Rano zainstalowałem AllPlayer. Jednak okazał się być bublem na Win10, gdyż Windows nie potrafi wyszukać AllPlayera, jako domyślnego programu, do odtwarzania plików video. Spodziewałem się tego. Teraz włączyłem Chrome i widzę, że gazeta.pl jest stroną startową. Usuwałem stronę w ustawieniach, jednak to nic nie dało.
Jak usunąć gazeta.pl i przywrócić w Chrome domyślną stronę główną, Google?
Żebym wiedział, że AllPlayer taki badziew instaluje, pomimo niestandardowej instalacji, to nawet bym nie myślał o AllPlayerze. AllPlayer usunięty z dysu.
Otóż, pogrzebałem trochę w ustawieniach przeglądarki, w ostateczności wpisałem w wyszukiwarkę ustawień “strona”, tam ustawiłem “strona nowa karta”, wcześniej usuwając gazetę.
Tak nie usuwa się gazeta pl. To tylko powierzchowne ustawienia domyślnej wyszukiwarki. Usunięcie z okienka wyboru wyszukiwarki, to tylko kosmetyczne pozbycie się tego.
W katalogach chrome będzie nadal gazeta pl. Skoro jest przycisk przywrócenia domyślnych, to w paru miejscach chrome zachowuje tą gazetę.
Gazeta.pl wchodzi wszędzie. Jeśli masz ie11, czy edge, to w dodatki, paski i rozszerzenia, wszystkie dodatki - znaleźć toolbar gazety. Tam trzeba klikać w więcej informacji i potem w kopiuj. Będziesz mieć nazwę wykonywalnego pliku .dll, nazwę rozszerzenia i sumę. Wklejasz wszystko do notatnika.
Wystarczy w opcjach folderów odznaczyć ukrywanie chronionych, odznaczyć ukrywanie rozszerzeń i zaznaczyć pokazywanie ukrytych plików i folderów. Zastosuj i OK.
Wystarczy wyszukać w systemie wszystkie gazeta i usuwać. Potem w regedit.exe wpisać w znajdź - gazeta.pl - usunąć klucze.
Wyszukaj wykonywalny plik i według nazwy sumy usuwaj wsio te od gazety z systemu i z rejestru. Wtedy dopiero będzie czysto, o ile utworzysz nowy punkt przywracania systemu, a usuniesz poprzednie punkty przywracania malware…
Wrócisz do domyślnych ustawień w opcjach internetowych, o ile wcześniej nie poszukasz badziewnych pozostałości po allplayer.
Ok, wszystko jasne.
Akurat pracuję na Win7, będę na “dziesiątce” to zrobię tak, jak piszesz.
A innych sposobów nie ma, na całkowitego pozbycia się gazety? Mam na myśli usunięcie Chrome, oraz jego wpisów z rejestru.
PS. Panda Protection, będzie najlepszym wyborem, na Win7?
Znaczy - zainstaluj darmowy soft4boost toolbar cleaner.
Po uruchomieniu programu będziesz mieć domyślnie zaznaczone wszystkie dodatki nie tylko do chrome. Wpierw wejdziesz w menu programu i usuniesz toolbary do zachowania. Potem na panelu programu odznaczysz wszystkie potrzebne (rozszerzenia i pluginy), mają pozostać zaznaczone te, które są niepotrzebne, szkodliwe i przeszkadzają.
Klikniesz w remove i program odinstaluje/usunie zaznaczone dokładnie, nawet bardzo.
Mnie wystarcza ublock, disconnect, no coin, a w systemie darmowy winpatrol - wystarczające. Żadna aplikacja nie zmodyfikuje sterowników i żadna aplikacja nie zmodyfikuje rejestru - wyświetli się okno - jak zezwolisz, to na własne ryzyko. Darmowy malutki unchecky przypilnuje, żeby jakaś malware gazeta nie doinstalowała się z innym instalatorem i spoko.
Zainstalowałem Unchecky. Program w jakiś sposób będzie mnie informować, gdy będzie chciało przedostać się jakieś badziewie do systemu? Bo póki co, program milczy.
I dobrze! Program robi swoje w tle. Odznacza lub zaznacza odpowiednie pozycje w instalatorach programów. Krótko mówiąc, ma kontrolę nad tym co instalujesz.
No i bardzo dobrze. Szkoda tylko, że wcześniej nie znałem tego programu. Teraz to domyślnie będę instalować ten program, za każdym razem. A co do AllPlayera, nigdy więcej! Zainstalowałem VLC Media Player.
Oczywiście dodatki, które masz obecnie zainstalowane trzeba będzie od nowa skonfigurować, niektóre umożliwiają eksport ustawień, np. UBlock Origin, itd.
EDYCJA:
No tak to powinno działać. Program instalowany jest przez “uruchom jako administrator”. Uruchomienie na koncie użytkownika z ograniczonymi uprawnieniami tworzy pliki “runtime” w katalogu użytkownika, nie administratora. Wyczyszczenie całkowite powinno pomóc.