Jak usunąć konto "Gość" w Windows 7?

Jak usunąć konto “Gość” w Windows 7?

Nie widzę opcji: “Usuń”

To konto możesz usunąc tylko z poziomu konta administratora. Nie da się też usunąć konta, na którym aktualnie się znajdujesz.

Wchodzisz w: Start>Panel sterowania>konta użytkowników>zarządzaj innym kontem>Gość>usuń konto

(nie daję 100% pewności, że napisałem dokładnie, aktualnie piszę z poziomy smartphona, nie mam super pamięci)

Wciskasz Win+R w pole uruchom wpisujesz control userpasswords2. W oknie, które Ci się otworzy przechodzisz do zakładki Zaawansowane i klikasz przycisk Zaawansowane. Otworzy się kolejne okienko gdzie klikasz 2x na Użytkownicy, następnie prawym przyciskiem myszy na koncie Gość wybierasz Usuń. Potwierdzasz jeszcze usunięcie i nie masz już konta Gość w systemie.

Pamiętaj, że Twoje konto musi mieć uprawnienia administratora.

Nie próbowałam sposobu misza_88 , ale ogólnie konta GOŚĆ można tylko włączyć i wyłączyć poprzez Panel sterowania>konta użytkowników>zarządzaj innym kontem>Gość>wyłącz.

Lepiej go wyłaczyć jak kolega powyżej pisze, usunięcie konta spowoduje bezpowrotne utracenie konta gościa, lepiej oszczędzić sobie tych komplikacji i je wyłączyć. Jeśli chcesz zablokować dostęp użytkownika do swoich zasobów prześledź poniższy artykuł:

http://pecetowiec.vgh.pl/readarticle.php?article_id=11

Zeus__ - Po co mi konto gościa jak ja z tego nie korzystam? Tylko ja korzystam z komputera.

Poza tym.

Nie wiem jakim sposobem ale CMD.EXE zawsze miałem “włączone jak administrator” a teraz to muszę wybrać “Uruchom jako administrator” … i inne aplikacje wymagającego tego też muszę wybrać ręcznie “uruchom jako administartor” nigdy wcześniej tego nie miałem.

Ustawienie kontroli uzytkownika (pasek mam przesuniety na sam dol)

Więc co się mogło stać ?

Jeśli chodzi o konto gościa, to jak uważasz, to jest twoja sprawa. Ale na wyłączone konto gościa, nikt Ci się nie zaloguje.

Poza tym, możesz porobić printscreeny, by dokładniej przedstawić wizualnie Twój problem ? Bo z tego co opisujesz, to coś, albo ktoś mógł naruszyć strukturę systemu, nie grzebałeś nic w systemie ? Może uruchamiałeś jakiś program, który zmienia konfigurację systemu? Może jednak usunąłeś konto tego gościa ? Albo próbowałeś już usuwać.

Wydaje mi się, że to może mieć coś wspólnego TrustedInstaller.

Np. CMD.exe (Pełne uprawnienia ma TrustedInstaller) a wcześniej miałem ja jako administrator.

Może ten TrustedInstaller namieszał coś w systemie?

A wszelkie opcje są NIEDOSTĘPNE:

226884admin.png

albo jak chcę usunąć jakiś plik lub folder to pokazuje się informacja, że muszę potwierdzić … przycisk [kontynuuj]

Zrób nowe konto administratora.

A co ze starym kontem administratora?

Poza tym jeśli zrobie drugie konto to czy będę miał PEŁNY dostęp do danych na innych dyskach/partycjach/folderach/plikach.

Stare konto usuń.

A z nowego będziesz miał dostęp do tego.

A jeżeli się będzie pluł o uprawnienia administratora to zawsze możesz wyłączyć UAC.

Wyłączanie UAC w Windows 7

Wchodzimy do „Panelu sterowania”

Następnie „Konta użytkowników i filtr rodzinny”

Po lewej stronie wybierz „System i zabezpieczenia” i kliknij w „Zmień ustawienia funkcji Kontrola konta użytkownika”

Dostępnym suwakiem przełącz na pozycję znajdującą się na samym dole „Nie powiadamiaj nigdy”.

Tylko jak wyłączysz to może to prowadzić do instalowania się programów bez twojej wiedzy, zazwyczaj java, fash próbują wymuszać instalację, jeśli są w tray-u. Ale dobry pomysł z założeniem nowego konta administratorskiego, to było by być może rozwiązanie.

Poza tym jeśli chcesz przejąć na własność cmd.exe to możesz wejść we właściwości

1.Przechodzimy do karty Zabezpieczenia / Security. Otworzy się okno z listą użytkowników i przypisanym im dostępem, Administratorzy są oznaczenie jako nie posiadający pełnej kontroli. Wybieramy button Zaawansowane / Advanced.

1. Przechodzimy do karty Właściciel / Owner. Domyślnie powinien figurować TrustedInstaller jako Właściciel. Klikamy w Edytuj i zatwiedzamy dialog UAC.

2. Na liście w oknie Zmień Właściciela na / Change owner zaznaczamy grupę Administratorzy (lub swoje konto). Ale i to Ci nie da prawa, do zmiany w tej zakładce właściwości

UAC jest zbędnym dodatkiem dla zaawansowanego użytkownika oraz UAC jest przeszkadzającym monitem dla początkujących użytkowników(i tak klikają ciągle TAK)

gdyby UAC działało jak w linuksie ale niestety to twórcy oprogramowania muszą zrobić a nie Microsoft.

Microsoft powinnien zrobić aby okieno wyskakiwało kiedy są wprowadzane zmiany a nie bo w kodzie programu jest napisane że on może zmieniać działanie systemu(tak 1 mała opcja zaszyta głęboko w programie) i zamiast wyskakiwać pytanie podczas zmiany tej opcji to wyskakuje na włączeniu programu

Moje zdanie jest przeciwko UAC i taki pozostanie.

Nie koniecznie, fakt jest faktem, że przydałoby się by było tak jak Ty piszesz, by system reagował na zapis danych, ale tak nie jest i bez UAC, system niestety ale pozwala każdemu programowi działać pozornie z uprawnień administratorskich. Więc taki komputer jest łatwiej zainfekować, taki komputer jest łatwiej się włamać, tym bardziej że użytkownicy korzystający z niego nie mają pojęcia, że komputer, jest narażony bardziej na działanie programów, aplikacji złośliwie działających. Więc lepiej wybrać to lepsze zło i zostać jednak przy UAC

A widziałeś jak ci użytkowniki traktują okienka w windows po po prostu nawet nie patrzą co to jest tylko klikają OK,OK ,OK, TAK, TAK, TAK, TAK, DALEJ, DALEJ, DALEJ …

a później pytania dlaczego to się zainstalowało, dlaczego to nie działa, dlaczego komputer się zawiesza itd.

Jak wyłączyłem UAC tym użyszkodnikom to przynajmniej oni byli zadowoleni i tak klikali byle program zadziałał, więc dla nich to bez różnicy.

(jak myślisz dlaczego ludzie wolą XP)