areh - bardzo dziekuje za szybka odpowiedz zpytam Google 
Mam nadziej ze znajde odpowiedż 
Jak zrobie to podam jak 
A mam jeszcze pytanie czy jak zrobie formata wszytskich mioch dysków ( 2 HDD) to nadal LILO bedzie sie uruchamiał ??
Złączono Posta : 10.11.2005 (Czw) 12:04
Znalazłem cos takiego - jak uda mi sie to zrobić to powiem czy faktycznie dziaa - ale niestety mam kilka problemów:
Po 1 - nie ładuje mi sie LINUX - staje w jakimś tam miejscu i nie idzie dalej.
Po 2 - nie działa mi FDD
- wiec dyskietki tez nie załaduje 
I co ma zrobić ??
A tu opis który znalazłem w sieci jak niby powinno sie to zorbić - tyle tylko że w moim przypadku żadnego nie moge uruchomić :(:(
"==========
3.2 Odinstalowywanie Linuksa by CZaR|Ny
==========
Każdy kto od dłuższego czasu pracuje na Linuxie wie jakie zalety, a również jakie wady ma
system. Podstawa to opanować tylko środowisko i można naprawde dużo. Jest jednak pewien
problem dla początkujących użytkowników - instalacja, pierwsze kroki, czasem coś się
sypnie w systemie jak to na początku bywa i wtedy pojawiają się schody. Czasami trzeba
po prostu postawić system od nowa i żeby to zrobić czasami jesteśmy zmuszeni do
sformatowania dysku. I tutaj nasuwa się pytanie ‘Jak to zrobić?’. Odpowiedź jest bardzo
prosta.
Istnieją dwa sposoby na odinstalowanie Linuxa.
+++++
3.2.1 Sposób pierwszy
+++++
Przejdź do pracy w trybie użytkownika root. Wywołaj program cfdisk i następnie wskaż
partycje Linuxa po czym usuń ją przyciskiem delete. Wskaz na partycję Windosową i aktywuj
ją przyciskiem bootable. Następnie zapisz zmiany stanu partycji przyciskiem write. Następnie
wyjdź z programu cfdisk klikając przycisk quit. Teraz trzeba się zając usunięciem z dysku
zawartości sektora ładującego czyli MBR z zapisanym tam LILO. Używa się do tego celu
polecenia /sbin/lilo -u. Ostatnią rzeczą, którą trzeba zrobić to zamknąć system Linux
poleceniem logout z poziomu środowiska graficznego lub poleceniem halt.
+++++
3.2.2 Sposób drugi
+++++
Można też usunąć Linuxa z poziomu ładowalnej dyskietki DOS-owej poleceniem fdisk. Istnieje
duże prawdopodobieństwo, że zamiast partycji Linuxowych zobaczysz jedną partycję typu
extendet. Usuwasz ją i teraz pozostaje już tylko usunięcie programu LILO z zeroewgo sektora
ładującego. Można to zrobić poleceniem fdisk /mbr.
Można teraz pomyśleć nad nową organizacją partycji."
Czekam na podpowiedzi.