Jak usunąć gazeta.pl ze strony startowej Chrome?

Rano zainstalowałem AllPlayer. Jednak okazał się być bublem na Win10, gdyż Windows nie potrafi wyszukać AllPlayera, jako domyślnego programu, do odtwarzania plików video. Spodziewałem się tego. Teraz włączyłem Chrome i widzę, że gazeta.pl jest stroną startową. Usuwałem stronę w ustawieniach, jednak to nic nie dało.
Jak usunąć gazeta.pl i przywrócić w Chrome domyślną stronę główną, Google?

Żebym wiedział, że AllPlayer taki badziew instaluje, pomimo niestandardowej instalacji, to nawet bym nie myślał o AllPlayerze. AllPlayer usunięty z dysu.

Do usunięcia. Poradziłem sobie z tym.

Zamiast usuwać napisz co było, może komuś się przyda.

Z wielkim zaangażowaniem redaktorzy promują allplayera i w tym jest ból. To malware, sklep, wyrządza szkody w systemie.

1 polubienie

Otóż, pogrzebałem trochę w ustawieniach przeglądarki, w ostateczności wpisałem w wyszukiwarkę ustawień “strona”, tam ustawiłem “strona nowa karta”, wcześniej usuwając gazetę.

Tak nie usuwa się gazeta pl. To tylko powierzchowne ustawienia domyślnej wyszukiwarki. Usunięcie z okienka wyboru wyszukiwarki, to tylko kosmetyczne pozbycie się tego.
W katalogach chrome będzie nadal gazeta pl. Skoro jest przycisk przywrócenia domyślnych, to w paru miejscach chrome zachowuje tą gazetę.

Czyli myliłem się co do tego, że cholerna gazeta została usunięta. Więc, jak pozbyć się całkowicie tego syfu?

Gazeta.pl wchodzi wszędzie. Jeśli masz ie11, czy edge, to w dodatki, paski i rozszerzenia, wszystkie dodatki - znaleźć toolbar gazety. Tam trzeba klikać w więcej informacji i potem w kopiuj. Będziesz mieć nazwę wykonywalnego pliku .dll, nazwę rozszerzenia i sumę. Wklejasz wszystko do notatnika.

Wystarczy w opcjach folderów odznaczyć ukrywanie chronionych, odznaczyć ukrywanie rozszerzeń i zaznaczyć pokazywanie ukrytych plików i folderów. Zastosuj i OK.
Wystarczy wyszukać w systemie wszystkie gazeta i usuwać. Potem w regedit.exe wpisać w znajdź - gazeta.pl - usunąć klucze.
Wyszukaj wykonywalny plik i według nazwy sumy usuwaj wsio te od gazety z systemu i z rejestru. Wtedy dopiero będzie czysto, o ile utworzysz nowy punkt przywracania systemu, a usuniesz poprzednie punkty przywracania malware…

Wrócisz do domyślnych ustawień w opcjach internetowych, o ile wcześniej nie poszukasz badziewnych pozostałości po allplayer.

Ok, wszystko jasne.
Akurat pracuję na Win7, będę na “dziesiątce” to zrobię tak, jak piszesz.
A innych sposobów nie ma, na całkowitego pozbycia się gazety? Mam na myśli usunięcie Chrome, oraz jego wpisów z rejestru.

PS. Panda Protection, będzie najlepszym wyborem, na Win7?

Znaczy - zainstaluj darmowy soft4boost toolbar cleaner.
Po uruchomieniu programu będziesz mieć domyślnie zaznaczone wszystkie dodatki nie tylko do chrome. Wpierw wejdziesz w menu programu i usuniesz toolbary do zachowania. Potem na panelu programu odznaczysz wszystkie potrzebne (rozszerzenia i pluginy), mają pozostać zaznaczone te, które są niepotrzebne, szkodliwe i przeszkadzają.
Klikniesz w remove i program odinstaluje/usunie zaznaczone dokładnie, nawet bardzo.

Mnie wystarcza ublock, disconnect, no coin, a w systemie darmowy winpatrol - wystarczające. Żadna aplikacja nie zmodyfikuje sterowników i żadna aplikacja nie zmodyfikuje rejestru - wyświetli się okno - jak zezwolisz, to na własne ryzyko. Darmowy malutki unchecky przypilnuje, żeby jakaś malware gazeta nie doinstalowała się z innym instalatorem i spoko.

Na Win7, tak. Plus Unchecky!

Tak to u mnie wygląda. Jest tylko Chrome widoczny.
Pytanie. Co powinienem zaznaczyć do usunięcia?

Zainstalowałem Unchecky. Program w jakiś sposób będzie mnie informować, gdy będzie chciało przedostać się jakieś badziewie do systemu? Bo póki co, program milczy.

I dobrze! Program robi swoje w tle. Odznacza lub zaznacza odpowiednie pozycje w instalatorach programów. Krótko mówiąc, ma kontrolę nad tym co instalujesz.

No i bardzo dobrze. Szkoda tylko, że wcześniej nie znałem tego programu. Teraz to domyślnie będę instalować ten program, za każdym razem. A co do AllPlayera, nigdy więcej! Zainstalowałem VLC Media Player.

Można jeszcze w ten sposób:

• wyeksportuj zakładki
  • spisz ewentualne zapamiętane hasła
  • odinstaluj Google Chrome
  • usuń wszystko co pochodzi od “google chrome” w profilu użytkownika Windows (C:\Users\Paweł?)
  • przeczyść rejestr np. programem CCleaner
  • zainstaluj na nowo Google Chrome

Myślisz, że taki zabieg zadziała? Spróbuję.

Oczywiście dodatki, które masz obecnie zainstalowane trzeba będzie od nowa skonfigurować, niektóre umożliwiają eksport ustawień, np. UBlock Origin, itd.

EDYCJA:
No tak to powinno działać. Program instalowany jest przez “uruchom jako administrator”. Uruchomienie na koncie użytkownika z ograniczonymi uprawnieniami tworzy pliki “runtime” w katalogu użytkownika, nie administratora. Wyczyszczenie całkowite powinno pomóc.

Zrobiłem tak, jak napisałeś. Chyba wszystko powinno już być ok.

1 polubienie