Witam serdecznie , pisuję teksty w wordzie, open office i wczoraj zapisywałam tekst wieczorem i było wszystko ok. Dziś rano otwieram i ku mojemu zdziwieniu widzę takie coś:
" przystaウem, gdyソ wiケzaウa si�z tym lepsza wypウata, wi麑sze pieniケdze i nie musiaウem juソ dウuソej �siedzie�cioci na gウowie� gdyソ sta�mnie"
Jak mogę pozbyć się tych znaków ? Jak odzyskać tekst ? Bardzo proszę o pomoc, dziękuję!!
To nie jest plik do rozpakowania itd. To jest tekst który wczoraj był ręcznie przeze mnie zapisywany w programie, a dzisiaj rano spotkały mnie chińskie znaki. I teraz pytanie, czy da się jakoś to usunąć, czy bede musiala raz jeszcze pisać 17 stron na nowo.
Otwórz ten tekst w Libreoffice i zapisz jako (lub z klawiatury Shift-Ctrl-S) → wybierz Tekst zakodowany (.txt) → zapisz jako dokument_kodowanie.txt → wybierz Użyj formatu Tekst zakodowany → wybierz Unicode (UTF-8) → i OK. Jak to nic nie da spróbuj zmienić na ogłupiałego Windowsa → Europa Środkowa (ISO-8859-2), lub Europa Środkowa (Windows-1250/WinLatin 2).
A może być OpenOffice, pewnie jest tak samo jak w LibreOffice , już nie pamiętam.
Jak ,można zmienić na tego ogłupiałego windows? próbowałam tak jak radziłeś z tym unicode i nic… po prostu wszystkie polskie znaki jak Ś,Ć,Ł…właśnie one są zakodowane tymi chińskimi literkami…
No to coś dziwnego że samo zastępuje jeden Unicode drugim.
W OpenOffice można zamieniać wybrany wzór na inny, “Znajdź i zmień”. Zaznacza się literę. lub cały wyraz z błędem (jeżeli jest to jakoś logicznie pozmieniane i ma sens), można ze skrótu Ctrl-h i wybrać wzorzec dla niej do wymiany. I wszystkie pasujące w całym dokumencie zamienić za jednym razem “Zamień wszystkie”.