic-gdy-windows-media-player-przestal-dzialac-t402438.html

Bez obrazy, ale jeżeli ktoś tu coś kombinuje to moim zdaniem właśnie Ty.

No bo możesz mi dokładnie wyjaśnić co ma udowodnić uruchomienie tego pliku:

Jeśli już o tym, wyjaśnij mi dokładniej co i jak mam zrobić bo nie rozumiem ?

I jak to się ma do stanu faktycznego u mnie, tzn. nie działa bo być może brakuje czegoś, jakiegoś komponentu do WMP?

Chcę zrozumieć jaka rola jest w tym wszystkim WMP? :stuck_out_tongue:

Ja tam nie jestem specjalistą od WMP, ale stosowałem różne programy i wtyczki, żeby coś pooglądać z neta i filmy z płytek. Ostatecznie tych wszystkich dodatków pozbyłem się i pozostałem przy WMP, wgrałem z DP ffdshow, jest bardzo dobrze po polsku konfigurowalny, ale niewiele zmieniałem. No i wszystko mi zaczęło się odtwarzać. Nawet jakaś tv gdzie można było otwórz za pomocą WMP - dało się oglądać. Mam włączony dodatek Windows Media Player w ie8. W ustawieniach WMP też mam w ustawieniach sieć zezwalaj WMP na odtwarzanie emisji strumieniowej i dobrze mi chodzi. Być może trzeba przeinstalować WMP11 i Windows media format 11 runtime. Ja tak zrobiłem. Silverlighta nie pobierałem, bo miałem doświadczenie z poprzednich lat, że się aktualizował i często miałem problemy z oglądaniem w necie. Teraz nie mam.

Z Twoich poprzednich wpisów zrozumiałem, że wszystko Ci działa. Chciałbyś wiedzieć,czy do odtwarzania nie wystarczy tylko WMP.

Otrzymałeś odpowiedź, że potrzebna jest zarówno wtyczka Silverlight jak i prawidłowo działający WMP.

Dlaczego? Najprostsza odpowiedź brzmi: Bo tak zaprojektowali programiści.

Nie wiem jaka jest Twoja wiedza programistyczna, ale jeśli jesteś kompletnym laikiem, to rzeczywiście niepotrzebnie podsyłałem Ci te pliki do poeksperymentowania oraz pokazania jak utworzyć taki odtwarzacz na własnej stronie. Uruchomienie tego pliku oraz istniejących w tym katalogów plików miało też pokazać, że potrzebny jest zarówno WMP jak i wtyczka silverlight.

Potrafisz rozpakować plik silverlight.rar i edytować plik silverlight.htm oraz dokonywać w nim zmian? Jeśli to dla Ciebie nowości to rzeczywiście daj sobie spokój, ale w ciemno trudno zgadnąć jaką ktoś ma wiedzę i czego oczekuje.

Tak działa, ale nie chodziło mi o to, czy nie wystarczy WMP - odwrotnie czy wystarczy ?

Np. Bogdan pisze, że u niego działa WMP na IE , u mnie też tak było początkowo.

Nie jestem kompletnym laikiem jak to byłeś mnie łaskaw nazwać, a na pewno za takiego się nie uważam. Ale nie jestem też jakimś zaawansowanym programistą. Po prostu chciałbym to wiedzieć z perspektywy zwykłego użytkownika.

Nie wiedziałem tylko wtedy o czym piszesz i chciałem żebyś to opisał. Trudno domyślać się o co może komuś chodzić.

Pliki te potrafię edytować, chodzi tylko o to co w danym przypadku muszę zrobić i co autor miał na myśli.

Ale czy rzeczywiście tak jest, że bez SL na tvp.pl nie będzie można odtwarzać, sam odbieram kanały pewnej tv internetowej strumieniowo, gdzie odtwarzaczem domyślnym jest właśnie WMP?

Bo może to jest tylko taka twoja interpretacja tego ze strony _ Pomocy _ tvp.pl , sam napisałeś że to można różnie rozumieć co tam jest napisane ?

I nie dam sobie z tym spokoju dopóty, dopóki tego nie zrozumiem.

@ Bogdan_G

Bogdan , ponieważ chciałbym to dobrze zrozumieć i wyjaśnić do końca napisz czy korzystasz w przeglądarkach teraz z odtwarzacza WMP - rozumiem, że tak ?

U mnie samo wyłączenie wtyczki Silverlight nie sprawia, że uruchamia się automatycznie WMP. Nie wiem ja z SL nie miałem nigdy żadnych problemów (może wolne buforowanie - ale to co innego) i być może całkowita deinstalacja SL sprawiłaby, że ustawiony domyślnie w Exploratorze i to na emisję strumieniową z netu też WMP zacząłby działać w przeglądarkach ?

Napisz jak ty to widzisz ? Piszesz, że Ci działa WMP , ale gdzie konkretnie na tvp.pl np. ?

Piszę już trzeci raz. Po pierwsze, masz jakąś pozostałość w settings, która blokuje silverlight. Odinstalować, wyszukać resztki w systemie, usunąć, odnaleźć wpisy w reg, usunąć i potem zainstalować. Zwróć uwagę na poruszony poprzednio szczegół Windows media format 11 runtime. I bez WMP powinno się wyświetlać prawidłowo video i animacje. WMP jest tylko Playerem. Fakt, że gdy wejdę na stronę multimedia, skąd mam internet, tam jest po lewej stronie strumieniowy tv na żywo i tam od razu wyskakiwało okno WMP. Popatrzyłem na inne tv, i na Megawypasie są stacje, które mogę oglądać i takie, które wołają o wtyczki, plugin i playery. Na innych stronach tv online jest jeszcze gorzej. Radia internetowe strumieniowe mi idą, na Wbijam oglądam ulubione seriale, myślę do kablówki dokupić tuner do komputera. Poprzednio wyiksowało mi się temat, czy i jak masz zaznaczone w opcjach internetowych zabezpieczenia internet poziom niestandardowy na włącz - wyświetl video i animacje na stronach sieci web, która nie korzysta z zewnętrznego odtwarzacza multimedialnego. Doszukuję się wszędzie rozwiązania problemu.